Yeni çalışma ortaya koydu: "Bitcoin madenciliği, geleneksel bankacılığın yarısı kadar enerji harcıyor"

Elon Musk'ın Tesla'nın artık Bitcoin kabul etmeyeceğini söylemesinin ardından Bitcoin madenciliğinin enerji tüketimi sorgulanmaya başladı

Bitcoin 18 Mayıs itibarıyla 44 bin dolar seviyesinde işlem görüyor (AFP)

Yeni bir çalışma Bitcoin madenciliğindeki enerji tüketiminin geleneksel bankacılık sisteminde tüketilen enerjinin yalnızca yarısı olduğunu iddia ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kripto para yatırım firması Galaxy Digital tarafından yayımlanan raporda, altın madenciliğinde kullanılan enerji miktarının da Bitcoin madenciliğinde kullanılanın iki katı olduğu belirtildi.

Galaxy Digital Mining ekibinin bilgilendirici raporu Elon Musk'ın Tesla'nın artık elektrikli araçlar için Bitcoin ödemesi almayacağını duyurarak Bitcoin madenciliğindeki enerji tüketimi üzerine bir tartışmayı körüklemesinin ardından geldi.

Eski koruma fonu yöneticisi milyarder Mike Novogratz, hesaplamaların tamamını kamuoyuyla paylaşan Galaxy Digital'in CEO'su.

Çalışmanın yazarları tüm Bitcoin ağının enerji tüketimini saatte 113,89 terawatt olarak tahmin ediyor ve bunun yüzde 99'u madencilik bilgisayarlarından geliyor.

Bitcoin madenciliği Bitcoin işlemlerini doğrulamak ve blok zinciri defterine kaydetmek için karmaşık matematik bulmacalarının çözülmesi sürecidir.
 


Rakam, Cambridge Üniversitesi Alternatif Finans Merkezi'nin (CAF) Mart 2021'deki saatte 128 terawatt tahmininden daha düşük.

CAF bir bütün olarak Bitcoin endüstrisinin artık her yıl Malezya büyüklüğünde bir ülke kadar enerji kullandığını tahmin ediyor.

Galaxy Digital'in çalışmasında kendi hesaplamalarına göre Bitcoin'in enerji tüketimi geleneksel bankacılık sisteminin yarısından azına denk geliyor. Bankacılık sisteminin enerji tüketiminin saatte 263,72 terawatt, altın madenciliğininse saatte 240,61 terawatt olduğu tahmin ediliyor.

Çalışmada "bu iki endüstrideki enerji kullanımını ölçmenin Bitcoin'i denetlemek kadar kolay olmadığı" kabul edildi ve çalışmanın "hem altın endüstrisinin hem de bankacılık sisteminin enerji ayak izini hesaplamayı amaçlayan iyi niyetli bir uğraş" olduğu belirtildi.

Çalışmada "bankacılık sektörünün elektrik tüketim verilerini doğrudan raporlamadığı" da aktarıldı.

Bankacılık hesaplamasının, Galaxy'nin bankacılık veri merkezleri, banka şubeleri, ATM'ler ve kart ağlarının veri merkezlerine dair enerji kullanımı tahminlerine dayanarak yapıldığı ifade ediliyor.

Galaxy Digital Mining, altın endüstrisinin enerji tüketimini hesaplamak için Dünya Altın Konseyi'nin "Altın ve iklim değişikliği: Mevcut ve gelecekteki etkiler" başlıklı raporunda sağlanan, endüstrinin toplam sera gazı salımı tahminlerini kullandığını söylüyor.

Sosyal medyada çalışmayı eleştirenler hem altın madenciliği hem de bankacılık endüstrilerinin Bitcoin'den çok daha büyük olduğunu fakat çalışmaya göre yalnızca iki kat daha fazla enerji kullandığını belirtmekte hızlı davrandı.

Galaxy Digital bu eleştiriye Bitcoin'in enerji tüketiminin "işlem hacmiyle veya miktarıyla" bağlantılı olmadığını söyleyerek yanıt verdi.
 


Kripto para piyasaları Musk'ın Tesla duyurusunun ardından tahminen 500 milyar dolar (yaklaşık 4,17 trilyon TL) kaybetti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU