İsrail'in kum saati Netanyahu

Önümüzdeki günler, yeni İsrail siyasi zamanının berzahı olacak ve Netanyahu, hapishane hücrelerinden birinde olmadıkça bundan uzak olmayacak

Fotoğraf: AA

Binyamin Netanyahu, bir partinin politikacısından ziyade İsrailli bir figür. İsrail'i 20 yıldan fazla bir süre yönetebilen ilk kişi ve özel bir manevra yöntemi icat etmiş birisi.

Sağı, sürekli üreyen ve gittikçe sertleşip radikalleşen, bitmeyen savaşlarla sola karşı koyan bir yapı haline getirdi.

ABD'de yaşadı, çok çeşitli politikacı ve lobilerle ilişkiler kurdu. Kongre dahil olmak üzere siyasi karar yapım merkezlerine sızmayı başardı.

Eski başkan Barack Obama onu evcilleştirmek, Filistin-İsrail ihtilafını çözmeye yönelik vizyonunu empoze etmek istediğinde ve kendisini kabul etmeden önce Beyaz Saray'ın bir salonunda beklettiğinde, Netanyahu bunu kabul etti ve tepki göstermeden sessizce başkanı bekledi.

Görüşmede Barack Obama'yı görmeyi reddetti. Ardından Kongre'ye gidip fırtınalı bir konuşma yaptı. Konuşma sırasında Kongre üyeleri, 20'den fazla kez ayağa kalkıp, söylediklerini destekleyerek alkışladılar.

Başkan Obama pozisyonunu gözden geçirmek zorunda kaldı ve hemen İsrail'e büyük bir mali ve askeri yardım sundu. Bunların başında da 'Demir Kubbe' teknolojisinin ve anti-balistik füze sistemlerinin geliştirilmesi yer alıyordu.

Netanyahu, partisi Likud seçimlerde kendi başına bir hükümet kurmasını sağlayacak parlamenter çoğunluğu elde etmemiş olsa da, dinamik bir taktik geliştirerek sağcı partilerle koalisyon hükümetleri kurdu.

Knesset'in içinde ve dışında yaşanan savaşlarda, İsrail İşçi Partisi (HaAdova) ve Meretz Partisi gibi sol partileri yormayı başardı. Onları öyle yıprattı ki, neredeyse siyasi eylem dairesinin dışında kalacak hale geldiler.

Siyasi sağa, İsrail'de siyasi hayata hakim olma kapılarını açan bir sandalye oyunu oynadı. Likud Partisini istediği şekilde yönlendirdiği kendi siyasi mülküne dönüştürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kendisine bir dizi suçlama yöneltilip yargıya sevk edildikten sonra, eski İsrail cumhurbaşkanı Katsav ile eski başbakan Ehud Olmert ile aynı kaderi yaşamaktan korunmak, hapsedilmekten kaçınmak için başbakanlık görevini bir kalkan olarak kullandı.

Görevde kalmak konusunda David Ben-Gurion dahil tüm İsrail başbakanlarından daha iyi performans gösterdi.


O, bir tarafındaki kum boşaldıkça ters çevrilen, aynı yerde kendini yeniden dolduran İsrail'in siyasi kum saatiydi. Saatini içinde tarih, efsane ve siyasi oyunların bir araya geldiği gizli bir kumla doldurdu.

"A place among the nations"* adında bir kitap yazdı ve içinde Siyonist düşüncenin tarihsel ortaya çıkışını açıkladı. Toprakla bağlantılı olduğu için her şeyin üstünde olan İsrail'in güvenliğine odaklandı.

Filistinlilerle ve genel olarak Araplarla barışa karşı toprak temelinde müzakere ilkesine şiddetli bir eleştiri yöneltti ve barışa karşı barış ilkesinin altını çizdi.

Kitabında Arapları, işe yaramaz bir millet olarak tanımladı ve ancak zorlama ve güç ile medeniyet yolunda doğru yürüyeceklerini söyledi.

Bunu, kitabının satırları arasında uzun uzun tekrarladı. Batı Şeria ve Golan Tepeleri'nden vazgeçmeyi reddetti ve onları İsrail'in güneşin altında bir yere sahip olmasının koşullarından biri olarak gördü.
 


Bu kitap onu başkanlığa ulaştıran güçlü kaldıraçlardan biri oldu, onun doktrinsel ve politik Talmud'unun bir parçası haline geldi.

İsrail ilk kez son iki yıl içinde 4 parlamento seçimi gerçekleştirdi ve bu da, başbakanlığı tekelinde tutmak konusunda direten Netanyahu'nun kum saatinin marifetidir.

Her seçimden sonra bir koalisyon hükümeti oluşturuyor, durmadan birden fazla yönde yuvarladığı politikalarına karşı çıktığında ve buz dağını andıran planlarına hizmet etmediğinde ise bu koalisyonu dağıtıyor.

Son ve dördüncü genel seçimlerde partisi Likud'un 31 sandalye kazanmasını müteakip Cumhurbaşkanı Rivlin kendisini hükümeti kurmakla görevlendirdi.

Ancak belirlenen süre yani 28 gün içinde hükümeti kurmayı başaramadı, bunun için gereken Knesset'te salt çoğunluğun yani 61 milletvekilinin desteğini alamadı.

Çünkü hükümetini aşırı dinci partileri de içeren sağdan kurmakta ısrar edip, iki Arap listesi ile iş birliğini reddetti.

Netanyahu'nun başarısız olması üzerine Cumhurbaşkanı, muhalefet lideri Yair Lapid'i hükümeti kurmakla görevlendirdi.

Bunun üzerine Netanyahu hemen Lapid'i ağır top ateşine tuttu ve onun başkanlığında kurulacak bir ulusal birlik hükümetini felaket ve İsrail için bir tehlike olarak tanımladı.

Netanyahu, Lapid ve müttefiklerine karşı savaşını sürdürmekten vazgeçmeyecek.


Netanyahu, 20 yıldır sürdürdüğü başbakanlığı yoluyla  tüm İsrail siyasi liderlerini ortadan kaldırmayı, kendisine rakip olan partileri dağıtmayı ve Likud Partisine tamamen hakim olmayı başardı.

Dördüncü seçimlerde de başarısız olduktan sonra, kendisini hapsedilmekten korumak için ülkeyi beşinci, hatta altıncı bir seçime yöneltmekten çekinmeyecektir.


Saatindeki kuma Lapid'in kurmaya çalıştığı ulusal birlik hükümetine Arap Listesinin dahil olmasını bir korkuluk gibi kullanma tozunu ekleyip ters çevirecek.

Lapid partisi son seçimlerde yalnızca 17 sandalye kazanabildi ve istenen sayıya ulaşmak için kaçınılmaz olarak Mansur Abbas liderliğindeki Birleşik Arap Listesi'nin desteğine ihtiyacı olacak.

Likud Partisi içinde, yargının peşinde olduğu Netanyahu engelini aşma ve partiye liderlik etmesi için başka bir figürü öne çıkarma çağrısında bulunan sesler yükseliyor.

Ancak parti içinde Netanyahu'nun Likud ve Likud'un da Netanyahu demek olduğunu, o olmazsa partinin dağılacağını, hatta yok olacağını söyleyen sesler de var.

Binyamin Netanyahu, tüm grupları ile aşırı sağı ve aynı şekilde yerleşimcileri, başında olmadığı herhangi bir koalisyonunun kurulmasına karşı mücadelesine katılmaları için seferber etmekten çekinmeyecek.


Hapishane zili onun için kum saatine çarpan taşlara dönüştü. Son varoluşsal savaşını, bel altı ve üstünü hedef alacağı tüm silahlarıyla verecek.

Önümüzdeki günler, yeni İsrail siyasi zamanının berzahı olacak ve Netanyahu, hapishane hücrelerinden birinde olmadıkça bundan uzak olmayacak.

 

*"A place among the nations" Uluslar arasında bir yer

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Beyan İshakoğlu

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU