Çin, 55 milyon dolar verdiği Afrika ülkesinde korku yarattı

Sierra Leone'deki balıkçılık limanı projesi, Çin’in Afrika'daki faaliyetleriyle ilgili tartışmaları yeniden gündeme getirdi

Sierra Leone'nin batı sahilleri, doğası ve zengin biyolojik çeşitliliğiyle ünlü (AFP)

Sierra Leone'nin doğasıyla ünlü batı sahillerinde balıkçılık limanı kurulması için Çin'le imzaladığı 55 milyon dolarlık (460 milyon TL) anlaşma çevrecileri ayağa kaldırırken, Çin'in Afrika'daki faaliyetleriyle ilgili tartışmaları da yeniden gündeme getirdi.

Çin'in yağmur ormanlarının ve el değmemiş sahillerin bulunduğu 100 hektarlık bir alanda balıkçılık limanı kurulması amacıyla Sierra Leone'ye 55 milyon dolar verdiği açıklandı. Yerel halk plandan ancak bölgedeki arsalarla ilgili işlemler askıya alınınca haberdar olduklarını, öncesinde projenin gizli tutulduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sierra Leone Balıkçılık ve Deniz Kaynakları Bakanı Emma Kowa-Jalloh, yayımladığı açıklamada iddia edildiği gibi bir deniz ürünleri fabrikası kurulmayacağını ve inşa edilecek limanın çevreye zarar vermeyeceğini savundu. Uzun süredir böyle bir plan olduğunu ancak büyük miktarda para gerektirdiği için projenin hayata geçirilemediğini kaydeden bakan, “Hükümetin balıkçılık sektörünü yenilemeye dönük politikasıyla beraber Çin hükümeti bu platformun inşası için 55 milyon dolar verdi” ifadelerini kullandı.

Sierra Leone Devlet Başkanı Julius Maada Bio da, projenin Çin'in Kuşak ve Yol girişimi kapsamında hayata geçirileceğini söyledi. Çin'in hangi şartlarda bu parayı verdiği konusundaysa net bir açıklama yapılmadı.

Çevre örgütleri ve yerel halk tepkili

Çevreciler, hayvan hakları savunucuları ve yerel gruplar projenin yağmur ormanlarına zarar vereceğini, denizleri kirleteceğini ve balık çeşitliliğini azaltacağını savunuyor. Planın kamu yararına aykırı olduğunu belirten bazı örgütler, Çin'in finanse edeceği balıkçılık ve atık yönetimi operasyonlarıyla ilgili ayrıntılı açıklama yapılmasını talep etti.

Greenpeace Afrika ise projeye itiraz ederek bunun halihazırda iklim ve çevre krizinin etkilerini hisseden Batı Afrika'daki balıkçılık topluluklarını daha zor bir duruma sokacağını ifade etti.

Sierra Leone'nin batısındaki Black Johnson sahili balıkçılık açısından önemli bir alan ve çevresindeki ormanlar da türü tehlike altındaki birçok hayvana ev sahipliği yapıyor.

Proje, dünyanın az gelişmiş bölgelerindeki yatırımlarıyla dikkat çeken Çin'in Afrika'daki en son faaliyetleri arasında. Borç diplomasisiyle bazı ülkelerde etki alanını genişletmeye çalışmakla eleştirilen Çin, son yıllarda birçok Afrika ülkesinde önemli altyapı ve ekonomik kalkınma projelerinde rol alıyor.


Independent Türkçe, CNBC, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU