Biden yönetiminin ilk Türkiye ziyaretini gerçekleştirecek Wendy Sherman kimdir?

Wendy Sherman, uzun siyasi kariyeri boyunca ABD dış politikasında önemli görevlerde yer aldı

Wendy Sherman, Harvard Kennedy Okulu'nda kamu liderliği profesörlüğü ve kamu liderliği merkezi direktörlüğü görevlerini de yapmıştı (Reuters) 

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman'ın, haftaya ABD Başkanı Joe Biden yönetimi adına Türkiye'ye ilk ziyaretini gerçekleştirmesi planlanıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Sherman 25 Mayıs-4 Haziran arasında Brüksel, Ankara, Jakarta, Punom Pen, Bangkok ve Honolulu'da görüşmeler yapacak.

Açıklamada "Bakan Yardımcısı Sherman, ortak sorunlarla mücadele ve sorunlu konuları görüşmek için NATO müttefikimizle birlikte çalışırken ABD-Türkiye ilişkilerinin öneminin altını çizecek" ifadelerine yer verildi.

Brüksel'deki temaslarının ardından Ankara'ya geçmesi planlanan Sherman hükümet ve sivil toplum yetkilileriyle bir araya gelecek.

Peki 71 yaşındaki Wendy Sherman bugüne kadar hangi görevlerde yer aldı ve Türkiye'ye karşı nasıl bir tutum sergiledi?

ABD dışişleri bakan yardımcılığı yapan ilk kadın

Joe Biden, ABD başkanı seçildikten sonra Sherman'ı ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı yapacağını resmen açıklamıştı. 11 Mart 2021'de adaylığı ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'ne iletilen Sherman'ın başvurusu Senato'da 56'ya 42 oyla onaylanmıştı.

14 Nisan 2021'de görev başı yapan Sherman, bu mevkiye seçilen ilk kadın olmuş, bunu da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda dile getirmişti.


ABD'li diplomat, 1997-2001 arasında eski ABD başkanı Bill Clinton hükümetinde Dışişleri Bakanlığı Danışmanı olarak görev yapmış, Kuzey Kore-ABD arasındaki nükleer silah ve balistik füze konularındaki görüşmeleri koordine etmişti.

Sherman daha sonra, Siyasi İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı olarak 2011-2015 arasında dönemin ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve ondan sonra göreve gelen John Kerry'le birlikte çalışmıştı.

Bu dönemde eski ABD başkanı Barack Obama hükümetinin yürüttüğü İran nükleer anlaşmasında baş müzakereci olarak görev yapmıştı.

Suriye, İsrail ve İran konularında uzman olan Sherman, Türkiye'nin dünya arenasındaki adımlarını da yakından takip ediyor.

"İnsan hakkı ihlallerine tepki göstereceğiz"

ABD merkezli düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi'nin 5-7 Mayıs 2021'de düzenlediği forumda konuşan Sherman, Türkiye'nın Ortadoğu'daki durumu ve NATO'yla ilişkilerine dair şunları söyledi:

Türkiye'nin önemli ve değerli bir NATO müttefiği olduğu şüphe götürmez bir gerçek. Suriye de dahil Ortadoğu'da çözmeye çalıştığımız birçok konuda da ortağımız olmuştu. Türkiye NATO ve ileriye dönük adımlarımız için önemli. Öte yandan Biden, demokratik olmayan uygulamalara, insan hakları ihlallerine ve Türkiye'de demokratik ortamın kısıtlanmasına tepki göstereceğimizi söylemişti. Bugüne dek Biden bunları dile getirdi, bundan sonra da söylemeye devam edeceğiz. Türkiye'nin daha iyi ve demokratik bir geleceğe ilerleyebilmesini sağlamak için Avrupa gibi biz de Türkiye'yle diyaloğumuzu sürdüreceğiz.

Sherman, 10 Ekim 2019'da Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin ABD'de katıldığı bir canlı yayında, dönemin ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirmişti.
 


Türkiye-Rusya ittifakının bölgede sadece kendi çıkarlarını düşündüğünü ve NATO, ABD ve Ortadoğu için risk teşkil ettiğini savunan Sherman, canlı yayından sonra Twitter adresinden yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullanmıştı:

@maddow'un Rusya ve Türkiye'nin neden işbirliği yaptığına ilişkin sorusu üzerinde daha çok düşünüyorum. Yayında söylediklerime ek olarak, aslında otoriter liderler yalnızca çıkarlarını, en başta da iktidarda kalmayı gözetiyorlar. Değerleri ya da prensipleri değil. Kulağa tanıdık geliyor mu?


Sherman, Türkiye'de bir siyasi partiye mensup cumhurbaşkanına yürütme yetkisi veren 2017'deki anayasa referandumu sonuçlarına dair değerlendirmelerde de bulunmuştu. "Gücün tek elde toplanmasının endişe verici olduğunu" savunan Sherman, referandumun meşruiyetinin sorgulandığını söylemişti.

Ayrıca referandum sonrası hiçbir Avrupa liderinin Erdoğan'ı tebrik için aramadığını, Trump'ın aramasınınsa "şaşırtıcı olduğunu" belirtmişti.



Independent Türkçe, The Hill, BBC, MSNBC, Atlantic Council

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU