Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Türkiye'yle normalleşme süreci hakkında açıklamalarda bulundu

"İki ülkenin de yararına olan açık bir politik zemin arayışındayız"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve mevkidaşı Samih Şukri, 2016'da İstanbul'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı 13. Zirvesi'nde (AFP)

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Türkiye'yle normalleşme sürecinde atılan adımların olumlu yönde ilerlemesi halinde, iki ülkenin yararına olan "açık bir politik zemine" ulaşmaya çalışacaklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mısır kanalı MBC Masr'daki bir programda konuşan Şukri, ülkesinin çıkarlarının korunması ve Türkiye'nin Mısır'ın içişlerine karışmaması gerektiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin Mısır hakkında son dönemde yaptığı ılımlı açıklamalar hakkındaki soruyu şöyle yanıtladı:

Türkiye'nin bu davranışlarının devam ettiğinden emin olmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle, ilişkilerin normale döndüğü noktaya ulaşana kadar istikşafi nitelikli istişareler yapıyoruz.

Şukri verdiği demeçte Türk heyetinin mayıstaki ziyaretinin, ilişkilerin normalleşmesi için gerekli noktaların ön plana çıkarılması ve böylelikle bölgede istikrarın sağlanması konusunda kendileri için bir şans olduğunu söyledi.

Şukri, ilişkilerin "karşılıklı saygıya ve içişlerine karışmamaya dayanması" gerektiğini sözlerine ekledi. Bu prensiplerin "ülkeleri bir araya getiren ve aralarında karşılıklı fayda sağlayan normal ilişkilerin merkezi olduğunu" ifade etti.

Ne olmuştu?

Ankara-Kahire arasındaki ilişkiler, 2013'te Muhammed Mursi'nin devrildiği askeri darbenin ardından gerilmişti. O dönemden bu yana üst düzey ilk temas, 10 Nisan'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve mevkidaşı Şukri'nin telefonda "Ramazan ayını karşılıklı tebrik amacıyla" görüşmesiyle gerçekleşmişti.

Bunun ardından Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal ve Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Hamdi Sanad Loza başkanlıklarındaki heyetler arasında 5-6 Mayıs'ta Kahire'de gerçekleştirilen istikşafi nitelikli istişareler tamamlamıştı.

Bakanlığın görüşmelere ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı:

Görüşmeler samimi havada ve kapsamlı içerikte gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerde ikili konuların yanı sıra Libya, Suriye ve Irak'taki durum başta olmak üzere bölgesel konular ele alınmış, Doğu Akdeniz'de barış ve güvenliğin sağlanması ihtiyacı üzerinde durulmuştur.

 

Independent Türkçe, Ahram Online, AA, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU