Bahreyn, İran Merkez Bankası’nı kara para aklama suçlamasıyla yargıya sevk etti

Başsavcı Buayneyn, Cumhuriyet Savcılığının, Müstakbel Bankası ihlallerine yönelik soruşturmalarının Bahreyn Merkez Bankası raporlarında ispatlanan sonuçlar ve bu bankanın çalışmalarını denetleyerek gözlemlediği ihlaller ışığında yürütüldüğünü açıkladı

Fotoğraf: Şarku'L Avsat

Bahreyn Savcılığı, İran Merkez Bankası'nın da aralarında bulunduğu bazı İran bankalarını, Bahreynli yetkililerin 2016 yılında kapattığı El-Müstakbel Bankası (Future Bank) aracılığıyla 1,3 milyar dolardan fazla kara parayı aklama suçlamasıyla yargıya sevk etti.

Bahreyn Başsavcısı Dr. Ali el-Buayneyn, Bahreyn’in resmi haber ajansı BNA’nın aktardığı açıklamasında, Cumhuriyet Savcılığı tarafından Bahreyn'deki El-Müstakbel Bankası yetkililerine atfedilen kara para aklama suçlarına ilişkin olarak 2008-2012 yılları arasında yürütülen yoğun soruşturmalar sonucunda yasadışı bankacılık faaliyetlerinin yapıldığının ortaya çıkarıldığını söyledi.

Başsavcı Buayneyn’in açıklamasına göre İran Merkez Bankası'nın, fonların kaynağını ve hareketliliğini gizlemek, İran bankalarına fayda sağlamak, kara paranın aklanması ve terörün finansmanı ile mücadele çerçevesinde İranlı kuruluşlara bankacılık işlemleri alanında uygulanan uluslararası yaptırımları atlatmak ve İran’ın bankacılık işlemlerine getirilen kısıtlamaları aşarak bankacılık işlemlerini tamamlamak amacıyla onaylanmamış bir transfer sistemi kullanılmasıyla ilgili olarak El-Müstakbel Bankası’na talimat verdiği kanıtlandı. Açıklamada ayrıca İran Merkez Bankası’nın bu durumdan yararlanarak Melli İran, Saderat İran ve El-Müstakbel bankaları üzerinde kontrol sağladığı, İran hükümetine ve İran Merkez Bankası'na bağlı olmalarının yanı sıra politikalarını yönlendirdiği belirtildi.

Bahreyn Başsavcısı açıklamasında, El-Müstakbel Bankası yetkililerinin bu şekilde alternatif bir sistem ile aldıkları talimatları uygularken İran Merkez Bankası ve diğer İran bankaları ile birlikte, bir milyar 300 milyon doları aşkın bir meblağın gönderme, aktarma ve alma gibi işlemlerini yürüttüklerini belirtti. Ardından “Bu alternatif sistemi kullanan İran bankaları, büyük meblağda bir kara para aklama planının parçası olarak, söz konusu bankaların transferlerini tamamlamasını ve fonları yasadışı olarak transfer etmesini sağlamak amacıyla banka hesaplarına gönderdiler ve kaynaklarını gizlediler” dedi.

Açıklamada, “Savcılık belgelenmiş kesin kanıtlara dayanarak, bu suçları işleyen gerçek veya tüzel kişiler, yani Melli İran, Saderat İran ve El-Müstakbel bankalarının yanı sıra İran Merkez Bankası’nı yargıya sevk etti” denildi. El-Müstakbel Bankası ve diğer İran bankaları aracılığıyla, buradaki cezai sorumluluğun, zamansal ve mekansal kapsamının ve fonlara yapılan işlemlerin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen benzer ihlallerin birçoğuyla ilgili olarak halen devam eden başka soruşturmalar olduğuna dikkat çekildi. Yapılan açıklamada, “Bu suçları işleyenlerin ve diğer şüphelilerin tüm bu kanıtlarla ortaya çıkarılması bekleniyor” ifadeleri yer aldı.

Başsavcı Buayneyn, Cumhuriyet Savcılığının, Müstakbel Bankası ihlallerine yönelik soruşturmalarının Bahreyn Merkez Bankası raporlarında ispatlanan sonuçlar ve bu bankanın çalışmalarını denetleyerek gözlemlediği ihlaller ışığında yürütüldüğünü açıkladı. Buayneyn, “Bahreyn İçişleri Bakanlığı İdari ve Mali Hizmetler Şube Müdürlüğü, Bahreyn Merkez Bankası yetkilileri ve uluslararası uzmanlarla iş birliği içinde on binlerce belgeyi inceledi. El-Müstakbel Bankası ve büyük hissedarlarının, Melli İran ve Saderat İran bankaları tarafından kontrol edilen banka aracılığıyla kara para aklama amacıyla Bahreyn'deki bankacılık yasalarına yönelik sistematik ve yoğun bir şekilde gerçekleştirdikleri ihlallerle karşılaştılar. Para transferi ve aktarımı amacıyla yasadışı yöntemler kullanarak uluslararası bankacılık işlemlerinin yürütülmesi ve bu işlemlerin açıktan yapılmasıyla ilgili denetimlerden kaçınmak için yapılan bu ihlallerle, terörizmi finanse edenler veya uluslararası yaptırımlar uygulananlar da dahil olmak üzere İranlı kuruluşları güçlendirdiler” dedi.

Bahreyn Merkez Bankası, İran ile diplomatik ilişkilerini kestikten sonra 2016 yılında El-Müstakbel Bankası’nın kapatılması kararı almıştı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU