Etiyopya ile gerilimin tırmanmasına paralel olarak Mısır-Sudan ikilisi ortak bir askeri tatbikat başlatacak

Kara, deniz ve hava kuvvetlerinin katılımıyla önümüzdeki Çarşamba günü Nil'in Muhafızları tatbikatı başlatılacak

Mısır kuvvetleri, Nil'in Muhafızları tatbikatına katılmak için Sudan'a gitti (Mısır askeri sözcüsü)

Etiyopya ile gerilim artmaya devam ederken, Mısır ve Sudan askeri kuvvetleri önümüzdeki Çarşamba günü kara, deniz ve hava kuvvetlerinin katılımıyla ortak bir askeri tatbikat başlatacak.

Mısır Silahlı Kuvvetlerinin resmi sözcüsü Tuğgeneral Tamer er-Rifai'ye göre, Nil Muhafızları adını verdikleri tatbikat ortak eğitim, kuvvetlerin hazırlık düzeyini görmek ve her iki ülkenin silahlı kuvvetlerinin eğitim deneyimlerini artırmak için yapılıyor.

Bu tatbikat Mısır ve Sudan arasında birkaç ay içinde yapılan tatbikatların üçüncüsü olup, öncesinde geçen Kasım ayında "Nil Kartalları - 1" ve geçtiğimiz Nisan ayında "Nil Kartalları - 2" yapılmıştı.

Sudan Genelkurmay Eğitim Dairesi Başkanı Tümgeneral Malek et-Tayyib, "Mısır kuvvetlerinin verimliliği, yüksek hazırlık durumu ve seçkin eğitim ve savaş deneyimlerini öven bir konuşma yaptı. Konuşmada, tatbikat ile iki ülke arasındaki tecrübe alışverişini ve askeri işbirliği araçlarının güçlendirilmesinin hedeflendiğini vurguladı. Sudan ordusundan bildirilene göre, Nil Koruyucuları tatbikatı, iki ordudaki tüm uzmanlık ve sınıflardaki unsurların katılımıyla 26-31 Mayıs tarihleri arasında faaliyetlerine devam edecek.

Et-Tayyib, “Nil Koruyucular tatbikatı, iki ülke arasındaki ortak eğitim işbirliğinin neticesinde yapılıyor. Öncesinde Nil Kartalları 1 ve 2 tatbikatları vardı. BU tatbikatlar ile iki ülkeye yönelik olası tehditlere karşı koymak için askeri uzmanlık ve tecrübe alışverişinde bulunulması, işbirliğinin geliştirilmesi ve çalışma yöntemlerinin standartlaştırılması hedefleniyor” açıklamasını yaptı.

Mısır Genelkurmay Başkanı Korgeneral Muhammed Farid Hegazy geçtiğimiz Mart ayında Hartum'u ziyaret etti. Hegazy, iki kardeş ülke arasındaki ortaklık ve işbirliği alanlarını desteklemek amacıyla Mısır-Sudan Ortak Askeri Komitesi'nin yedinci toplantısına katılmak üzere silahlı kuvvetler komutanlarından oluşan üst düzey bir heyete başkanlık etti. Toplantı, Mısır ve Sudan arasında, özellikle ortak eğitim, rehabilitasyon, sınır güvenliği, askeri ve güvenlik uzmanlığının transferi ve değişimi alanlarında askeri ve güvenlik işbirliğini güçlendirmek için yapılan anlaşma ile sonuçlandı.

Mısır Genelkurmay Başkanı, Mısır ve Sudan silahlı kuvvetleri arasında fikir birliği olduğunu doğruladı

Mısır Genelkurmay Başkanı, Mısır ve Sudan silahlı kuvvetleri arasında işbirliği alanlarını geliştirmeyi amaçlayan tüm konularda fikir birliği olduğunu doğruladı. Bu arada Sudan Genelkurmay Başkanları, komite toplantıları sırasında kararlaştırılanların, Mısır-Sudan askeri ilişkilerini geliştirmek için askeri anlayış ve koordinasyon çerçevesinin bir uzantısı olduğunu belirtti.

Mısır ve Sudan, Etiyopya'nın Nil'in ana kolu üzerinde yer alan Nahda Barajı rezervuarının doldurulması ile ilgili ikinci aşamayı Temmuz ayındaki yağışlı mevsimde duyuracağını tahmin ediyor. İki ülke, Etiyopya'yı tek taraflı olarak herhangi bir adım atmak yerine, öncelikle barajın doldurulması ve işletilmesine ilişkin kuralları belirleyen nihai ve bağlayıcı bir anlaşma imzalamaya çağırıyor.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri iki gün önce, “Etiyopya, kapsamlı bir anlaşma olmaksızın Nahda Barajı'nda su toplanması ile ilgili ikinci aşama başlatılırsa, bu uluslararası hukuktan sapma anlamına gelecektir. Mısır Nil suyundaki payını savunmada ihmalkar olmayacak. Üzerine düşen hasarı da kabul etmeyecek” açıklamasını yaptı.

İki taraf arasında resmi açıklamaların artmasıyla birlikte, bazı Mısırlılar, Etiyopya'yı planından caydırmak için sosyal medya üzerinden askeri müdahale çağrısında bulundu.

Siyaset bilimi profesörü Dr. Mutaz Abdulfettah, "Mısır ve Sudan, Etiyopya uzlaşmazlığı nedeniyle Addis Ababa'ya karşı savaşa hazırlanıyor" dedi.

Facebook sayfasından yaptığı canlı yayında, “Sudan ve Mısır orduları anlayış ve amaç birliği içinde savaş yetkinliklerini artırmak için ortak tatbikatlar yapıyor. ABD son ana kadar diplomatik çabalar içindeyken, Etiyopya da baraj veya sınırlarına herhangi bir üdahaleyi kabul etmeyeceği ve bölgede bir savaşı ateşleyeceğine dair üstü kapalı tehditlerle Sudan sınırlarında güçlerini topluyor” ifadelerini kullandı.

Abdülfettah konuya dair açıklamalarına şöyle devam etti: "Sudan, Mısır'ın desteğine ihtiyacı olduğunu biliyor ve Mısır, herhangi bir tehdit karşısında su güvenliğini sağlama sorumluluğu olduğunu biliyor. Çünkü Nil Nehri tutsak olamaz veya tamamen herhangi bir tarafın kontrolü altında olamaz."

Etiyopya Dışişleri Bakanlığı, iki gün önce yaptığı açıklamada, barajın doldurulması ve işletilmesi için devam eden çabaları hiçbir kuvvetin engelleyemeyeceğini belirterek, önümüzdeki yağmur mevsimi boyunca barajda elektrik üretimi için denemeleri başlatacağını duyurdu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU