Mescid-i Aksa'da Hamas-El Fetih gerilimi: Kudüs Müftüsü vaazı yarım bıraktı

İsrail polisiyle yaşanan çatışma öncesinde Filistinli gruplar arasındaki bölünme de tansiyonu yükseltti

Kudüs Müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin (AFP)

Kudüs'teki El Aksa Camii'nde dün cuma namazı sırasında Filistin Yönetimi'ne bağlı Kudüs Müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin'in Hamas yanlısı Filistinliler tarafından vaazını yarım keserek dışarı çıkmaya zorlandığı bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mescid-i Aksa'da dün cuma namazının ardından İsrail'le Hamas arasındaki ateşkesi kutlamak için toplanan binlerce Filistinli, İsrail polisiyle çatışmıştı. Polis ses bombası ve plastik mermiyle Filistinlilere saldırarak grubu dağıtmaya çalışmış, 20 Filistinli yaralanmıştı.

Jerusalem Post gazetesinin haberine göre, bu gerilim öncesinde  El Aksa Camii'nde de Hamas ve Filistin Yönetimi destekçileri arasında da tansiyon yükseldi. Cemaat içindeki Hamas yanlıları, Filistin Yönetimi'nin en üst düzey isimleri arasında yer alan Kudüs Müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin'e karşı sloganlar attı.

Hamas yanlısı Filistinliler, Şeyh Hüseyin'i Gazze Şeridi'ni görmezden gelmekle suçlarken, vaazını yarıda kesmek zorunda kalan müftü korumalar tarafından camiden çıkarıldı.  

Filistin Yönetimi'nden yetkililer olaya tepki göstererek Şeyh Hüseyin'in yıllardır İsrail'e karşı Mescid-i Aksa'yı cesaretle savunduğunu söyledi.

Ramazan ayında da Kudüs'te Hamas ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın lideri olduğu El Fetih destekçileri arasında tansiyon yükselmişti.

Filistin'de 2006'daki genel seçimleri kazanan Hamas'ın El Fetih'le çatışmaların ardından Gazze Şeridi'nde yönetimi ele geçirmesinden bu yana, Hamas ve El Fetih arasında büyük bir siyasi bölünmüşlük yaşanıyor. 

Mahmud Abbas, geçen ay Filistin topraklarında 14 yıl sonra ilk defa bugün yapılması planlanan meclis seçimlerini erteleme kararı aldıklarını duyurmuş, Hamas karara tepki göstermişti.


Independent Türkçe, Jerusalem Post

DAHA FAZLA HABER OKU