26 Mayıs'taki Suriye devlet başkanlığı seçimi ne anlama geliyor?

"Suriye'nin güvenli olduğunu ve dolayısıyla mültecilerin dönebileceğini iddia edecekler"

Seçimlerde Beşar Esad, Abdullah Sallum Abdullah ve Mahmut Meri aday (AFP)

Suriye'de 26 Mayıs'ta yapılacak devlet başkanlığı seçimleri yaklaşıyor. Peki sonucu şimdiden belli olan seçimler ne mesaj veriyor?

Birleşik Krallık'ın saygın gazetelerinden Guardian'ın Türkiye ve Ortadoğu muhabiri Bethan McKernan, bahsi geçen seçimleri değerlendirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

McKernan, ülkede 2014'te yapılan son seçimlerde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın kazanacağının belli olduğunu ancak muhalif güçlerin ülkede bazı şehirleri kontrol ettiğini belirtti. Muhabir, Şam yönetiminin Suriye'nin çoğunda kontrolü tekrar sağladığını kaydedip çarşamba günkü seçimlerin Esad'ın kendisine meşruiyet vermek için tasarlandığını öne sürdü.

Guardian'a konuşan Suriyeli araştırmacı Süheyl el-Gazi de "2014'te ruh hali farklıydı. Esad gidebilirdi. Şimdiyse ülkede kalan ve oradan ayrılan Suriyelilerin hepsi, Esad'ın askeri yöntemlerle devrilmeyeceğini biliyor" dedi. el-Gazi, hem Esad'ın hem de Rusya'nın seçimleri, kendilerinin kazandığını göstermek için kullanacağını düşündüğünü belirtti. Araştırmacı sözlerini şöyle sürdürdü:

Suriye'nin güvenli olduğunu ve dolayısıyla mültecilerin dönebileceğini iddia edecekler. Seçim ayrıca, Esad rejiminin Arap ülkeleri ve belki de Arap Birliği'ndeki konumunu iyileştirmeyi sağlayacak bir unsur.

Suriye'de bu ayın başlarında, 2 Mayıs 2021'den önce işlenen suçlar için genel af içeren bir kararname çıkarılmıştı. Bu afla, sosyal medyada muhalefet yaptığı gerekçesiyle yakalanan 400'den fazla memur, yargıç, avukat ve gazeteci de serbest bırakılmıştı. McKernan, insan hakları aktivistlerinin ve on binlerce kayıp tutuklunun bu hamleyi demokrasi konusunda göz boyama olarak gördüğünü aktardı.

Esad destekçileri yürüyüş yaptı

Zira aslen Halepli olan ancak şimdi Gaziantep'te yaşayan Sait Eido şöyle konuştu:

Kardeşim 2013'te rejimin bir hapishanesinde kayboldu. Öldü mü yoksa hayatta mı hâlâ bilmiyoruz. Bize herhangi bir bilgi vermeyecekler. Bu başkanlık seçimlerinin yaptığı tek şey suçları temize çıkarmak ve diktatörlüğü sürdürmek.

Rejimin seçimi yararlı bir propaganda aracı olarak gördüğünü söyleyen el-Gazi de aynı fikirde:

Rejim, insanlara bağlılıklarını kanıtlaması için bunu hep yaptırıyor. Gösterilerde yürümek, pankartlar sallamak, oy vermeye toplanarak gitmek…

Bu, aynı zamanda yeni nesilde bir toplum ve ulus duygusu yaratma şansı. Suriyeli gençler şimdiye kadar, silahlarla bağlantısı bulunmayan herhangi bir siyasi faaliyet görmedi. Rejim, bu korkunç gerçeklikten kopuşu kullanarak gençlerin sisteme dahil ve ait olduğunu hissetmesini istiyor.

Öte yandan başkent Şam'da 22 Mayıs'ta Esad'a destek gösterisi yapıldı. Katılımcılar başkent sokaklarda yürüyerek Devlet Başkanı'na desteklerini sundu.

Sputnik International'a konuşan bir gösterici, 8 binden fazla katılımcının yürüyüşe katıldığını söyledi ve şöyle devam etti:

Terörü ortadan kaldıran, tek yumruk halinde ve güçlü bir halk olduğumuzu göstermeye geldik.

 

Independent Türkçe, Guardian, Sputnik International

DAHA FAZLA HABER OKU