Organize suç örgütü liderlerinin dini simgeleri kullanması rahatsızlık oluşturuyor… Alevi temsilcileri: Kimse Aleviliği bu işe bulaştırmaya kalkmasın

Sedat Peker'in son konuşmalarında Hz. Hüseyin'in ve Hz. Ali'nin kılıcı Zülfikar görsellerine yer vermesi, kimi konuşmalarında Alevilik'te önemli kişi ve değerlerden bahsetmesine mezhep temsilcilerinden eleştiri geldi

Sedat Peker, konuşmasında arkasında Hz. Ali'nin oğlu Hz. Hüseyin'in temsili resminin görüntüsü varken, önündeki mumlukta Zülfikar kılıcı kolyesi asılıydı / Görsel: Youtube 

Organize suç örgütü lideri olduğu gerekçesiyle hakkında kırmızı bülten talep edilen Sedat Peker, bir süreden beri peş peşe yayımladığı videolarda ortaya attığı iddialarla gündemde tartışma yaratıyor.

Birçok konu hakkında çeşitli iddialarda bulunan Peker, konuşmalarında tarihi ve dini meselelerden de bahsediyor.

Peker'in yine aynı şekilde son konuşmalarında Aleviler, Alevilik açısından önem taşıyan kişi ve sembollere atıf yapması gözden kaçmadı.

Peker'in 6'ncısını yayınladığı videoda arkasında Hazreti (Hz.) Ali'nin oğlu olan ve Kerbala Vakası'nda şehit edilen Hz. Hüseyin'in temsili resminin görüldüğü dikkat çekti.

Hemen önünde olan mumlukta yine 5'inci videosunda olduğu gibi Hz. Ali'nin kılıcı olarak adlandırılan Zülfikar'ın kolyesinin asılı olduğu görüldü.

Konuşmasında Hz. Ali'ye atıf yapan Peker, bir seferinde Dersim isyanının lideri olduğu iddiasıyla 1937 yılında idam edilen ve yöre Alevileri arasında saygı gören isimlerden Seyit Rıza'dan bahsetmişti.

Gazeteci Abdülkadir Selvi'yi hedef alan ifadelerinde Alevilik'te kullanılan bir kavram olan "düşkün" ifadesini kullanmıştı.

Peker, bunun kararını Alevi dedelerinin vereceğini öne sürmüştü.

Yine aynı konuşmada Alevilerin de vergi verdiği halde cemevlerinin ibadethane olarak tanınmamasını eleştirdi.

zülfikar.jpg
Peker geçtiğimiz aylarda bir konuşmasında boynunda Zülfikar kolyesiyle görülmüştü / Görsel: Youtube

 

Cemevi ziyareti tartışma yaratmıştı

Peker'in 2018 yılı sonlarında Beşiktaş Cemevi'ne yaptığı ziyarette o günlerde Alevi kamuoyunda tartışmalar yaratmıştı.

Peker,  Beşiktaş Cemevi Dedesi'nin daveti üzerine ziyareti gerçekleştirdiğini söylerken, cemevinden yapılan açıklamada Peker'in bir cenaze için verilen hayır yemeği kapsamında cemevini ziyaret ettiği, özel olarak  davet edilmediği belirtildi.

çakıcı.jpg
Çakıcı da 2020 yılı içerisinde bir ziyaretçisinin getirdiği Zülfikar kılıcı ile poz vermişti / Fotoğraf: Twitter

 

Çakıcı da Zülfikar ile poz vermişti

Yine Peker dışında uzun yıllar boyunca organize suç örgütü liderliğinden hükümlü olarak cezaevinde kalan Alaattin Çakıcı da geçen yıl gelen bir ziyaretçisinin hediye ettiği Zülfikar kılıcı ile poz vermişti.

Aleviler, Peker'in mesajlarını nasıl yorumluyor?

Peki adı organize suç örgütleri ile anılan bu kişilerin bir mezhep açısından önemli sembolleri kullanmaları ve poz vermeleri, Alevi kamuoyunda nasıl yankı buluyor?

Çoğunlukla sol düşünceye yakın olan Aleviler, adları milliyetçi yapılarla anılan bu kişileri nasıl değerlendiriyor?

Bu soruları Alevi kurum temsilcilerine yönelttik.

ercan.jpg
Ercan Geçmez / Fotoğraf: Pirha

 

"Alevilerin masumiyetinden faydalanarak kendisini masum göstermek istiyor"

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Hz. Ali'nin herkesin ortak değeri olduğunu ancak Peker'in Aleviliği anladığını sanmadığını belirtti. 

Alevi öğretisinden gelen kişilerin insan ayırmadığını ifade eden Geçmez, "Pantürkist olduğunu söylüyor. Oysa Alevi felsefesine göre 72 millete aynı gözle bakarsın. Hz. Ali'yi de anlamamış. Belki sığınacak bir liman arayışında ve Alevileri de etkileme çabasındalar" dedi.

"Oluk oluk kan akıtacağını söyleyen biri nasıl Alevilik değerlerine sahip olabilir" diyen Geçmez, "Aleviler, bundan etkilenmez. FETÖ ve ekibi 15 Temmuz bildirisinde Alevilerin dile getirdiği söylemlere yer verdi. Oysa aynı FETÖ, Alevileri devlet kadrolarından temizlemek için elinden geleni yaptı. Peker de Alevilerin masumiyetinden faydalanarak kendini masum bir adam olarak göstermek istiyor" diye konuştu.

doğan.jpg
Doğan Bermek / Fotoğraf: Twitter

 

"Adalete ihtiyacı olanın aklına Alevi felsefesi, Hz. Ali geliyor"

Alevi Düşünce Ocağı Başkanı Doğan Bermek de Peker'in konuşmalarına tepki gösterdi. 

Bermek şunları söyledi:

Aleviler olarak hayretle bakıyoruz olan bitene. Adalet herkese lazım oluyor. Demek şimdi Sedat Peker'e lazım olduğu zaman geldi. Adalete ihtiyacı olanın da aklına Alevi felsefesi, Hz. Ali geliyor. Çünkü Hz. Ali, adaletin simgesidir. Başları sıkıştıklarında dillerinden Allah, Muhammed, Ali düşmüyor. Çok karşılaştığımız bir durum. O bu şeyleri kullanmaya devam edebilir. Kendisi de hak yemiş karakolda adam dövmüş, kanlarıyla duş alacağım demiş. Bu kişinin Alevilerle, Alevilikle ne ilgisi olabilir? Aleviler'de karşılığı olmaz. Şimdi de Peker, Alevi simgelerini kullanarak Alevilerin masumiyetinden faydalanarak kendisini masum bir adam olarak göstermek istiyor olabilir.

remzi.jpg
Remzi Akbulut / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Aleviliği bu işe bulaştırmaya kalkmasın"

Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Remzi Akbulut ise Peker'in açıklamalarıyla gündeme gelen tartışmaların ardından 7 Alevi kurum yöneticisine mektup yazarak "temiz toplum" çağrısı yapma teklifinde bulunduğunu, destekleyenler olduğu gibi "Böyle bir açıklama yapmış olursak önemsemiş oluruz" diyenlerin de olduğunu söyledi.

Akbulut, Peker'in açıklamalarının iki yönü olabileceğini iddia ederek şu iddialarda bulundu:

Birinci olarak Alevileri bu tür yapılarla bağlantı içinde gösterme çabası olabilir. İkinci olarak arkalarında Alevilerin de olduğu intibası vererek kendilerini güçlü gösterme gayreti olabilir. Alevilerin ne mafyayla, ne derin devletle, ne FETÖ’yle ilişkisi olmaz. Aleviliği bu işe bulaştırmaya kalkmasın."

yavuzselçuk.jpg
Yavuz Selçuk / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Alevi gençleri, bir yerlere çekmeyi amaçlayan operasyon olabilir"

İstanbul'da bulunan Erenler Cemevi'nin Başkanı Yavuz Selçuk da Peker'in açıklamalarıyla ilgili olarak "Alevilerle ilgili Alevileri farklı gösterme, algılar yaratma çabaları var. Bence bu da algı yaratma çabalarından biri. Alevi gençleri bir yerlere çekmeyi amaçlayan bir operasyon olabilir" ifadelerini kullandı: 

"Bu tür çıkışların ve dini sembollerin kullanılmasının Aleviler'de etkisi olur mu?" sorusuna Selçuk şu cevabı vererek sözlerini tamamladı:

Biz kimseye cemevine gelme diyemeyiz. Ama Alevi toplumundan hiç kimsenin de bu tür insanlara yol açma hakkı yok. Bu tür açıklamaların Alevi toplumunda kitle olarak karşılığı olmaz. Ancak ekonominin bu kadar bozuk ve gençlerin işsiz olduğu ortamda bireysel olarak insanları şaşırtma ihtimali olabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU