Kuneytra’da rejim tarafından aranan 30 göçmene ilişkin çelişki haberler medyada yer alıyor

Rejim, kasabada aranan 30 kişiyi Suriye’nin kuzeyinde muhaliflerin kontrol ettiği bölgelere tahliye etmeleri için halka 48 saatlik mühlet verirken, aksi taktirde kasabaya baskın düzenleneceğini duyurdu

Mayıs ayı başlarında bir Rus heyeti halkla görüşmek üzere Umm Batnah kasabasına giriş yaptı (Havran Ahrar Cemiyeti)

İşgal altındaki Golan’a yakın Kuneytra kırsalındaki Umm Batnah kasabasında, rejim tarafından aranan 30 kişinin aileleriyle birlikte Suriye’nin kuzeyine göç ettirilmesi hususundaki uzlaşıya ilişkin çelişkili haberler medyada yer alıyor..

Medya kaynakları, gençlerin, rejimin kontrolündeki bölgelerde tutuklanan iki kişinin serbest bırakılması şartını öne sürerek, göç kararını kabul ettiklerini söylerken yerel kaynaklar da gençlerin yerinden edilmeyi reddettiklerini ve kasaba halkının geçen cumartesi günü varılan ve gelecek perşembe günü yürürlüğe koyulacak anlaşmayı uygulamayı kabul etmediklerini belirtti.

Medya kaynaklarına göre IŞİD ve Hurras el Din Örgütü’ne mensup olmak, Askeri Güvenlik Şubesi’nin eski başkanını hedef almak ve askerlik hizmetinden kaçmak suçlamasıyla aranan 30 genç, anlaşmayı uygulamayı kabul etmedi ve kasabadaki iki tutuklunun serbest bırakılmasını istedi. Şartın, rejim tarafından onaylanmasının ardından ise anlaşmanın gelecek perşembe günü uygulamaya koyulması bekleniyor.

Umm Batnah kasabası, bu ayın başlarında, bölgedeki rejim güçlerine ve Lübnanlı Hizbullah milislere yönelik saldırıların arka planında büyük bir güvenlik gerginliğine tanık oldu. Öyle ki askeri saldırılar düzenleme, kasaba çevresine askeri takviyede bulunma ve girişleri kuşatma tehditleri ortasında rejim de Tel eş-Şaar’da konuşlanmış güçler tarafından topçu bombardımanıyla yanıt verdi. Bu durum, çıkış izni verilen halk içerisinde büyük bir göç hareketine neden oldu. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) tarafından açıklanan eski tarihli bilgilere göre tırmanışın ilk dört gününde, bir Rus heyeti kasabayı iki kez ziyaret etti. SOHR, Rus heyetin toplantının sonuçlarını ilan etmeksizin halk içerisinden bazı taraf ve isimlerle bir araya geldiğini söyledi. SOHR’a göre bu durumu, Ramazan Bayramı öncesinde Havran’daki merkezi komite heyeti ve şehrin bazı ileri gelenlerinin, Rus heyetin katılımıyla, Askeri Güvenlik Şubesi’nden (Sasa şubesi) subayları da içeren rejim heyetiyle müzakerelerinin başlaması takip etti.

Rejim, kasabada aranan 30 kişiyi Suriye’nin kuzeyinde muhaliflerin kontrol ettiği bölgelere tahliye etmeleri için halka 48 saatlik mühlet verirken, aksi taktirde kasabaya baskın düzenleneceğini duyurdu. Buna karşılık söz konusu aranan unsurlar, rejimin tehdidini reddederken, bir çatışmaya hazır olduklarını açıkladılar. Unsurlar, kasabanın askeri olarak işgal edilmesini önlemek için de başka bir yerleşim alanı aramaya yöneldi.

10 ailenin Suriye’nin kuzeyine doğru göç etmeyi kabul etmemesi halinde Askeri Güvenlik Şubesi’nin Umm Batnah kasabasına saldıracağı tehditleri sonrasında SOHR, cuma gecesini cumartesiye bağlayan gece, işgal altındaki Golan’a yakın Kuneytra’daki Umm Batnah kasabası civarına Sasa’daki askeri güvenlik şubesinden onlarca savaşçıyı içeren askeri bir takviye yapıldığını bildirdi. Gözlemevi, müzakerelerin çökmesi ve kasabaya baskın düzenlenmesi durumunda silahlı çatışmaların patlak vermesinden korkan halk için yerinden edilme hareketinin devam ettiğini söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU