Suudi Veliaht Prensi, Paris Zirvesi'nde konuştu: Afrika'daki düşük gelirli ülkeleri desteklemeye devam edeceğiz

Veliaht Prens, zirvenin bilhassa tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs (Kovid-19) salgını ışığında Afrika kıtası ve halklarının geleceğine verilen büyük önemi teyit etme yönünde başlatıldığına dikkati çekti

Suudi Veliaht Prensi, Afrika Ekonomisi Finansmanı Zirvesi’nde konuştu (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Afrika ülkelerinde kalkınmayı ilerletmede ve yatırımı desteklemede Suudi Arabistan’ın öncü rolünü, güvenlik ve istikrarın temellerini atmada Afrika Birliği (AfB) ile işbirliği içerisindeki uluslararası ve bölgesel çabalara verdiği desteği vurguladı. Aynı zamanda Sahel ve Sahra ülkelerindeki terörizm ve radikallik ile mücadeleye yönelik uluslararası çabalara, bu ülkelerin güvenlik yönündeki yeteneklerini artırmaya yönelik desteğini teyit etti.

Dün video konferans yoluyla Afrika Ekonomisi Finansmanı Zirvesi’ne katılan Veliaht Prens, zirvenin bilhassa tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs (Kovid-19) salgını ışığında Afrika kıtası ve halklarının geleceğine verilen büyük önemi teyit etme yönünde başlatıldığına dikkati çekti.

Kovid-19 ile Mücadeleyi Hızlandırma Girişimi

Şuanda en acil olanın başta Afrika ve dünyanın geri kalanındaki düşük gelirli ülkeler olmak üzere küresel düzeyde hızlı ve adil bir şekilde aşı dağıtımı sağlamak olduğunu vurgulayan Suudi Veliaht Prens, bunun ‘salgını durdurmaya, ekonomik aktiviteyi mümkün olan en kısa sürede normale döndürmeye katkıda bulunacağını’ açıkladı. “Bu noktadan yola çıkıldığında, aşılara ulaşımı sağlayacak yönde koronavirüs ile mücadele araçlarına ulaşımı hızlandırma girişimi (COVAX) önemli bir başarıdır” ifadelerinde bulunan Veliaht Prens, Suudi Arabistan'ın da bu girişimi destekleyip bu yönde bağış yapan ülkelerden biri olduğunu vurguladı.

Afrika'daki düşük gelirli ülkeleri destekleme

Suudi Arabistan başkanlığındaki G20 ülkelerinin salgınla mücadelede Afrika ve dünyanın geri kalanındaki düşük gelirli ülkeleri destekleme yönünde çalışma ihtiyacının farkında olduklarını belirten Veliaht Prens, borçların geri ödenmesinin askıya alınması yönündeki G20 girişimi gibi vesilelerle düşük gelirli ülkelere acil destek sağlandığını belirtti. Söz konusu tarihi girişim kapsamında, en az 5 milyar dolar elde eden 38 Afrika ülkesi de dahil olmak üzere en yoksul 73 ülkeye acil likidite sağlandığına, G20’nin tarihte ilk kez borçlarla mücadele yönünde ortak girişim başlattığına da değindi.

Suudi fonlarının gelişmekte olan Afrika ülkelerindeki rolü

Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’nun (PIF) enerji, madencilik, telekomünikasyon, gıda ve diğer sektörlerde toplamda 15 milyar Suudi riyali (4 milyar dolar) değerinde bir dizi proje ve faaliyet yürüttüğünü söyleyen Veliaht Prens, PIF’ın Afrika kıtası ve diğer ülkede doğrudan veya dolaylı yatırım fırsatları arama çabalarını desteklediğini söyledi. Aynı zamanda PIF’ın bu yıl içerisinde Afrika'daki gelişmekte olan ülkelerde uygulayacağı en az 3 milyar Suudi riyali (yaklaşık 1 milyar dolar) değerinde proje, kredi ve hibeleri olduğuna da değindi. Afrika'da 40 yıldır etkin bir şekilde faaliyet gösteren PIF, bu süre zarfında en az 45 Afrika ülkesine en az 50 milyar riyal (yaklaşık 13,5 milyar dolar) değerinde 580 kredi ve hibe sağladı. Aynı zamanda Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ile ortaklaşa bir şekilde Sahel ülkelerini geliştirme yönünde 200 milyon euro değerinde bir girişimi duyurdu.

İklim değişikliği

İklim değişikliğinin başta düşük gelirli ülkelerdeki insanların yaşam kalitesini düşüren, geçim kaynaklarını tehdit eden küresel bir sorun olduğunu vurgulayan Veliaht Prens, “Krallığın liderliğindeki G20 Başkanlığı, gezegeni korumaya büyük önem vermiş, bu yönde bir dizi girişim başlatmıştır. Düşük Karbonlu ve Döngüsel Ekonomi kavramlarının benimsenmesinin desteklenmesi, daha temiz, daha sürdürülebilir ve daha uygun fiyatlı enerjiye erişim sağlanması yönündeki bu girişimler, iklim değişikliğinin etkilerini ve atmosferdeki en etkili gaz emisyonlarını azaltmayı hedefliyor. Suudi Arabistan’ın en az 50 milyar ağaç dikmeyi ve küresel karbon emisyonlarının en az yüzde 10'unu azaltmayı amaçlayan ‘Yeşil Ortadoğu’ girişimini duyurduğunu, bu girişimin birçok Afrika ülkesini kapsadığını da ekledi.

Terörizm ve radikallikle mücadeleye 100 milyon euro değerinde Suudi desteği

Suudi Arabistan’ın terörizmle mücadele ve Afrika ülkelerinin güvenlik yeteneklerini iyileştirme yönündeki çabalara 100 milyon euro değerinde destek sağlayacağını duyuran Veliaht Prens, “Şu anda Mozambik güvenlik güçlerinin radikal gruplarla mücadele etme yeteneklerini, güvenlik, istikrar ve ekonomik kalkınma temellerinin atılmasını destekleme yönünde Güney Afrika liderliğindeki Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC) ülkelerindeki ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz” dedi. Aynı zamanda Suudi-Afrika zirvesini, aynı zamanda salgın nedeniyle ertelenen Arap-Afrika zirvesini düzenleme arzusunu da dile getirdi.

Ülkeleri borç döngüsünden çıkarma yönünde yenilikçi çözümler

Veliaht Prens aynı zamanda “Donör ülkeler olarak sorumluluğumuzdan yola çıkıldığında, bu zirvenin borç döngüsünden çıkmalarında kıta ülkelerine yardımcı olacağını, kendi gelir ve kapasitelerini kullanma kabiliyetini garanti eden yenilikçi çözümler üreteceğini, sunduğumuz yatırımları, ekonomik ve toplumsal hedeflerine (işsizlik ve yoksulluk oranlarının düşürülmesi dahil olmak üzere) ulaşacakları sürdürülebilir kalkınmayı sağlayabilmeleri yönünde ekonomileri ve toplumlarına faydalı hale getireceğini umuyoruz” açıklamalarında bulundu.

Diğer yandan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bin Abdullah ve Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan, Paris’te düzenlenen Afrika Ekonomisi Finansmanı Zirvesi’nde hazır bulundu.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Afrika ülkeleriyle güçlü stratejik ilişkilere ve ortaklığa sahip olan ülkesinin PIF aracılığıyla Afrika kıtasındaki birçok kalkınma ve ekonomik projeye katkıda bulunduğunu, ayrıca Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi'nin (KSRelief) Afrika'ya birçok insani yardım projesi sunduğunu vurguladı.

Zirvenin çıktılarına övgüde bulunan Bakan, Suudi Arabistan’ın Afrika ülkelerindeki kalkınmayı ve refahını artıracak her adımı destekleme yönünde ortaklarıyla birlikte çalışmaya devam ettiğine, aynı zamanda bu ortaklığı artırmaya çalıştığına dikkati çekti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU