20 bin kişinin katıldığı imza töreniyle "evine" dönmüştü… Sergen Yalçın'ın, "dar kadro" ve ekonomik sıkıntılarla yazdığı şampiyonluğun hikayesi

Süper Lig'de şampiyonluğa ulaşan Beşiktaş'ın Sergen Yalçın ile başlayan ve sonunda zaferle taçlandı. Şampiyonluk siyah-beyazlı taraftarları mutlu etti. Yalçın, olumsuz ekonomik şartlar ve kadro darlığına rağmen hedefine ulaşarak tarihe geçti

Şampiyonluğun mimarlarından Sergen Yalçın, Göztepe maçı sonrası omuzlarda taşındı / Fotoğraf: AA

Süper Lig'de Beşiktaş, hafta sonu oynanan Göztepe karşılaşmasını 2-1 kazanarak 2020-21 sezonunda Galatasaray'ın önünde averajla şampiyonluğunu ilan etti. 

29 Ocak 2020'de altyapısından yetiştiği Beşiktaş'a teknik direktör olarak Sergen Yalçın, pandemi, ekonomik sorunlar, yapılamayan transferler ve elindeki dar kadroya rağmen zafere uzanarak hem futbolcu hem de teknik direktör olarak aynı takımda şampiyonluğa ulaşan isim olarak tarihe geçti.

 

 

Türk futbolunun en önemli yetenekleri arasında gösterilen ve futbol hayatına Beşiktaş'ın altyapısında başlayan Yalçın, 5 Ekim 1972'de İstanbul'da doğdu.

Serpil Hamdi Tüzün ekolünde yetişen ve Gordon Milne döneminde Beşiktaş A Takımı ile antrenmanlara çıkmaya başlayan Yalçın, 1990-91 sezonunda itibaren siyah-beyazlı kulüpte "genç yetenek" olarak sahalarda boy gösterdi.

Beşiktaş'taki ilk döneminde 1991-92 ve 1993-94 sezonunda şampiyonluk sevinci yaşayan Yalçın, 1997'ye kadar siyah-beyazlı takımın forması giymesinin ardından İstanbulspor'a transfer oldu.

Kariyeri boyunca Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe, Trabzonspor'da da oynayan ve "Dört Büyükler"de forma giyen ilk futbolcu unvanını elde eden Yalçın, 2002-03 sezonunda Beşiktaş'ın 100. yılda elde ettiği şampiyonlukta büyük pay sahibi oldu.

2005-06 sezonu sonuna kadar siyah-beyazlı formayı terleten Yalçın, 2007-08 yılı sonunda Eskişehirspor formasıyla yeşil sahalara veda etti.

 

SergenYalçın-AA.jpg
Sergen Yalçın'ın imza törenine 20 bin civarında taraftar katıldı / Fotoğraf: AA

 

20 bin kişinin önünde 1 buçuk yıllık sözleşmeye imza attı

Türk futbol tarihinin en yetenekli oyuncularından Yalçın, teknik direktörlük kariyerine 2015'te Gaziantepspor'da başlamasının ardından sırasıyla Sivasspor, Kayserispor, Eskişehirspor, Konyaspor, Alanyaspor ve Yeni Malatyaspor'u çalıştırdı.

Beşiktaş'ta Şenol Güneş'in ayrılmasının ardından takımın başına getirilen Abdullah Avcı ile işleri yolunda götüremeyen Beşiktaş, tarihler 29 Ocak 2020'yi gösterdiğinde takımın başına kulübün efsanelerinden Sergen Yalçın'ı getirmeye karar verdi.

Sezonun önemli kısmını geride bırakan ve şampiyonluk yarışından uzaklaşan siyah-beyazlı camiadaki ilk maçına 1 Şubat 2020'de Çaykur Rizespor karşısında çıkan Yalçın, yeni görevine galibiyetle başladı.

Geçen sezon Süper Lig'de Beşiktaş ile 15 maça çıkan Yalçın, 10 galibiyet, 2 beraberlik, 3 mağlubiyet elde ederek 6. sırada devraldığı siyah-beyazlı ekibi 3. sıraya taşıdı ve Avrupa arenasına dahil etmeyi başardı.

 

SergenYalçın-AA1.jpg

Sergen Yalçın yönetiminde şampiyonluğa uzanan Beşiktaş, gelecek sezon Şampiyonlar Ligi'nde mücadele edecek / Fotoğraf: AA

 

Beşiktaş, 81 hafta sonra liderlik koltuğuna oturdu

Süper Lig'de 2020-21 sezonuna Sergen Yalçın ile devam eden Beşiktaş, ekonomik sıkıntılarına rağmen sezon başında Bernard Mensah, Francisco Montero, Gökhan Töre, Atakan Üner, Josef de Souza, Fabrice N'Sakala, Rachid Ghezzal, Valentin Rosier, Vincent Aboubakar ve Welinton'u transfer etti.

Trabzonspor'un Avrupa kupalarından men cezası almasının ardından Şampiyonlar Ligi'nde mücadele etme hakkı kazanan Beşiktaş için işler ilk zamanlar pek de iyi gitmedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Devler Ligi"nde Yunanistan temsilcisi PAOK'a yenilerek yoluna UEFA Avrupa Ligi'nde devam eden siyah-beyazlılar, 3. eleme turundan katıldığı organizasyonda Portekiz ekibi Rio Ave'ye penaltılarda elenerek Avrupa sahnesine erken havlu attı.

Süper Lig'e ise deplasmandaki 3-1'lik Trabzonspor galibiyetiyle başlayan Sergen Yalçın'ın öğrencileri, sonraki üç maçta 1 beraberlik ve iki mağlubiyet alarak eleştirilerin odağında yer aldı.

Kısa sürede toparlanma sürecine giren siyah-beyazlılar, 11 haftada 9 galibiyet alarak Alanyaspor, Galatasaray ve Fenerbahçe gibi rakiplerini geride bıraktı ve 81 hafta sonra liderlik koltuğuna oturdu.

Ligde zirveye yerleşen ve 2016-17 sezonundan itibaren şampiyonluk hasreti çeken Beşiktaş'ta, Teknik Direktör Yalçın, şu sözlerle siyah-beyazlı camiaya umut aşıladı:

Beşiktaş'ın her zaman her kulvarda hedefi şampiyonluktur.

 

 

Liderlik sonrası 4 kez yenildi

Liderliğin getirdiği motivasyonla mücadelesini sürdüren siyah-beyazlılar, 22. haftada oynanacak Trabzonspor maçına kadar çıktığı 5 maçta 4 galibiyet, 1 beraberlik elde etti.

Ligdeki 9 haftalık namağlup serisi 22. haftada oynanan Trabzonspor maçında sona eren ve takip eden haftada Antalyaspor ile berabere kalan Beşiktaş, sonrasında oynadığı Konyaspor, Gençlerbirliği, Denizlispor, Yeni Malatyaspor, Gaziantep FK ve Başakşehir maçlarını kazanarak yoluna emin adımlarla devam etti.

Süper Lig'in 31. haftasında sahasında Fenerbahçe'yi konuk eden Sergen Yalçın'ın öğrencileri, Kadıköy'de 4-3 mağlup ettikleri rakibi ile 89. dakikada yediği golle 1-1 berabere kaldı. 32. haftada deplasmanda Kasımpaşa'ya 1-0 yenilen Beşiktaş, sakat ve cezalı oyuncularının eksikliğini derinlemesine hissetti.

İki maçta kaybedilen 5 puanın ardından ligin adından en çok söz ettiren takımlarından Alanyaspor'u konuk eden Beşiktaş, elde ettiği 3-0'lık galibiyetle yeniden moral depoladı. Takip eden haftada küme düşmeme mücadelesi veren Erzurumspor'u deplasmanda 4-2 mağlup eden Sergen Yalçın'ın öğrencileri, şampiyonluk yolunda kritik haftalara adım attı.

35. haftada Ankaragücü, 36. haftada da Sivasspor ile berabere kalan Beşiktaş, sonrasında oynadığı Kayserispor, Çaykur Rizespor ve Hatayspor karşılaşmalarından 13 gol ve 9 puanla ayrılarak önemli bir avantajla ayrıldı.

 

SergenYalçın-AA3.jpg

Beşiktaş kafilesi, şampiyonluğu doyasıya kutladı / Fotoğraf: AA

 

Son üç haftada alınan 2 yenilgi şampiyonluğu tehlikeye attı

Beşiktaş, zirve yarışında Fenerbahçe ve Galatasaray'a karşı elde ettiği puan avantajını son iki haftada aldığı yenilgilerle tüketti.

Ligin 40. haftasında Türk Telekom Stadı'nda karşılaştığı ve 6 puan önünde olduğu Galatasaray'a 3-1 yenilen Beşiktaş, hem ikili averajı kaybetti hem de rakibinin 3 puan daha yaklaşmasına neden oldu.

Süper Lig'de 41. haftada sahasında Fatih Karagümrük'ü ağırlayan siyah-beyazlılar, 10 kişi kalan rakibine 2-1 mağlup olarak şampiyonluğu tehlikeye attı. Söz konusu haftada deplasmanda Denizlispor'u mağlup eden Galatasaray, zirveye ortak oldu.

Son haftaya Galatasaray ile 81'er puanda ve +2 averajla giren Beşiktaş, ligin son maçında Göztepe'ye konuk olurken, şampiyonluk mücadelesi verdiği Galatasaray Yeni Malatyaspor'u ağırladı. Ligde zirveye yerleşme şansını Sivasspor karşısında kaybeden Fenerbahçe ise son maçında Kayserispor ile karşılaştı.

Şampiyonluk maçının 10. dakikasında Vida'nın golüyle 1-0 öne geçen Beşiktaş, 24. dakikada Alpaslan Öztürk'ün golüne engel olamadı ve devre bu sonuçla tamamlandı. Galatasaray ise aynı dakikalarda ilk yarıyı 1-0 geride kapatarak farklı kazanması gereken maçta taraftarlarını hayal kırıklığına uğrattı.

 

SergenYalçın-AA2.jpg
Sergen Yalçın, antrenörlük kariyerinin ilk Süper Lig şampiyonluğunu elde etti / Fotoğraf: AA

 

Karşılaşmaların ikinci yarısında ise tablo bir anda tersine döndü.

İkinci yarının başlarında Halil Dervişoğlu ve Ryan Babel ile 2-1 üstünlüğü sağlayan Galatasaray, Beşiktaş maçının berabere gittiği dakikalarda umutlandı.

Galatasaray'ın umudu 9 dakika sürdü

Göztepe karşısında berabere giden maçta şampiyonluk fitilini yakan ise Beşiktaş'ın bu sezona damga vuran oyuncusu Rachid Ghezzal oldu.

69 dakikada sahneye çıkan Cezayirli oyuncu takımını öne geçiren golü kaydederek şampiyonluk meşalesini ateşledi.

Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve karşılaşmayı 2-1 kazanan Beşiktaş, Galatasaray'ın gereken farkla kazanamaması üzerine Süper Lig'deki 16. şampiyonluğunu elde etti.

 

 

Yalçın: Tarihin en zor liginde şampiyonluğu yakaladık

Antrenörlük kariyerinin ilk şampiyonluğunu elde eden Beşiktaş Teknik Direktörü Sergen Yalçın, maçtan sonra katıldığı basın toplantısında duygularını şöyle ifade etti:

Bence tarihin en zor liginde şampiyonluğu yakaladık. Ben bu şampiyonluğu, mucize kadro, mucize şampiyonluk diye nitelendiriyorum. Bunu başarmak bu sene çok kolay bir iş değil. Rakiplerime de teşekkür ediyorum, Fenerbahçe ve Galatasaray ile uzun zamandır yarışıyoruz, onları da tebrik ediyorum. Onlar da bu yarışın içinde bizle beraber güzellik kattılar yarışa ama finalde kazanan taraf biz olduk. Hiçbir zaman vazgeçmedik, hiçbir zaman mücadeleyi bırakmadık. Bazen sezon içerisinde sert çıkışlarımız oldu, bazı insanları kırmış olabiliriz ama hiç kimseye bilerek böyle bir şeyi yapma niyetim yoktu. Sadece işimin gereğini yapmaya çalıştım. İşimi en doğru şekilde yapmaya çalıştım. Böyle bir şampiyonluk, böyle bir mutluluk tarifi yoktur. Tüm Beşiktaş camiasına hayırlı olsun. Taraftarımız her zaman yanımızdaydı. Şampiyonluğu onlarla kutlamak isterdik inşallah ileride de onlarla kutlarız ve herkese teşekkür ediyorum.

 

Ghezzal-AA.jpg
Rachid Ghezzal / Fotoğraf: AA

 

Evrakları son anda TFF'ye yetiştirilen Ghezzal, sezona damga vurdu

Beşiktaş'ın sezon başı transferleri arasında yer alan ve evrakları son dakika moto kurye ile TFF'nin Levent'teki ofisine yetiştirilen Rachid Ghezzal, bu sezon siyah-beyazlı ekipteki en başarılı oyuncular arasında yer aldı.

Zamana karşı yarışılan o saatlerde trafiğe takılmamak adına evrakları moto kuryeyle gönderilen Ghezzal, Fransız basınına transfer sürecini şöyle aktarmıştı:

Türkiye Ligi'nde transferin kapanmasına saatler vardı ve İstanbul trafiği kabus gibiydi. Kulüp bu nedenle benim sözleşmemi bir moto kurye ile tescil ettirdi. Moto kurye ile beraber tescil bürosuna giden iki kulüp çalışanımız Türkiye'de meşhur oldu. Beşiktaş'a transferim gerçektende dakikalar kala gerçekleşti.

Premier Lig ekiplerinden Leicester City'den kiralanan Ghezzal, Beşiktaş formasıyla çıktığı 31 lig maçında 2 bin 420 dakika süre alırken, 8 gol ve 17 asist üreterek şampiyonluğun mimarlarından oldu.

Ghezzal, Göztepe maçı sonrası evraklarını motosikletle yetiştiren kulüp personelini de unutmayarak sahada fotoğraf çektirmeyi ihmal etmedi.

 

 

Sakatlıklar kabus yaşattı

Süper Lig'de şampiyonluk yarışı veren Beşiktaş'ın bu sezon en çok başını ağrıtan konusu sakatlıklar oldu.

Sezonun flaş transferi ve takımın en etkili isimlerinden olan Vincent Aboubakar, zirve mücadelesindeki kritik maçlarda forma giyemeyerek büyük zorluk yaşattı.

 

Aboubakar-AA.jpg
Vincent Aboubakar / Fotoğraf: AA

 

Ligde oynadığı 26 maçta 15 gol ve 5 asistle takımı sırtlayan Aboubakar, son 11 müsabakada ise sadece 45 dakika süre alabildi. 

Siyah-beyazlılar, Aboubakar'ın yanı sıra Cenk Tosun (8 maç), Oğuzhan Özyakup (7 maç), Ajdin Hasic (11 maç), Georges-Kevin N'Koudou, Gökhan Töre ve Adem Ljajic'den de faydalanamadı.

Hedef çifte kupa

Süper Lig'de şampiyonluğunu ilan Beşiktaş'ta ilk hedef Türkiye Kupası şampiyonluğu.

Turnuvada Tarsus İdman Yurdu, Çaykur Rizespor, Konyaspor ve Başakşehir eleyerek finale çıkan siyah-beyazlılar, 18 Mayıs'ta şampiyonluğunu ilan ettiği Gürsel Aksel Stadı'nda bu kez Antalyaspor ile mücadele edecek.

Beşiktaş, Türkiye Kupası'nı da kazanırsa, sezonu çifte kupayla tamamlamanın mutluluğunu yaşayacak. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU