Yüksek dozda antibiyotik kullanımı bazı bakterileri güçlendirebilir

BM küresel bir topluluk olarak karşılaştığımız en büyük tehditlerden biri olarak nitelendirdi

Son yıllarda yapılan birkaç çalışma, aşırı antibiyotik reçetelendirilmesine karşı uyarıda bulundu (Reuters)

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, artan ilaç direnci sorununu çözmek için daha yüksek dozlarda antibiyotik kullanımının bazı bakterileri güçlendirebileceğini gösteriyor.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından küresel bir topluluk olarak karşılaşılan en büyük tehditlerden biri olarak tanımladı antimikrobiyal dirençin 2050 yılına kadar yılda 10 milyon kişinin ölümüne neden olacağı tahmin ediliyor.

Önceki araştırmalar, daha yüksek dozda antibiyotik almanın bakterilerin direnç geliştirme yeteneğini yavaşlatabileceğini göstermişti, ancak bu yüksek doz kullanımının mikropların genel yapısını nasıl etkilediğine hiç dikkat edilmemişti.

Escherichia coli (E. coli) gruplarının, yaygın olarak kullanılan üç antibiyotiğin farklı konsantrasyonlarıyla nasıl etkileşime girdiğini inceleyen İngiltere ve AB’deki bir araştırma ekibi, yüksek dozda antibiyotiklerin bakterilerin gelişme hızını yavaşlatırken, aynı zamanda daha güçlü bakterilere yol açtığını, yani daha yüksek üreme oranlarına sahip olduklarını buldular.

Araştırmanın baş yazarı, Manchester Üniversitesi Biyolojik Bilimler Okulu'ndan Mato Lagator, AFP'ye verdiği demeçte, “Daha hızlı büyüyen bir türün nüfusu ele geçirme ve baskın hale gelme olasılığının daha yüksek olduğu varsayımı altında, büyüme oranını uygunluğun bir göstergesi olarak görüyoruz.” açıklamasını yaptı.

Royal Society Biology Letters dergisinde çalışmalarını yayınlayan ekip, araştırmalarının yüksek doz antibiyotiklerin nasıl bir ikilem oluşturduğunu ve sonuçta nasıl daha dirençli bakterilere yol açabileceğini yazdı.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, her üç antibiyotik reçetesinden birinin gereksiz olduğunu tahmin ederken, son yıllarda yapılan birçok çalışmada, antibiyotiklerin aşırı reçetelenmesi ve hayvancılıkta aşırı kullanım rsikleri konusunda uyarıda bulundu.

Lagator, antibiyotiğe dirençli bakterilerin yüzyılın ortasına kadar küresel olarak kanserden daha fazla insanı öldürmesi beklendiğinden, daha yüksek dozların uzun vadede bakteri gelişimini nasıl etkilediğine dair daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Esma Gül Kar

https://www.independentarabia.com/node/222796

DAHA FAZLA HABER OKU