"Cumhurbaşkanına hakaret" suçunu AYM'ye taşıdı… Savunma dilekçesindeki ifadelerden dolayı yargılanan avukatın, aynı suçtan aldığı ceza istinaf tarafından onandı

Avukat Özgür Urfa'nın TCK'nın 299. maddesinin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle yaptığı başvuru mahkeme tarafından kabul edilmiş, konu AYM'ye taşınmıştı. AYM, iptal talebini reddetti. Avukat Urfa'ya verilen ceza Yargıtay aşamasında

Fotoğraf: AA

Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) tartışma yaratan 299. maddesi, "cumhurbaşkanına hakaret" suçunu düzenliyor.

Yargı, bu suçu işleyenleri 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırıyor.

Eğer suç alenen işlendiyse verilecek ceza 6'da 1 oranında arttırılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Erdoğan döneminde yaklaşık 40 bin dava

Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'nün 2017 yılına kadar yayınladığı verilere göre, Türkiye Cumhuriyeti'nin 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in döneminde davalardaki sanık sayısı 340, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde 207, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel döneminde ise 158, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer döneminde 163, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde 848 kişi, "cumhurbaşkanına hakaretten" yargılandı.

12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan döneminde ise, yaklaşık 40 bin kişi hakkında "cumhurbaşkanına hakaret" davası açıldı. 

Mahkeme başvuruyu kabul etti, TCK 299 AYM'ye taşındı

Avukat Özgür Urfa, 80 ayrı dosyada, "cumhurbaşkanına hakaret" suçunu işlediği gerekçesiyle yargılanan müvekkillerini savundu.

Urfa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakan olduğu dönemde açılan hakaret davalarında 30 ayrı dosyada da avukatlık yaptı. 

AYM'den iptal istemine ret

Urfa'nın avukatlık yaptığı "cumhurbaşkanına hakaret" davalarından biri, 2016 yılında Anayasa Mahkemesi'ne taşındı.

Davada, TCK'nın 299. maddesinin, düşünce ve ifade özgürlüğünü düzenleyen anayasanın 25. ve 26. ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararlarına aykırı olduğu belirtilerek mahkemeye başvuruldu.

Mahkeme de bu talebi kabul etti ve dosyayı Anayasa Mahkemesi'ne gönderdi. Anayasa Mahkemesi, 2017 yılında TCK'nın 299. maddesinin iptali istemiyle yapılan başvuruyu reddetti.

AYM: İfade özgürlüğüne yönelik bir sınırlama getirilmekte ise de...

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararında, TCK'nın 299. maddesinin ifade özgürlüğüne bir sınırlanama getirdiği belirtildi.

Ancak kanunun demokratik toplum düzeni bakımından alınması gereken tedbirler kapsamında olduğuna şu ifadelerle değinildi:

İtiraz konusu kuralla ifade özgürlüğüne yönelik bir sınırlama getirilmekte ise de söz konusu sınırlama, başkasının şöhret veya haklarının korunması ile kamu düzeninin korunmasını sağlamak amacıyla getirilmiş olup demokratik toplum düzeni bakımından alınması gereken tedbirler kapsamında kalmaktadır. İtiraz konusu kural, kişilerin başkalarının şöhret veya haklarına zarar vermemek kaydıyla düşünce ve kanaatlerini açıklamalarına engel oluşturmamaktadır. Dolayısıyla kuralla getirilen sınırlamanın, ifade özgürlüğünün amacına uygun bir şekilde kullanılmasını önleyen veya onu kullanılamaz duruma düşüren bir niteliği bulunmamaktadır.


 

avukat özgür urfa.jpg
Avukat Özgür Urfa / Fotoğraf: Twitter



Savunması nedeniyle Adalet Bakanlığı ihbar etti, dava açıldı

Urfa, avukatlık yaptığı "cumhurbaşkanına hakaret" davalarından bir başkasında ise, müvekkiline verilen hapis cezasını istinaf mahkemesine taşıyarak temyiz etti. Avukat Urfa'nın temyiz dilekçesi, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ihbar edildi.

İhbar üzerine, "cumhurbaşkanına hakaret" davasında müvekkilini savunan avukat Özgür Urfa hakkında "cumhurbaşkanına hakaret" davası açıldı. 

Avukat Urfa'ya ceza davası açılmasına neden olan temyiz dilekçesinde şu ifadeler yer aldı:

Yaşanan bütün hukuksuzlukların ve yolsuzlukların sorumlusu konumunda olan AKP Genel Başkanı Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yolsuzluk operasyonunda ortaya çıkan kayıtlarında milyonlarca TL'yi nasıl sıfırladığı, kirli para ilişkileri ve birçok yolsuzluk ilişkisi içinde olduğu ortaya çıkmıştır. Sanıklar yaşanan bu yolsuzluklara karşı demokratik tepkilerini göstermişlerdir. Eylemlerde kullanılan dövizlerin, içerisinde hırsızlık temasının olması, hayatın olağan akışına uygun ve anlık tepkisel reflekstir.

10 ay hapis cezası aldı, 4 ayda onandı

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan avukat Urfa'ya 2020 yılının sonunda 10 ay hapis cezası verildi.

Avukat Urfa'ya verilen hapis cezası da istinaf mahkemesine taşındı.

Ağır işlediği gerekçesiyle eleştirilere konu olan istinaf mahkemesi, 4 ayda avukat Urfa'ya verilen hapis cezasıyla ilgili başvuruda karar verdi.

İstinaf mahkemesi, avukat Urfa'ya verilen cezayı nisan ayında onadı. 

Yargıtay da onarsa hükümlü olacak

Çok sayıda "cumhurbaşkanına hakaret" davasında müvekkillerini savunan avukat Özgür Urfa, istinaf mahkemesinin kararını Yargıtay'a taşıdı.

Yargıtay'ın da kararı onaması halinde, "cumhurbaşkanına hakaret" davalarının avukatı Özgür Urfa, "cumhurbaşkanına hakaret" suçunu işleyen bir hükümlü olacak.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU