Lübnan'da akaryakıt krizinin ardından ilaç krizi yaşanıyor

Lübnan’ın Sayda kentindeki eczaneler de asgari ilaç ve bebek maması ihtiyaçlarını temin edemedikleri için kapılarını kapattılar

Fotoğraf: Şarku'l Avsat

Lübnan’da ekonomik krizin etkileri derinleşmeye devam ediyor. Akaryakıt krizi nedeniyle geçen haftadan beri benzin istasyonlarının önünde oluşan uzun araç kuyruklarının ardından şimdi de Nebatiye bölgesindeki eczaneler şirketler tarafından ihtiyaç duydukları ilaçları temin edemedikleri için protesto amacıyla dükkanlarını kapattı. 

Meclis’teki Güçlü Cumhuriyet Bloğu'ndan eski Milletvekili Fadi Kerem, Lübnanlıların mevcut krize ilişkin yetkililere yönelik tepkileriyle eş zamanlı olarak Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Lübnanlıların yaşadığı bu utanç sahneleri Lübnan'ı ‘yaptırım eksenine’ katmanın bir bedeli. Tıpkı geçmişteki uğursuz ‘süreç ve kader birlikteliği’ denklemi gibi, bugün de Lübnan'ı az gelişmişliğe mecbur eden bir denklem var. Talihsizlik ve yoksulluk, bu yönetim sisteminin alameti haline geldi. Lübnan'ı kurtarmak bizim rolümüz ve misyonumuz” ifadelerini kullandı.

Lübnan resmi haber ajansı NNA’ya göre, ülkede devam eden akaryakıt kriziyle eş zamanlı olarak, Lübnan'ın güneyindeki Nebatiye bölgesi, şirketlerin gerekli ilaçları tedarik etmemelerini protesto etmek amacıyla eczanelerin kapatılmasına tanık oldu. NNA’ya göre dükkan sahipleri işletmelerinin gerilemesine neden olan ve kendilerini ekonomik ve sosyal olarak etkileyen ‘bu uydurma krizi’ kınadıklarını ifade ettiler.

Lübnan’ın Sayda kentindeki eczaneler de asgari ilaç ve bebek maması ihtiyaçlarını temin edemedikleri için kapılarını kapattılar.

Lübnan’ın birçok bölgesi, bazı istasyonların kapatılması ve dağıtımın karneye bağlanması nedeniyle benzin istasyonlarının önünde kuyruk oluşturan araçların neden olduğu bir izdihama tanık oldu. Aynı sahneler güneyde, Beyrut'ta ve Lübnan'ın doğusundaki Bekaa'da da kaydedildi.

Yakıt Dağıtım Şirketleri Temsilcisi Fadi Ebu Şakra, konuya ilişkin Lübnan merkezli LBCI kanalına yaptığı açıklamada, iki yakıt dağıtım şirketinin geçen hafta istasyonlara yakıt teslim etmediğini, ancak sorunun bayramdan sonra çözüleceğini belirtti. Şakra ayrıca, “Lübnanlılar büyük bir endişe yaşarken, yakıt istasyonları 200 bin araçtan sorumlu ancak var olan yakıt miktarı yeterli değil” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU