Hindistan, BM'de ilan etti: Filistin'in haklı davasını destekliyoruz

Hindistan ayrıca çatışmaların "derhal durdurulması" çağrısında bulundu

İsrail'in 17 Mayıs'ta denizden yaptığı bombardımanın ardından Gazze Limanı çevresindeki bölgeden duman çıkıyor (MAHMUD HAMS/AFP)

Pazar günkü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında Hindistan, Filistin'in "haklı" davasına verdiği "sarsılmaz" desteği dile getirdi ve iki devletli çözüme olan bağlılığını yineledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hindistan'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi, Büyükelçi TS Tirumurti açılış konuşmasında Hindistan'ın Filistin davasını güçlü bir şekilde desteklediğini ve “son günlerde yaşanan olayların güvenlik durumunda sert bir gerilemeye yol açtığını” belirtti.

Ayrıca çatışmaların "derhal durdurulması" çağrısında bulundu.

Elçi şunları ekledi:

İki tarafı da mutlak surette itidalli davranmaya, gerilimi artıran adımlardan kaçınmaya ve Doğu Kudüs ve çevresi dahil olmak üzere mevcut statükoyu tek taraflı bir şekilde değiştirecek girişimlerden uzak durmaya çağırıyoruz.

Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'de Filistinli Hamas militanlarına yönelik askeri operasyonun "tüm gücüyle" devam edeceğini söyledi. Netanyahu "Huzuru yeniden sağlamak için gerektiği kadar uzun süre eylemde bulunacağız. Bu zaman alacak" tehdidinde bulundu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres şiddet olaylarını "tamamen korkunç" olarak nitelendirdi ve İsrail ile Filistin arasındaki çatışmaların derhal sona ermesi çağrısında bulundu.

Pazar günkü BM toplantısında Tirumurti, Gazze'den yapılan roket saldırılarını da kınadı. Gazze'ye yönelik “misilleme” saldırıların çok büyük acılara ve ölümlere neden olduğunu söyledi. Elçi “Bu olaylar İsrail ve Filistinli yetkililer arasında diyaloğun derhal yeniden başlaması gerekliliğinin bir kez daha altını çizmiştir. Taraflar arasında doğrudan ve anlamlı müzakerelerin olmaması taraflar arasındaki güven eksikliğini de pekiştiriyor" dedi.
 


Hindistan'da bazı sağcı troller Twitter'da #IndiaWithIsrael (#HindistanİsrailinYanında) etiketini trend yapmaya çalışıyordu. Hindistan'ın BMGK'nin sanal toplantısındaki açıklaması onlar için sürpriz oldu.
 


Eski diplomat Anil Trigunayat, India Today'e açıklamanın çok "iyi hazırlanmış" olduğunu ve "İsrail-Filistin çatışması ve Hamas ile İsrail güçleri arasında devam eden saldırı ve karşı saldırılara dengeli bir tarihsel perspektiften yaklaştığını" belirtti.
 


Hintli yetkililere göre İsrail'deki Aşkelon kentinde bakıcı olarak çalışan Hindistan vatandaşı Soumya Santosh da Hamas'ın roket saldırısında hayatını kaybetti.
 


El Cezire'nin haberine göre son şiddet olaylarının başlangıcından beri Gazze'deki ölü sayısı 200'e yaklaşıyor. El Cezire, İsrail'in ikisi çocuk 10 ölü bildirdiğini söyledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU