New York'ta İsrail ve Filistin yanlısı göstericiler İsrail Konsolosluğu önünde çatıştı

Gazze'ye yönelik bombardımanı kınamak amacıyla ABD genelinde gösteriler düzenlendi

ABD'nin birçok kentinde Filistin'e destek amacıyla düzenlenen gösterilere binlerce kişi katıldı (AP)

Gazze'de artan sivil ölümlerine yönelik öfke tırmanırken, süregelen İsrail-Filistin çatışmasındaki iki tarafın destekçileri arasında New York'taki İsrail Konsolosluğu önünde arbede yaşandı.

Protestocuların birbirleri ve polisle kavga etmesi üzerine çok sayıda kişi gözaltına alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Özgür Filistin" gösterisi, yüzlerce kişiyi Manhattan'ın doğu yakasındaki İsrail Konsolosluğu önünde topladı. Filistin bayrakları sallayan göstericiler İkinci Cadde'den New York şehir merkezine kadar yürüdü.

Göstericiler yürüyüş boyunca "Gazze, Gazze ağlama, ölmene asla izin vermeyeceğiz!" sloganları attı.

Miting, salı günü ABD genelinde Filistin'i desteklemek amacıyla düzenlenen bir dizi gösteriden biriydi.

Polisle bazı göstericiler ve İsrail'le Filistin yanlıları arasında arbede yaşandı.

Bazı kişiler gözaltına alındı ancak New York Polis Departmanı çatışmalara veya gözaltına alınan kişilere dair ayrıntılı bilgi vermedi.

Washington DC'de de yüzlerce kişi İsrail'in Gazze'de sivillerin yaşadığı binaları bombalamasını protesto etmek için toplandı. Göstericiler İsrail'i "apartheid devleti" olarak niteleyen ve Siyonizmi terörizmle özdeşleştiren dövizler taşıdı.

Ülke genelinde Atlanta, Boston, Los Angeles ve Joe Biden'ın Ford Motor Company'yi ziyaret ettiği Michigan'daki Dearborn kenti gibi yerlerde de protestolar düzenlendi.

Dearborn'daki protestonun organizatörü Amer Zahr, Fox 2 News'e verdiği demeçte, gösterinin amacının Filistin'e yardım etmesi için Biden üzerinde baskı kurmak olduğunu belirtti.

Zahr, "Bizden demokrasiyi Donald Trump'tan kurtarmamızı istemişlerdi. Şimdi biz de herkesin Filistin'i Joe Biden'dan kurtarmasını istiyoruz" dedi.

Biden ailelerimizin öldürülmesinde rol oynuyor ve bunları finanse ediyor.

Dearborn, ABD'nin en büyük Müslüman nüfuslarından birine ev sahipliği yapıyor.

Pazartesi günü ateşkes çağrısında bulunan Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya düşmanlıkların son bulmasını desteklediğini söylediğini belirtmişti.

Kamuoyuna açıklanan çağrıda, Biden'ın "İsrail'in hedef gözetmeyen roket saldırılarına karşı kendini savunma hakkına olan kararlı desteğini yinelediği" ve "toplumlararası şiddetle başa çıkmaya ve Kudüs'te sükuneti sağlamaya dönük çabaları memnuniyetle karşıladığı" belirtildi.

Açıklamada, "Biden, İsrail'i masum sivillerin korunmasını sağlamak için her türlü çabayı göstermeye teşvik etti. İki lider, İsrail'in Hamas ve Gazze'deki diğer terör gruplarına karşı askeri operasyonlarında kaydedilen ilerlemeyi görüştü. Başkan, ateşkesi desteklediğini ifade etti ve ABD'nin bu amaç doğrultusunda Mısır ve diğer ortaklarla olan iletişimini ele aldı" denildi.

Biden, diğer Demokrat parlamenterlerin acil ateşkes taleplerine rağmen Netanyahu'dan benzer bir talepte bulunmadı.

Biden yönetimi bu hafta başında, ABD'nin hassas güdümlü füzeler içeren 735 milyon dolarlık (yaklaşık 6 milyar 160 milyon TL) bir silah anlaşmasını İsrail'in Gazze'yi bombalamasından bir hafta önce onayladığı haberlerinin ardından eleştirilere maruz kalmıştı.

İsrail'in bombardımanında çoğu sivil en az 213 Filistinli hayatını kaybederken, 12 İsrailli de yaşamını yitirdi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU