İsrail parlamentosunda görev yapan Milletvekili Yousef Jabareen: Kalıcı barışın tek yolu bağımsız Filistin'dir

"Netanyahu hükümetinin barışın önündeki en büyük engel ve uluslararası güçlerin bu yönetime müdahalede bulunması şart"

Yousef Jabereen

İsrail'de Araplar ve Filistinlilere yönelik saldırılar ayyuka çıkmışken, mart ayında yapılan seçimde 2020 ve önceki seçimlere nazaran düşüş yaşamasına rağmen 120 sandalyeli Knesset'te kilit konumda bulunan Müşterek Liste'nin (Joint List) misyonu da bir hayli önem kazanmış durumda.

Filistin bağımsızlığını savunan ve çoğunluğu İsralli Araplardan oluşan dört partili koalisyon, Netanyahu, Gantz gibi siyasilere yönelik güçlü bir muhalefet yürütüyor.

Ayman Odeh liderliğindeki Müşterek Liste'nin Ahmad Tibi, Aida Touma-Sliman gibi etkili isimleri de İsrail'in son günlerdeki saldırılarına karşı sert açıklamalarına devam ediyor.

Yine 2015'ten geçtiğimiz mart ayına kadar Knesset'te güçlü bir muhalefet yapan ve halen partisi Hadash ve Müşterek Liste'nin en önemli siyasetçilerinden olan Yousef Jabareen de, İsrail'e uluslararası müdahalede bulunulması gerektiği görüşünde.

Her fırsatta Filistin bağımsızlığını güçlü tezlerle dile getiren Jabareen, Independent Türkçe'ye konuştu.

"Uluslararası toplumun ateşkes sağlanması için derhal harekete geçmesi gerekiyor" diyen Jabareen, Gazze'de öldürülenlerin çoğunun kadın ve çocuklar olduğuna dikkat çekti:

Gazze'de Filistinli insanlar öldürülüyor ve bunların çoğu kadın ve çocuk. Bunun bedelini de İsrail'de siviller ödedi. İsrail'de yaşayan Arap-Filistin Toplumu olarak bizler, Yahudi ırkçı kahanistlerin İsrail sokaklarını terörize ettiklerine ve özellikle şehirlerdeki Araplara saldırdıklarına büyük bir endişeyle tanık oluyoruz.


İsrailli liderlerin de bu saldırılarda etkili olduğunu belirten Jabareen, sözlerini şöyle sürdürdü: 

İsrailli bazı liderler bizlere karşı tehlikeli bir biçimde kışkırtıcı davranışlarda bulunuyor. Güvenliğimizi garanti altına almak için uluslararası kuruluşlardan ve insan hakları örgütlerinden bu duruma çaba göstermelerini ve müdahalede bulunmalarını istiyoruz.


Öncelikle uluslararası toplumun müdahalede bulunması gerektiğini ifade eden Jabareen, "İsrail'in ateşi durdurması ve Sheikh-Jarah (Kudüs'te Filistinlilerin yaşadığı Şeyh Cerrah mahallesi) ve Mescid-i Aksa da dahil olmak üzere Filistinlilere yönelik saldırısını durdurması gerekiyor" diye konuştu.

Tecrübeli politikacı, kalıcı çözümün elzem olduğunu vurguladı. Çözüm için ise cevabı gayet net: 

Uluslararası toplum tarafından kalıcı bir çözüm aranmalıdır. Gazze'deki kuşatmayı ve işgali sona erdirin ve 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına yol açın. Bu, bölgede barışçıl bir anlaşmanın tek garantisidir ve tüm Arap ve Müslüman ülkeleri tarafından desteklenmektedir.


Son olarak Netanyahu hakkında konuşan Jabareen, şunları ifade etti:

Netanyahu hükümetinin barışın önündeki en büyük engel ve uluslararası güçlerin bu yönetime müdahalede bulunması şart.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU