İran, Kanada yargısının düşürülen Ukrayna uçağı hakkındaki kararına tepki gösterdi

Kanada, mağdur ailelere tazminat yolunu açıyor

İran'ın kuzeybatısında 8 Ocak 2020 tarihinde düşen Ukrayna uçağının enkaz temizleme çalışmaları / Fotoğraf: AP

Tahran'dan dün yapılan açıklamada Kanada yargısının, İran'ın 2020 yılının başlarında Ukrayna uçağını düşürmesini 'kasıtlı' bir 'terör eylemi' olarak kabul eden kararına karşı çıkıldı. Açıklamada Kanada mahkemesinin bu davayı görme yetkisi olmadığı vurgulandı.

Kanada Ontario Eyalet Yüksek Mahkemesi perşembe günü yaptığı açıklamada, iki füzenin Tahran'dan ateşlendikten kısa bir süre sonra 'BS 752' sefer sayılı Ukrayna uçağına isabet etmesinin 'kasıtlı' yapılmış bir 'terör eylemi' olduğunu, kurbanların ailelerin tazminat talep etme hakkı bulunduğunu bildirmişti.

IRNA haber ajansına göre İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, kararın asılsız olduğunu ve herhangi bir belgeye dayanmadığını söyledi.

Hatipzade ayrıca Kanada mahkemesinin kendi toprakları ve yetki alanı dışında meydana gelen bu hava kazasını değerlendirmesinin yargılama esasına aykırı olduğunu kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran güçleri, İranlı tümgeneral Kasım Süleymani'nin Bağdat'ta düzenlenen ABD hava saldırısında öldürülmesinin ardından, Tahran ile Washington arasında artan gerilim sürecinde meydana gelen olayda uçağın 'yanlışlıkla' düşürüldüğünü duyurmuştu.

İran hava savunması söz konusu dönemde, Irak'ta bir Amerikan üssünün vurulmasından dolayı olası bir ABD saldırısına karşı yüksek alarm durumunda bulunduğu için Ukrayna uçağını hedef olarak algılamıştı.  

Olayda 55'i Kanada vatandaşı ve 30'u Kanada da ikameti bulunmak üzere 176 kişi yaşamını yitirmişti.

Hatibzade, Kanada hükümetini hedef aldığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Kanada hükümeti bazı siyasi jestler için kaza kurbanı yaslı ailelerin üzüntüsünü kullanmakta ve kısa vadeli siyasi amaçlar için onların duygularını manipüle etmektedir. 


Davayı Kanada yargısına taşıyan mağdur ailelerin avukatları Mark ve Jonah Arnold, alınan kararın İran'ın 'terör eylemi' karşısında tazminat yolunu açtığını ve mağdur ailelerin 1 milyar euro tazminat talep ettiğini aktardı.

Avukatlar, mahkeme kararının son derece sevindirici olduğunu ve hayatlarına devam etmek zorunda olan mağdur aileler üzerinde çok büyük etkisi olacağını da sözlerine eklediler.

Kanada yargısı genel olarak yabancı devletlerin ülkedeki mahkemelerde yargılanmasına izin vermiyor. Ancak 2012 yılında çıkarılan bir kanun 'terör suçları' kapsamındaki davalarda yabancı devletlerin Kanada mahkemelerinde yargılanmasının önünü açtı.

İran, 8 Ocak 2020'de Tahran'da meydana gelen 752 sefer sayılı uçağın düşürülmesinden üç gün sonra silahlı kuvvetlerin söz konusu eylemi yanlışlıkla gerçekleştirdiğini açıklamış, aynı yıl içinde Kanada hükümeti İran ile diplomatik ilişkilerini kesmişti.

İran Sivil Havacılık Örgütü mart ayında yayınladığı nihai raporda uçağın düşürülmesin bir kaza ve İran Hava Kuvvetleri'nin de suçsuz olduğunu açıklamıştı.

Ukrayna bu raporu 'gerçek nedenleri gizleme girişimi' olarak değerlendirmişti. Kanada ise raporda eksikler bulunduğunu bildirerek kaynakların şüpheli olduğunu duyurmuştu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU