Transfer dönemi öncesi gözler serbest kalacak yıldız oyuncularda: 542 milyon euroluk pazarın yıldızı Lionel Messi

Pandemiyle önemli gelir kayıpları yaşayan kulüpler, transfer dönemi öncesi gözünü serbest kalacak yıldızlara çevirdi. Messi, Ramos, Hakan Çalhanoğlu gibi serbest kalacak oyuncular listesinin değeri 542 milyon euroya ulaştı

Sözleşmesi bitecek 10 milyon euro ve üzerinde değeri bulunan 22 oyuncunun market değeri 542 milyon euro oldu / Fotoğraf: Reuters-AA

Çin'in Vuhan şehrinde ortaya çıkmasının ardından dünyada yaklaşık 165 milyon insana bulaşan ve 3 milyon 400 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan yeni tip koronavirüs salgını (Kovid-19), hayatın tüm alanlarını etkilediği gibi küresel futbol endüstrisine de büyük kayıplar yaşattı, yaşatmaya da devam ediyor.

Yapılan araştırmalar, futbol ekonomisindeki zarar ve muhtemel kayıplarla ilgili ipuçları verse de salgının Avrupa'da etkili olmaya başladığı 2020 Şubat ayından bu yana kulüpleri sarsmaya devam ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Deloitte'nin "Futbol Para Ligi" raporuna göre 2019-20 sezonunda dünya futbolunun en çok gelir elde eden kulüplerinin ve liglerinin kayıplarının 2 milyar euroyu geçmesi öngörülüyordu.

Bir diğer raporda ise Avrupa'nın 5 büyük ligi olarak nitelendirilen Premier Lig, La Liga, Bundesliga, Ligue 1 ve Serie A ekipleri, 2019-20 sezonu ara transfer döneminde 930 milyon euro harcama yaparken, bu rakam bu yılın aynı döneminde yaklaşık 4'te 1 oranında azalarak 262 milyon euroya indiği gözlemlenmişti.

Pandemiyle mücadele eden kulüpler, yeşil sahalardaki başarısını da sürdürebilmek adına ekonomik zorluklarla mücadele etmek durumunda.

Avrupa'da liglerin bir kısmının tamamlanmasıyla takımlar, gelecek sezonun planlamalarını da yapmaya başladı.

Kulüplerin dikkatleri ortadaki olumsuz ekonomik tablo nedeniyle sözleşmeleri sona erecek oyunculara yöneldi.

Transfer piyasasının nabzını tutan Transfermarkt'ın verilerine göre bu yıl piyasa değeri 10 milyon euro ve üzerinde olan ve sezon sonu kulüpleriyle sözleşmesi sona erecek oyuncular listesinin değeri 542 milyon euroya ulaştı.

 

Messi-Reuters.jpg

Lionel Messi / Fotoğraf: Reuters

 

80 milyon euro değer biçilen Messi, listenin ilk sırasında

Serbest kalacak oyuncular listesinin en değerli ismi 80 milyon euro değeri ile zirvede yer alan Barcelona'nın Arjantinli "yıldız" futbolcusu Lionel Messi oldu.

Kariyerinin tamamına yakınını Barcelona'da geçiren oyuncu, geçen sezon takımdan ayrılmak istemiş, buna karşın Katalan ekibinin yöneticileri, 700 milyon euroluk serbest kalma şartını ortaya koymuştu.

Yaşananlar üzerine Messi, bir sezon daha kulüpte kalarak sözleşmesini tamamlama kararı almıştı.

Sözleşmesi 30 Haziran 2021'de bitecek olan 33 yaşındaki Messi, 2020-21 sezonunda bordo-mavili formayla çıktığı 47 maçta 38 gol, 14 asistlik performans sergiledi.

Messi, geçen sezon takımdan ayrılacağı yönündeki haberlerin ardından Paris Saint-Germain ve Manchester City ile anılıyordu.

 

Donnarumma-Reuters.jpg
Gianluigi Donnarumma / Fotoğraf: Reuters

 

22 yaşındaki Donnarumma, en pahalı ikinci oyuncu

Serie A ekiplerinden Milan'ın genç kalecisi Donnarumma da sezon sonu sözleşmesi bitecek oyuncular arasında.

Kariyerine Castellammare'de başlayan ve sonrasında Milan'ın altyapısına transfer olan Donnarumma, 2015'ten beri kırmzı-siyahlı ekibin A takımında görev alıyor.

60 milyon euro market değeriyle listenin en pahalı ikinci ismi olan Donnarumma, geçen sezon 47 maçta görev aldı. 

Söz konusu müsabalardan 14'ünü gol yemeden bitiren 22 yaşındaki genç kaleci, toplam 54 gol yedi.

Donnarumma, Milan'da 2016-17 sezonunda İtalya Süper Kupa zaferi yaşadı.

 

Alaba-Reuters.jpg
David Alaba / Fotoğraf: Reuters

 

55 milyon euroluk Alaba, Real Madrid yolunda

Bundesliga ekibi Bayern Münih 27 şampiyonluk yaşayan Avusturyalı futbolcu David Alaba, sözleşmesi biten oyuncular listesinde 55 milyon euro ile üçüncü sırada yer alıyor.

Kariyerine ülkesinde başyalan ve 2008'de Bayern Münih U19 takımına 150 bin euro bedelle transfer edilen Alaba, 2010'dan itibaren mücadele ettiği A takımda başarıdan başarıya imza attı.

10 Bundesliga, 2 UEFA Şampiyonlar Ligi, 2 UEFA Süper Kupa, 2 FIFA Kulüpler Dünya Kupası, 6 Almanya Kupası ve 5 kez de Almanya Süper Kupa şampiyonluğu yaşayan yıldız oyuncu, kariyerine İspanya'da devam etme kararı aldı.

Avusturyalı futbolcunun Real Madrid'e imza atması bekleniyor.

 

Depay-REuters.jpg
Memphis Depay / Fotoğraf: Reuters

 

En pahalı santrafor Memphis Depay

Sezon sonunda sözleşmesi bitecek oyuncular arasındaki en pahalı santrafor, Olympique Lyon'un 27 yaşındaki Hollandalı futbolcusu Memphis Depay oldu.

Kariyerine Hollanda'da başlayan ve 2015'te PSV Eindhoven'dan 34 milyon euro bedelle Manchester United'a transfer olan Depay, Premier Lig ekibiyle 53 maçta mücadele ederken 7 gol, 6 asistle beklentilerin altında kaldı.

2017'de Manchester United'dan 16 milyon euro bonservis bedeliyle Fransız ekibine gelen Depay, Lyon ile 177 maçta boy gösterdi.

2020-21 sezonunda çıktığı 39 maçta 22 gol ve 10 asist üreten Depay'ın sözleşmesini tamamlamasının ardından takımdan ayrılacağı belirtiliyor.

45 milyon euro market değeri olduğu belirtilen Hollandalı oyuncunun ismi Barcelona ile anılıyor.

 

Çalhanoğlu-Reuters.jpg
Hakan Çalhanoğlu (sağda) / Fotoğraf: Reuters

 

Hakan Çalhanoğlu, en pahalı beşinci oyuncu olarak listede

Serie A ekibi Milan'da forma giyen milli futbolcu Hakan Çalhanoğlu, sözleşmesi bitecek oyuncular listesinin beşinci sırasını Georginio Wijnaldum ile paylaşıyor. Transfermarkt'ın iki oyuncu için belirlediği market değeri ise 35 milyon euro.

Futbol kariyerine Almanya'da başlayan Hakan Çalhanoğlu, 2014'de Hamburg'dan 14 milyon 500 bin euro ile Bayer Leverkusen'e transfer oldu. Başarılı grafiğini burada da sürdüren milli futbolcu, 2017'de 23 milyon 300 bin euro bonservisle Serie A devi Milan'a transfer edildi.

2017'den beri kırmızı-siyahlı ekibin formasını giyen Çalhanoğlu, en başarılı dönemlerinden birini ise bu sezon yaşadı.

Milano ekibiyle 42 maça çıkan Çalhanoğlu, 9 gol, 12 asistlik performansıyla adından söz ettirdi.

Kulübüyle henüz sözleşme imzalamayan ve ismi Juventus ile anılan 27 yaşındaki Çalhanoğlu'na Katar'dan Al Duhail'in de talip olduğu belirtiliyor.

 

Wijnaldum-Reuters.jpg

Georginio Wijnaldum / Fotoğraf: Reuters

 

Wijnaldum'un Liverpool'la yolları ayrılabilir

Liverpool'un Hollandalı yıldız oyuncusu Georginio Wijnaldum da sezon sonu sözleşmesi bitecek oyuncular arasında.

Market değeri Çalhanoğlu ile aynı olan Surinam asıllı Hollandalı futbolcu geçen sezon Liverpool'un 30 yıllık şampiyonluk hasretine son veren oyuncu grubu içerisinde yer almayı başardı.

2016'da Newcastle United'dan 27 milyon 500 bin euro bonservis ödenerek takımakatılan Wijnaldum, bu sezon Liverpool formasıyla çıktığı 50 maçta 3 gol kaydetti.

Real Betis'in genç sağ beki Royal'in de sözleşmesi bitiyor

La Liga ekiplerinden Real Betis'in 25 milyon euro market değeri olan Emerson Royal, 30 Haziran itibariyle sözleşmesini tamamlıyor.

2019'da Barcelona'dan 6 milyon euro bedelle transfer edilen Brezilyalı 22 yaşındaki savunma oyuncusu, geçen sezon yeşil-beyazlı ekiple 37 maça çıkarken 2 gol, 4 asistlik katkı sundu.

Sezon sonu sözleşmesi bitecek en pahalı oyuncular listesinin 7. sırasında bulunan Royal'in yeniden Barcelona'ya transfer edileceği iddia ediliyor.

 

Agüero-Reuters.jpg
Sergio Agüero / Fotoğraf: Reuters

 

Sergio Agüero da sözleşmesini tamamlıyor

Manchester City, Arjantinli yıldız oyuncusu Sergio Agüero'ya bu yaz veda edebilir.

Yıldız futbolcu, 2011'de Atletico Madrid'den 40 milyon euro karşılığında katıldığı Manchester City ile 10. yılını geride bıraktı.

Sakatlığı nedeniyle bir süre sahalardan uzak kalan ve sözleşmesi bitecek oyuncular listesinde 25 milyon euro değeri bulunan 32 yaşındaki Agüero, bu sezon Manchester ekibiyle çıktığı 18 karşılaşmayı 4 gol, 1 asistle tamamladı.

Arjantinli oyuncunun ismi Barcelona ile anılıyor.

 

Ramos-Reuters.jpg
Sergio Ramos / Fotoğraf: Reuters

 

Real Madrid'in kaptanı Ramos, Sevilla yolunda 

La Liga ekiplerinden Real Madrid'in kaptanı Sergio Ramos da kulübüyle sözleşmesinin sonuna gelen isimlerden.

2005'te Sevilla'dan 27 milyon euro bonservisle transfer edilen Ramos, eflatun-beyazlı ekipte geçirdiği yıllarda 4 Şampiyonlar Ligi, 5 La Liga, 2 İspanya Kupası, 4 İspanya Süper Kupa, 4 FIFA Kulüpler Dünya Kupası ve 3 kez de UEFA Süper Kupa şampiyonluğu kazandı.

Sözleşmesi tamamlanacak oyuncular listesinin 14. sırasında bulunan ve 14 milyon euro market değeri biçilen Ramos'un altyapısında yetiştiği eski kulübü Sevilla'ya transfer olması gündemde yer alıyor. 

İspanyol futbolcunun menajeri olan kardeşinin Sevilla Sportif Direktörü Monchi ile bir araya gelmesi iddiaları güçlendirmişti.

Sözleşmesi sona erecek 10 milyon euro ve üzerinde değeri bulunan futbolcular listesi şöyle:

Futbolcu Maddi değeri (milyon euro)
Lionel Messi 80
Gianluigi Donnarumma 60
David Alaba 55
Memphis Depay 45
Hakan Çalhanoğlu 35
Georginio Wijnaldum 35
Emerson Royal 25
Sergio Agüero 25
Eric Garcia 20
Henrikh Mkhitaryan 20
Santos Borre 15
Lucas Vazquez 15
Elseid Hysaj 14
Sergio Ramos 14
Rui Silva 12
Nikola Maksimovic 12
Romain Saiss 10
Vincent Aboubakar 10
Marko Dmitrovic 10
Joshua King 10
Ryan Bertrand 10

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU