Greta Thunberg bu sefer gıda endüstrisine yüklendi: Sayısız türün tükenmesine neden olacağız

"İklim krizi, ekolojik kriz ve sağlık krizi birbiriyle bağlantılı"

Bilim insanları, 1990-2004 arası insanlarda görülen bulaşıcı hastalıkların yüzde 60’ının hayvanlardan geçtiğini düşünüyor (Reuters)

İklim aktivisti Greta Thunberg, gıda endüstrisine seslenerek ekolojik tahribata yol açmayacak üretim ve tüketim yöntemlerine geçilmesi gerektiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

22 Mayıs Uluslararası Biyoçeşitlilik Günü kapsamında cumartesi günü Twitter hesabından paylaştığı videoda Thunberg, "İklim krizi, ekolojik kriz ve sağlık krizi birbiriyle bağlantılı" dedi.

Thunberg’in gıda sektörü ve bağlantılı alanlardaki krizleri değerlendirmesi, genellikle fosil yakıt tüketimi ve bununla ilgili siyasi aktörleri hedef alan çevreci aktivizminde yeni bir yöne işaret ediyor.

Aktivist, videosunda "Doğaya davranma şeklimizle, yaşam alanlarını ve ormanları yok ederek yaptığımız tarımla bir hayvandan ötekine ve nihayetinde de kendimize sıçrayacak hastalıkların ortaya çıkması için mükemmel koşulları oluşturuyoruz" ifadelerini kullandı.
 


Hayvandan insana geçen zoonotik hastalıklara değinen Thunberg, "Kovid-19, Zika, Ebola, Batı Nil virüsü, SARS, MERS, HIV-AIDS nedeniyle milyonlarca kişi hayatını kaybetti" dedi.

Mevcut gıda üretiminin çevre üzerinde olumsuz etkilerinden de bahseden 18 yaşındaki aktivist, "Eğer bu şekilde gıda üretimine devam edersek, birçok yaban hayatındaki birçok bitki ve hayvanın yaşam alanını yok edip, sayısız türün soyunun tükenmesine neden olacağız" dedi.

Thunberg, bitki bazlı yeme alışkanlıkları edinmenin her yıl 8 milyar ton karbondioksit salımının önüne geçeceğini de vurguladı.



Independent Türkçe, DW

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU