Öztrak: "Ümmete liderlik edeceğiz" diyerek milleti perişan ettiler

Hükümetin dış politikasını eleştiren Öztrak, "Dışişleri Bakanı’nın sözleri hala İhvan hayalleri kurduklarını, gerçeklerden ne kadar kopuk olduklarını gösteriyor. Oysa bu boş hayaller, Türkiye’yi bölgede bir başına bıraktı" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sözcüsü Faik Öztrak, partisinin MYK toplantısı sonrası basın mensuplarına gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Öztrak, "Yaşanan sivil can kayıpları dehşet verici boyutlara ulaştı. Bu, çok büyük bir insanlık dramıdır. Filistin, Ortadoğu’nun kanayan yarasıdır" ifadelerini kullandı.

"Bu yaranın kapanmasının formülü ise bellidir: 1967 sınırları temelinde iki devletli çözüm" diyen Öztrak, bunun sağlanmadan ne İsrail ve Filistin'in ne de bölgenin huzura kavuşacağını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Ümmete liderlik edeceğiz' diyerek milleti perişan ettiler"

Öztrak, açıklamasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "Ümmet bizden liderlik bekler" sözlerine de tepki gösterdi.

Öztrak şunları kaydetti:

Dışişleri Bakanı’nın sözleri, hala İhvan hayalleri kurduklarını, herçeklerden ne kadar kopuk olduklarını gösteriyor. Oysa bu boş hayaller, Türkiye’yi bölgede bir başına bıraktı. “Ümmete liderlik edeceğiz” diyerek, milleti perişan ettiler. Mısır’dan, Suudi Arabistan’a kadar, aynı ümmete mensup, tüm ülkelerle ve sınır komşularımızla kavgalı olduk. Şimdi bu ülkelerle arayı düzeltmek için,  artık Rabia işaretini “Dört çay” demek için kullanır oldular. Ama tüm bu başarısızlıklardan hala da ders almıyorlar. Hükümete tavsiyemiz artık boş hayalleri bırakın, gerçekçi olun. Boşa kürek çekmeyin. BM Genel Kurulunun Başkanlığını yapan Volkan Bozkır’dan, gerektiği gibi yararlanın. Sizin bencilliğinizin, beceriksizliğinizin ve kifayetsizliğinizin bedelini bu asil millet ödüyor. 

"Destekler esnafa değil, Saray müteahhitlerine aktı"

"Eve kapatılan vatandaş, Köprüden, tünelden, otoyoldan geçmedi, Hava alanlarından uçmadı” diyen Öztrak, ülkeye 40 yıl vergi ödeyen esnafa verilmeyen desteklerin, 17 günlük kapanma döneminde bile Saray müteahhitlerinin cebine akmaya devam ettiğini söyledi. Öztrak şu ifadeleri kullandı:

Bugün Nisan ayı bütçe rakamları açıklandı. Yılın ilk 4 ayında, ‘Milletin cebinden bir kuruş çıkmadan yapıyoruz’ dedikleri döviz garantili projeler için 10 milyar 297 milyon lira ödenmiş. ‘Hiç olmazsa bu son kapanmada, mücbir sebep nedeniyle bu garantileri ödemeyin, erteleyin, kapanmadan zarar gören vatandaşa, doğru düzgün destek verin’ dedik ama dinlemediler. Oysa İstanbul Havalimanı’nda İşletmeci konsorsiyumun devlete vereceği kira, mücbir sebep denerek, 2024’e ertelendi. 2 yıl da ek işletme süresi verildi. Demek ki olağanüstü durumlarda, Bu gibi değişiklikler mümkün. Peki, bu mücbir sebep, Sadece yandaş dara düşünce mi uygulanıyor? Yoksa dolarla, avroyla garanti verdiğiniz projelerin sözleşmelerine, Devlet lehine mücbir sebep maddesi koymadınız mı? Bedelini milletin ödediği, Bu sözleşmeleri niye gizliyorsunuz? Bu sözleşmeleri kimler hazırladı? Kimler imzaladı? Vatandaşın sırtından müteahhit zengin eden, Bu düzeni kim kurdu? 

Yeni anayasa çalışmaları

CHP'nin yeni anayasa çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Öztrak, "Yeni anayasa çalışmalarımız tamamlandı. Bugün tartıştık. İYİ Parti Meclisi'nde de ele alınacak. Tüm muhalefet partilerinin güçlendirilmiş parlamenter sistem çerçevesinde anayasa çalışmalarını yürütmesi son derece değerlidir. Bunun özellikle altını çizmek istiyorum" dedi.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU