Turiste pandemi muafiyetine destek yüzde 14

Bu konuda toplumun beklentisi vatandaş-yabancı ayrımı olmadan salgınla mücadeleye herkesin dahil edilmesi

Denizli'de, salgın tedbirleri kapsamında uygulanan tam kapanmadan muaf tutulan turistler, güneşli havada Pamukkale'nin keyfini çıkardı / Fotoğraf: AA

IPSOS’un 6-10 Mayıs tarihleri arasında Milliyet için yaptığı  “Koronavirüs Salgını ve Toplum: Genel Kamuoyu Araştırması” sonuçları belli oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma sonuçlarına göre, koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında getirilen bazı kısıtlamalardan turistlerin muaf tutulmasına toplumun desteği oldukça düşük oranda.

Çoğunluk, sokağa çıkma yasağında uygulanan muafiyetleri tam kapanmanın mantığına ters buluyor

Araştırmada “Tam kapanma kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasından bazı kurumlar ve kişiler muaf tutulmuştur. Bu muafiyetin kapsamı konusunda ne düşünüyorsunuz?” sorusuna yanıt veren her 10 kişiden 6’sı bu muafiyetleri çok buluyor ve tam kapanmanın amacının dışına çıkıldığını düşünüyor. Muafiyetlerin kapsamının olması gerektiği gibi bulanlar sadece yüzde 23 ile sınırlı kaldı.

muafiyet.jpg
Araştırmaya katılan her 10 kişiden 6’sı muafiyetlerde tam kapanmanın amacının dışına çıkıldığını düşünüyor / Grafik: Milliyet

 

Yabancılara yönelik muafiyetler toplumda karşılık bulmuyor

Turistik amaçla ülkemizde geçici/kısa bir süre için bulunan yabancılar sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulması ve 15 Mayıs 2021 tarihinden itibaren 15 ülkeden (Hong Kong, Çin, Tayvan, Vietnam, Avustralya, Yeni Zelanda, Singapur, Tayland, Güney Kore, İsrail, Japonya, Birleşik Krallık, Letonya, Lüksemburg, Ukrayna ve Estonya) Türkiye’ye gelen kişilerin Türkiye’ye girişlerinde PCR (koronavirüs) testi talep edilmemesi konusunda vatandaşların görüşü soruldu.

Toplumun bu konudaki değerlendirmesi olumsuz. Toplumun yaklaşık 4’te 3’lük kesimi yabancılara muafiyet getirilmesini doğru bulmuyor. Bu konuda toplumun beklentisi vatandaş-yabancı ayrımı olmadan salgınla mücadeleye herkesin dahil edilmesi.

turist.jpg
Turistlere sağlanan muafiyetler ve yabancı ülkelerden gelenlere PCR testi zorunluluğunun kaldırılmasını da çoğunluk doğru bulmuyor / Grafik: Milliyet

 

Benzer bir değerlendirme Türkiye’ye girişte istenen PCR testleri konusunda yapılıyor. Vatandaşlar arasında bu kararın yanlış olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde %67. 

Markette ürün satışlarının temel ihtiyaç ürünleriyle kısıtlanması

Tam kapanmanın ikinci haftasında marketlerde temel ihtiyaç ürünleri dışında ürün satılması yasaklanmıştı. Araştırmada bu uygulamaya ilişkin de vatandaşların görüşü soruldu. Bu konuda toplumda bir fikir birliği yok. Yüzde 42 bu kararı doğru bulurken, yüzde 45 yanlış buluyor. Bu uygulamayı yanlış bulanlar, ürün satışını temel ihtiyaç ürünleri ile sınırlandırmayı tümüyle reddetme, bu tanımın kapsamını yetersiz bulma, bu uygulamanın salgınla mücadeleye bir etkisi olmayacağı gibi gerekçelerle karşı çıkıyor.

market.jpg
Marketlerde temel ihtiyaç ürünleri dışında ürün satılmasının yasaklanmasını yüzde 42 doğru, yüzde 45 yanlış buluyor / Grafik: Milliyet

 

 

Milliyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU