Afganistan'da çatışmalar, üç günlük bayram arasından sonra kaldığı yerden devam ediyor

Ateşkes devam ediyor gibi görünüyor ama IŞİD’in ölümcül cami saldırısının sorumluluğunu üstlenmesinin ardından şiddetle gölgelendi

Kabil yakınlarında cuma günü en az 12 kişinin hayatını kaybettiği bombalı patlama sonrasında cemaat bir camideki halıları kaldırıyor (AFP)

İslam aleminin Ramazan Bayramı'nda düzenlenen ve taraflardan temsilcilerin barış görüşmelerine olan bağlılıklarını dile getirmek için Katar'da kısaca bir araya geldiği üç günlük ateşkesin ardından Taliban ve Afganistan ordusu arasındaki savaş yeniden başladı.

ABD müzakereleri hızlandırmak için baskı yaparken ve Joe Biden yönetimi kalan 2 bin 500 ila 3 bin 500 askerini geri çekmeye çalışırken, Taliban ateşkes çağrısında bulunmuş ve bu teklif Afgan hükümeti tarafından hemen kabul edilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaklaşık 12 kişinin öldüğü ve daha fazlasının yaralandığı bir cami saldırısıyla bozulan ateşkesin sona ermesiyle savaş, pazar günü Helmand'da yeniden başladı.

Başkent Kabil, oruç tutulan Ramazan ayını takip eden üç günlük bayramın önemli bölümünü, İslam Devleti denilen grubun üstlendiği saldırıların birkaç vilayetteki enerji hatlarını devre dışı bırakmasının ardından karanlıkta geçirdi.

Bir hükümet sözcüsüne göre, örgüte bağlı internet sitelerindeki gönderilerde IŞİD, 13 elektrik hattı istasyonunu yok eden ve Kabil dahil 9 vilayetteki elektrik arzını altüst eden son iki haftadaki yeni saldırıların sorumluluğunu üstlendi.

IŞİD, ayrıca cami saldırısının sorumluluğunu da üstlendi ve savaşçılarının "kâfir Sufilerin bir ibadethanesine" patlayıcı yerleştirerek "dinden dönen bir imamı" öldürdüğünü belirtti. Açıklamada, ibadet eden 40 kişinin yaralandığı iddia edildi.

Cuma günü başkentin kuzeyindeki bombalı saldırıda ibadet eden toplam 12 kişinin hayatını kaybettiği, en az 15 kişiyi de yaralandığı bildirilmişti. Taliban daha önce saldırıda rol oynadığını inkar etmiş ve hükümetin istihbarat teşkilatını suçlamıştı.

Bu yıkımın bir kısmının ardında, kontrol ettikleri bölgelerdeki merkezleri korumak için hükümetten himaye parası talep eden yerel savaş ağalarının olabileceğine dair endişeler de vardı.

Pazar günüyse, ABD birliklerinin geri çekilmeye başlamasından bu yana savaşın sürdüğü Helmand'ın başkenti Leşkergâh çevresindeki çatışmalarla beraber, Taliban'la hükümet güçleri arasındaki şiddet yeniden başladı.

Afganistan'da durdurulamaz gibi görünen şiddet, ülkede yaşayanların ve ulusların, ABD güçlerinin ve ülkede konuşlanmış olan kalan 7 bin NATO askerinin ayrılmasının daha fazla kaosa yol açabileceğinden endişelenmesine neden oluyor.

Washington, son askerlerini en geç 11 Eylül'e kadar Afganistan'dan çıkarmak istediğini bildirmişti ancak geri çekilme hızla ilerliyor ve bir yetkili, sürecin muhtemelen temmuz başına dek tamamlanacağını söyledi.

Cumartesi günü Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Pakistanlı mevkidaşı Şah Mahmud Kureyşi'yle yaptığı telefon görüşmesinde ABD ve NATO güçlerinin hızla geri çekilmesinden duyduğu endişeyi dile getirerek geri çekilmenin aceleci olduğunu söyledi ve bunun barış sürecini ve bölgede istikrarı "ciddi şekilde" etkileyeceği uyarısında bulundu.

Vang, Birleşmiş Milletler'i daha fazla rol oynamaya çağırdı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU