Akşener’in Erdoğan’a yönelik Netanyahu benzetmesine AK Parti’den tepki

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında kullandığı ifadelere AK Parti yöneticileri ve Cumhurbaşkanlığı’ndan tepki geldi

Meral Akşener, partisinin Meclis grup toplantısında Erdoğan ile Netanyahu arasında benzerlik kurdu. Benzetmeye AK Parit'den peş peşe tepkiler geldi / Fotoğraf: AA

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Cumhurbaşkanımızla çocuk katili Netanyahu'yu yan yana zikretmek, ancak Cumhurbaşkanımızın Filistin ve Mescid-i Aksa için verdiği mücadeleye zarar vermek isteyenlerin gayreti olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çelik, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında kullandığı ifadeleri en şiddetli şekilde kınadıklarını belirtti.

"Cumhurbaşkanımızı, yaşlı, kadın, çocuk demeden Filistinli Müslümanları katleden Netanyahu'ya benzetmek siyasi hayatımızdaki en büyük çirkinliklerden biridir" ifadesini kullanan Çelik, “Cumhurbaşkanımızı Netanyahu ile yan yana zikretmek sadece Netanyahu'yu sevindirme gayretidir. Filistin davasının en güçlü savunucusu olan Cumhurbaşkanımızı Filistinli çocukların katilleriyle yan yana getirmek ahlak dışı bir sapmadır. Gazze, Kudüs ve Batı Şeria'da Cumhurbaşkanımız hakkında bu sözü söyleyenin, 'Filistin düşmanlarına destek veren' bir şey yaptığından kimse şüphe duymaz. Akşener, Cumhurbaşkanımız hakkındaki sözlerini Filistinli kadınların ve gençlerin yanında söylesin ve cevabını dinlesin" dedi.

Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temsil ettiği değerlerin Filistin davasının savunulması, Mescid-i Aksa ve Kudüs'ün aziz değerlerinin muhafazası ve statülerinin korunması olduğunu vurguladı.

"Netanyahu ise bunun tam zıddıdır. İkisini birbirine karıştırmak Netanyahu'nun kara propagandasına destek olmaktır sadece" ifadesine yer veren Çelik, şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanımız, Harem-i Şerif'te krizin başladığı andan itibaren Filistin için uluslararası diplomasiyi yürüten, bu amaçla dünya liderleriyle görüşen, uluslararası kurumları harekete geçiren isimdir. Bu mücadeleyi veren Cumhurbaşkanımızla çocuk katili Netanyahu'yu yan yana zikretmek, ancak Cumhurbaşkanımızın Filistin ve Mescid-i Aksa için verdiği mücadeleye zarar vermek isteyenlerin gayreti olabilir. Cumhurbaşkanımız, içerden ve dışardan yapılan ahlak dışı saldırılara bakmadan mücadelesini sürdürüyor. Gazze'den, Kudüs'ten ve Mescid-i Aksa'dan, bu mücadele ve Cumhurbaşkanımız için yapılan dualara şahidiz"

Fuat Oktay:  En hafif tabiriyle aymazlıktır

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Akşener'in Kudüs'te, Mescid-i Aksa'da, Filistinli çocuklar, kadınlar ve suçsuz insanlara devlet terörü uygulayan İsrail'i kınama cesareti dahi sergileyemediğini, Netanyahu ve destekçilerine ancak göstermelik bir tepki verebildiğini belirtti.

Fuat Oktay, "İsrail'in zulmü karşısında Filistin davasının en güçlü sesi olan Sayın Cumhurbaşkanımız ile masum sivillerin katili Netanyahu'nun adını aynı cümlede geçirmek bile en hafif tabiriyle aymazlıktır. Sayın Akşener, bu siyasi çapsızlıktan bir an önce vazgeçmelidir" ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş’tan tepki

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da sosyal medya hesabındaki paylaşımda, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya benzetmesine tepki göstererek, şunları kaydetti:

"Meral Akşener'i, Sayın Cumhurbaşkanımız hakkında söylediği izansız sözleri dolayısı ile şiddetle kınıyoruz. Eğer Akşener, Netanyahu'yu birilerine benzetecekse 'açık iş birliği-gizli ittifak' yaptıkları masum insanların katili terör örgütünün siyasal uzantılarına benzetsin"

Altun: Yazık

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Sayın Cumhurbaşkanımızı eli kanlı bir katile benzetmek siyaset etmek değildir. Bu benzetmeyi yapanlar aynı ifadeleri Mescid-i Aksa önündeki Filistinlilerin yanında kullansınlar. Onlara en güzel cevabı yine Filistinli kardeşlerimiz ve tüm gönül coğrafyamız verecektir. Yazık" değerlendirmesini yaptı.

Kalın: Bu sakil benzetme, siyaset değil, bir akıl ve vicdan tutulmasıdır

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Akşener'in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında kullandığı ifadelere tepki gösterdi.

Kalın, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Filistin davasını bir kutsal emanet olarak taşıyan Cumhurbaşkanımızla bebek katili Netanyahu'yu aynı cümlede zikretmek, sadece siyonistleri sevindirir. Bu sakil benzetme, siyaset değil, bir akıl ve vicdan tutulmasıdır" ifadelerini kullandı.

Bakan Gül: Millet ve tarih huzurunda özür dilemeye davet ediyorum

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Tüm dünyada mazlumun umudu ve duası olan Sayın Cumhurbaşkanımızı, ırkçı İsrail rejiminin eli kanlı lideriyle aynı kefeye koymak, ölçü ve tartı bilmezliktir, büyük bir izansızlıktır. Siyasi rekabet uğruna insani nezaket gözden çıkarılmamalıdır. İYİ Parti Genel Başkanını hadsiz ve çirkin beyanı nedeniyle kınıyor, millet ve tarih huzurunda özür dilemeye davet ediyorum"

“Milletimiz de tarih de bunları kaydediyor”

Meral Akşener’in sözlerine AK Parti Grup Başkanvekilleri Naci Bostancı, Bülent Turan, Muhammet Emin Akbaşoğlu ve Mahir Ünal’dan da tepki geldi.

Bostancı, Twitter'daki hesabında, "Sayın Akşener, siyasi eleştirinin de bir sınırı vardır. Bu Netanyahu benzetmesi ayıptır, kamu vicdanıyla ters düşmektir. Konuşma metninize bunu yerleştirenler size ve Türkiye siyasetine tuzak kurmuşlardır" ifadesini kullandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ise Filistin davasını dünyada en yüksek sesle savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a söylenen bu sözlerin, tarihe ihanet ve utanmazlık olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in bu terbiye yoksunu dili, Filistin'i, Gazze'yi ve bu davaya gönül veren milyonları üzmüş; katliamcı İsrail'i ve Netanyahu'yu sevindirmiştir. Yazık. Ortağı CHP, terör örgütü PKK ile arasına mesafe koyamayan HDP'ye bakanlık dağıtırken ağzını açamayan Akşener, Erdoğan'a aslan kesiliyor. Bu sahte milliyetçilikleri, 'dostlarınıza' şirin gözükme gayretlerini ibretle izliyoruz. Milletimiz de tarih de bunları kaydediyor"

Muhammet Emin Akbaşoğlu da Twitter'da, "İP'in ucu, mandacı muhalefet zihniyetine bağlı olduğu için milli bir duruş, milli bir siyaset beklemek beyhude. Biden'ın 'desteklediği muhalefet' olarak İP ve CHP, Ermeni terör örgütü ASALA'nın yerini alan PKK'nın sözcüsü HDP ile bakanlık pazarlığında. Kendi açıkları ortaya çıkmasın diye Sayın Cumhurbaşkanımıza çirkin bir şekilde saldırıyorlar. Bu benzetme onun için" paylaşımı yaptı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ise "Netanyahu benzetmesi"nin bir nefret ya da akıl tutulması olmadığını ifade ederek, "Bu, uzunca bir süredir 'dostlar grubunun' uluslararası ittifakları ile birlikte içeride ortak yürüttüğü siyasi projenin çirkin, provokatif dili. Türkiye, bunların farklı versiyonlarını geçmişte alt etti. Yine kaybedecekler" dedi.

 

Akşener ne demişti?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in bugün TBMM grup toplantısında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında benzerlik kurarak, "Bildiğiniz üzere, Mart ayında, İsrail'de seçimler yapıldı ve oluşan tablo, İsrail'in en uzun süreli başbakanı Netanyahu'nun, yeni bir hükümet kurmasına imkan vermedi.İsrail Cumhurbaşkanı da, hükümeti kurma görevini, Yeş Atid partisine verdi. Birdenbire, İsrailli Arap partileri kritik bir öneme sahip oluverdiler. Çünkü hükümet ortağı olma, yeni iktidarı belirleme ihtimalleri doğdu. Bu gelişmeler üzerine, bir anlamda Sayın Erdoğan'ın İsrail versiyonu olan, Binyamin Netanyahu, siyasi rakiplerini baltalamak ve bu şekilde koltuğunu koruyabilmek için, gözünü kırpmadan, sivillerin ve çocukların hayatlarına kast etmekten geri durmadı" ifadelerini kullanmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU