Trump'ın el yazılı gizli emri ortaya çıktı: Seçimi kaybedince 4 ülke ve Afrika'dan asker çekmek istemiş

Eski ABD Başkanı'nın bütün temayüllere aykırı gelerek oynadığı oyun deşifre oldu

9 Kasım tarihli mektubun el yazısıyla yazıldığı da bildirildi (AFP)

ABD'nin prestijli haber sitelerinden Axios, Donald Trump'ın 3 Kasım 2020'deki başkanlık seçimini kaybettikten sonra Pentagon'a gönderdiği gizli mesajı ortaya döktü:

Başkan şunları yapmanızı istiyor. 
1. Bizi Afganistan'dan çıkar.
2. Bizi Irak ve Suriye'den çıkar.
3. Almanya'dan çekilmeyi tamamla.
4. Bizi Afrika'dan çıkar.

Başkanlık ofisinin personel direktörü John McEntee'nin o günlerde Trump tarafından Savunma Bakan Vekili Christopher Miller'e başdanışman olarak atanan emekli Albay Douglas Macgregor'a ilettiği mektup, ABD askerlerinin Afganistan, Irak, Suriye, Almanya ve Afrika'dan tamamen çekilmesini talep ediyor. 

Axios'un özel haberine göre 9 Kasım tarihli gizli mesajı alan Macgregor, seçimi kazanan Joe Biden'ın 20 Ocak'ta görevi devralacağını ve Trump'ın iktidardaki son haftalarını yaşadığını göz önünde bulundurarak, McEntee'ye kısa sürede böylesine kapsamlı bir hamlenin yapılamayacağını belirtince şu cevabı almış:

O zaman yapabildiğin kadarını yap!

11 Kasım'da da Savunma Bakanı Vekili Christopher Miller, 30 Aralık 2020'ye kadar Somali'den, 15 Ocak 2021'e kadar da Afganistan'dan tüm Amerikan askerlerini çekmeyi emreden bir mesajı kuryeyle almış. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Axios, başkanın yazışmalarını bilmesi gereken çalışanlarının da emirlerin kaynağını bilmezlikten gelmeleri davranmaları üzerine, ABD'nin ulusal güvenliğinden sorumlu isimlerin endişelendiğini, sonrasındaysa Trump'ın emirleri gizli tutmak için böyle bir yol izlediğini düşündüklerini aktardı. 

Habere göre, 48 saat içinde Oval Ofis'te gerçekleştirilen görüşmede bu isimlerle Trump yüz yüze geldi. Böylece Trump askerlerin bu kadar hızlı çekilmesinin ABD'ye ve politikalarına büyük zarar vereceğine ikna edildi. 

17 Kasım'da da ABD'nin Afganistan'daki asker sayısını ocak ortasında 4 bin 500'den 2 bin 500'e düşüreceği, başlıca müttefiklere ve önemli siyasetçilere önceden haber verilmeden açıklandı.

Yeni başkan Biden, 14 Nisan'da yaptığı açıklamada ABD'nin 11 Eylül'deki meşhur saldırıların 20. yıldönümünde Afganistan'dan bütün askerlerini çekmiş olacağını duyurdu. Trump da bunun üzerine askerlerin çekilmesini "Durdurulamayacak bir tren yaptım" diyerek kendine mal etti. 

74 yaşındaki Trump'ın ABD'nin yurtdışındaki askerleri çekmeye yönelik propagandasını, 2024'teki başkanlık seçimlerinde tekrar aday olması durumunda sürdürmesi bekleniyor.


Independent Türkçe, Axios

DAHA FAZLA HABER OKU