Google'ın Yahudi çalışanları, şirketi Filistinlilere destek olmaya çağırdı

Mektupta Google, İsrail ve Yahudi halkını birbiriyle karıştırmamaya çağrılıyor ve "Siyonizm karşıtlığı antisemitizm değildir" deniliyor

İsrail güçleri kuşatma altındaki Filistin topraklarını bombalarken, 18 Mayıs 2021 günü erken saatlerde Gazze şehrinde binaların üzerinde patlayan ateş topu (AFP)

200'den fazla kişinin hayatını kaybettiği ve bin 400'den fazla kişinin yaralandığı Gazze'deki hava saldırıları belirgin şekilde artarken, bir grup Yahudi Google çalışanı yazılı olarak şirketten Filistinlilere daha çok destek vermesini istedi.

Jewish Diaspora in Tech (Teknolojideki Yahudi Diasporası) ismiyle bilinen grup, Google'a, İsrail'deki insani yardım çabalarına olduğu kadar, askeri şiddetten etkilenenlere yönelik Filistin liderliğindeki yardım çabalarına da destek olma ve finansman sağlama çağrısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışanlar, mektubun kamuoyuyla paylaşılan versiyonunda, "Google yönetiminden, Filistin ve İsrail'deki şiddeti kabul eden, İsrail ordusu ve çete şiddeti tarafından Filistinlilere verilen zararın doğrudan tanınmasını mutlaka içeren şirket çapında bir açıklama yayımlamasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Yahudi çalışanlar, devam eden çatışmada hem İsrailli hem de Filistinliler zarar görür ve ölürken, Filistinlilerin karşı karşıya olduğu ölümcül saldırıların göz ardı edilmesinin şirketteki Filistinli meslektaşların dışlanması anlamına geldiğini belirtti.

Google CEO'su Sundar Pichai'ye ve şirketin Yönetim Ekibine hitaben kaleme alınan mektupta, "Siyonizm karşıtlığı antisemitizm" değildir denilerek, teknoloji devinin İsrail'le Yahudi halkını birbirine karıştırmaması çağrısında bulunuldu.

250 çalışanın imzaladığı belirtilen mektupta, "Siyonizm karşıtlığı antisemitizm değildir, ikisini birleştirmek ifade özgürlüğünü sınırlayarak ve dikkatleri antisemitizmin gerçek eylemlerinden uzaklaştırarak hem Filistinliler hem de Yahudiler için adalet arayışına zarar veriyor" denildi.

İmzacılar mektupta ayrıca, Google yönetimine ana şirket Alphabet'in, İsrail'in Filistinlilerin haklarını ihlal etmesine destek veren kurumlara yönelik iş sözleşmelerini ve kurumsal bağışları gözden geçirme çağırısında da bulundu.

Grup üyeleri, Yönetim Ekibinin Filistinlilere yönelik şiddeti kınayan bir açıklama yayımlamaması ve içlerinden bazılarının İsrail yanlısı finansman fırsatlarını teşvik etmesi üzerine mektubu yazma kararı aldıklarını belirtti.

Gruba göre, Google içindeki kişiler şirket yönetiminin kesin surette "egemen İsrail devletini desteklemesini" sağlamaya çalıştı ve şirketin tırmanan gerilime "tek taraflı ve İsrail yanlısı bir bakış açısıyla" tepki göstermesini istedi.

Google'daki milliyetçilik karşıtı Yahudilerden oluşan grup, Google içindeki resmi Yahudi çalışan kaynak grubu (ERG) olan "Jewgler'lar" arasında siyonizm yanlısı olduğunu söyledikleri fikirlere karşı kuruldu.

Jewish Diaspora in Tech, Sık Sorulan Sorular kısmında, "Google yönetiminin bir yanıt vermesi gerektiğine katılıyoruz ancak İsraillilere yönelik şiddeti tanırken Filistinlilere yönelik şiddeti aynı şekilde tanımayan herhangi bir yanıtın, hiç yanıt vermemekten daha kötü olduğuna inanıyoruz" açıklamasında bulundu.

Google'ı Filistinlilerin bölgede askeri boyut kazanan çatışmalardan ağır biçimde etkilendiğini tanımaya çağıran grup, ayrıca üst yönetime de "bundan böyle Filistinli Google çalışanlarının belirlediği talepleri dikkate alma ve onların seslerini merkeze koyma" çağrısı yaptı.

Grup mensubu bir ürün pazarlama müdürü, The Verge'e yaptığı açıklamada, "ERG'de bakış açımızı ifade etmemize kelimenin tam anlamıyla izin verilmediği için kendi alanımızı oluşturmak zorunda kaldık" dedi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU