Haaretz: İsrail ateşkes öncesi Gazze'ye saldırıları azaltmaya hazırlanıyor

Üst düzey İsrailli bir yetkili, İsrail hükümetinin Mısır'ın arabuluculuğunda bir ateşkesle ilgilendiğini söyledi

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında yaklaşık 220 kişi hayatını kaybetti, 1500'den fazla kişi yaralandı (Reuters)

İsrail ve Filistin arasında ateşkese ulaşılması için diplomatik çabalar sürerken, İsrail hükümetinin de ateşkese hazırlık amacıyla Gazze'ye yönelik saldırıları önemli ölçüde azaltmaya hazırlandığı iddia edildi.

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz'in haberine göre, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun operasyonu sürdürecekleri yönündeki açıklamasına rağmen, bazı İsrailli yetkililer ateşkesin yakın olduğu görüşünde.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın dün telefonda görüştüğü Netanyahu'ya bölgede ateşkese giden yolda gerginliğin düşürülmesini beklediğini ilettiği aktarılmıştı.

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Musa Ebu Merzuk da, Gazze'de ateşkese bir veya iki gün içinde varılacağını tahmin ettiğini söylemişti.

Haaretz, üst düzey İsrailli bir yetkilinin İsrail hükümetinin de Mısır'ın arabuluculuğundaki bir ateşkesle ilgilendiğini söylediğini yazdı. Bazı güvenlik kabinesi üyelerinin de Gazze'ye yönelik saldırıların tek taraflı olarak sona erdirilmesini önerdiği belirtildi.

Habere göre İsrail hükümeti bugün yaşanacak gelişmeleri ateşkes kararı açısından bir test olarak görüyor. Ayrıca Biden'ın son temaslarının ve diplomatik çabalarının da Netanyahu üzerinde baskı oluşturduğu ifade ediliyor.

Öte yandan haberde, Beyaz Saray'ın açıklamasının İsrail'de huzursuzluk yarattığı, ABD'li yetkililerle görüşen üst düzey bir İsrailli yetkilinin ABD'nin baskısının Hamas'ı cesaretlendirebileceğini söylediği aktarıldı. Bir başka İsrailli yetkiliyse, Biden'ın ateşkes çağrısı yapmak yerine gerginliğin düşürülmesini beklediğini ifade ederek İsrail ordusuna manevra alanı sağlamayı amaçladığını savundu.

Jerusalem Post gazetesiyse, dün gece İsrail'de sakin bir gece yaşandığını ve sabaha kadar roket sesi duyulmadığını belirterek, İsrail ve Hamas arasındaki olası ateşkesin bu akşam ya da yarın geceye dek yürürlüğe girebileceğini yazdı.


Independent Türkçe, Haaretz, Jerusalem Post

DAHA FAZLA HABER OKU