Tarihi ve sanatı, taşlara nakşediyor

Çocuk yaşta, çobanlık yaptığı sırada taşları oyarak çeşitli şekiller yapmaya başlayan Kılıç, şekil verdiği taşları daha sonra heykeltıraşlığa dönüştürerek meslek haline getiriyor

Van’ın Erciş İlçesinde ilkokul mezunu, heykeltıraş Şahvelat Kılıç, Urartu, Kürt, Ermeni ve Türk medeniyetlerine ait simgeleri taşlara nakşediyor. Bölgede heykeltıraş sanatının giderek yok olmaya doğru gittiğini belirten Kılıç, bu alanda yetişen kimsenin olmadığını söylüyor.

Erciş’e bağlı Yukarı Işıklı (İrişat) köyünde oturan Şahvelat Kılıç (71), hiçbir eğitim almadan öğrendiği heykeltıraşlık mesleği ile Urartu, Kürt, Ermeni ve Türk medeniyetlerine ait figürleri taşlara işliyor. Kılıç, taşları işlediği figürleri, müzeye çevirdiği bahçesinde sergiliyor.

İlkokulu bitirdikten sonra yoksulluk nedeniyle çok istediği okuluna devam edemeyen Kılıç, 7 yaşından bu yana resme, sanata ve tarihe büyük bir ilgi duyar. Tarihe olan ilgisinden dolayı sürekli tarih kitapları okuyan Kılıç, Urartu, Ermeni, Kürt ve Türk tarihini yakından takip etmeye başlıyor.

Çocuk yaşta, çobanlık yaptığı sırada taşları oyarak çeşitli şekiller yapmaya başlayan Kılıç, şekil verdiği taşları daha sonra heykeltıraşlığa dönüştürerek meslek haline getiriyor.

Yüzlerce sanat eserine imza attı

Heykeltıraş mesleğine ilk kez 1974 yılında tanışan, ilk eserini bu yıllarda ortaya çıkartan Kılıç, başta Erciş, Van, Ağrı, Bitlis, Antalya, İzmir ve İstanbul gibi birçok kente yüzlerce sanatı eserine imza atıyor.

Yaptığı onlarca sanat eserini evinin bahçesinde sergileyerek adeta müzeye çeviren Kılıç, Urartu ve Kürt medeniyetlerini yaşatmaya çalışıyor. Özellikle taşların üzerine Urartu tanrısı olarak bilinen Haldi, Med, Sümer ve Gilgamêş gibi efsaneleri işliyor.

Kılıç: Heykeltıraş sanatı giderek yok olmaya doğru gidiyor

Bölgede heykeltıraş sanatının giderek yok olmaya doğru gittiğini belirten Kılıç, bu alanda yetişen kimsenin olmadığını söyledi. Bu mesleğin gelecek kuşaklara aktarılması için devletin kendisine destek vermesini isteyen kılıç, bu alanın yok olmaması ve yeni sanatçıların yetiştirilmesi için atölye açılmasını istiyor.

 

‘Yoksulluk nedeniyle okuyamadım’

Ailesinin çok yoksul olduğu için okuyamadığını dile getiren Kılıç, buna rağmen tarih ve sanat alanında kendini yetiştirdiğini söyledi. Sanata ve tarihe karşı büyük bir merakının olduğunu ifade eden Kılıç, amacının bölgede medeniyet kuran hakların bıraktığı simge ve figürleri taşlara kazıyarak gelecek kuşaklara aktarmak olduğunu vurguladı.

‘Bu mesleği gelecek kuşaklara aktarmak istiyorum’

Yeni neslin heykeltıraş yetişmediğini belirten Kılıç, şöyle konuştu:  “Ben 71 yaşındayım sadece Erciş’te değil, bölge illerinde bu mesleği yapacak pek kimse yok. Ben öldükten sonra bu mesleği yürütecek kimse kalmayacak. Bu yüzden devlet bu konuya el atmalıdır. Ben Erciş’te heykeltıraş atölyesi açmak istiyorum. Benim maddi açıdan atölye açacak gücüm yok. Eğer bir atölye açarsam, bu mesleği gelecek kuşaklara aktarabilirim. Özellikle Ercişli Emrah ile Selvi’nin heykelleri, saat kuleleri, aslan heykelleri gibi birçok tarihi eser yaptım. Bu eserleri daha çok Ahlat Taşı üzerinde yapıyorum.”

‘Devlet bana destek vermeli’

Erciş tarih açısından çok güçlü bir medeniyete sahip olduğunu dile getiren Kılıç, medeniyetlerin simgelerini taşlara aktararak, yok olmasını engellemeye çalıştığını ifade eden Kılıç, “Erciş, Urartuların, Kürtlerin, Ermenilerin ve Türklerin birçok uygarlığın harmanlandığı bir yer. Erciş’te medeniyetlerin açık hava müzesi gibidir. Benim yapacağım çalışmalarla ve açacağım atölye ile bunu gelecek kuşaklara aktaracağım. Ama bunu ancak devlet desteğiyle yapabilirim. Eğer devlet destek verirse hem yeni heykeltıraş yetiştiririm hem de bu uygarlıklar unutulmamış olur.

DAHA FAZLA HABER OKU