Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Menfi, 3 büyükelçiyi geri çeken Dışişleri Bakanı Menguş’u uyardı

Libya resmi haber ajansının aktardığına göre, Sirte’de bir araya gelen isimler, geçen yıllarda gerçekleşen çatışmalar ve yıkımlar nedeniyle kente önem verilmesini talep etti

Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi (AFP)

Libya’nın orta kesiminde yer alan stratejik öneme sahip Sirte kentini ziyaret eden Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi, 3 büyükelçiyi geri çekerek yerlerine kısa sürede yeni isimler atayan Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş’u uyardı. Bakan’ın bu adımını ‘açık muhalefet’ şeklinde niteleyen Menfi, Menguş’a uyarı mektubu gönderdi.

Menfi, basına sızdırılan mektubunda, Menguş’tan bundan sonraki süreçte bu tür kararları yasalara, siyasi uzlaşıya ve Diyalog Forumu kararlarına göre almasını istedi.

Menfi, önceki akşam geç saatlerde Sirte kent merkezinde mağaza ve kafelerin bulunduğu bazı ana caddeleri de kapsayan bir gezintiye çıktı. Menfi Sirte kentinde bulunan Uluslararası El-Kardabiye Havalimanı’nda önemli isimler tarafından karşılandı. Havalimanı’ndaki karşılamada Temsilciler Meclisi’nin bazı üyeleri, güvenlik yetkilileri ile yerel yetkililerin yanı sıra Sirte’de kontrolü elinde tutan Libya Ulusal Ordusu’nun (LUO) komutanları yer aldı.

Libya resmi haber ajansının aktardığına göre, Sirte’de bir araya gelen isimler, geçen yıllarda gerçekleşen çatışmalar ve yıkımlar nedeniyle kente önem verilmesini talep etti.

Abdulhamid Dibeybe başkanlığındaki Ulusal Birlik Hükümeti’nin Sirte’nin de aralarında bulunduğu yıkıma uğrayan kentler için imar fonu oluşturma kararı aldığını hatırlatan Menfi, hükümetin, çatışmalar sebebiyle yıkımın yaşandığı kentte imar ve inşa faaliyetleri başta olmak üzere sorunları çözmesini umduğunu dile getirdi.

Libya Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Musa el-Kuni, Cezayir Dışişleri Bakanı Sabri Bukadum’un Libya ve Cezayir arasındaki Gad ve Gadamis sınır kapılarının yeniden açılmasını onayladığını bildirdi. Kuni, Twitter hesabından paylaştığı mesajda Bukadum’un söz konusu iki sınır kapısını bir an önce açma konusundaki çağrısına olumlu yanıt vermesinden övgüyle söz etti. Kuni bu adımın “sınır bölgelerindeki halkın yaşadığı zor şartları iyileştirmeye katkıda bulunacağını” belirterek, iki sınır kapısının ticari malların geçişine açılması konusunda prensipte anlaşmak için Libya Dışişleri Bakanı Menguş ile Cezayirli iş insanları arasında toplantı hazırlıkları olduğunu aktardı.

Başbakan Dibeybe önceki gün Sahel Ceffare platosunda yer alan bazı belediyelerde denetime çıktı. Hükümetten yapılan açıklamaya göre, belediye başkanları ve bölge halkı ile sohbet eden Dibeybe, acil ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla ilgili makamlara talimatları iletme sözü verdi.

Dibeybe ABD’li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Graham, görüşmede Libya hükümetine seçimlerin başarısını garanti etmek için gerekli değişiklikleri yapma ve seçim tarihine bağlı kalma çağrısında bulundu.

Trablus Temyis Mahkemesi bünyesindeki yargı organlarının üyeleri önceki gün protesto düzenledi. Söz konusu üyeler yargı ve otorite makamlarının paylaşımı noktasında “yargıda kota sisteminin” uygulanmasına karşı olduklarını ifade ettiler.

Temsilciler Meclisi üyeleri yaptıkları açıklamalarda, Yüksek Mahkeme Genel Kurulu’nun yayınladığı seçim sonuçlarının esas alınmasını talep ettiler. Nitekim bu sonuçlara göre Yüksek Mahkeme’nin başkanlığına Muhammed el-Hafi’den sonra Abdullah Burzize gelmesi gerekiyor.

Meclis üyeleri ayrıca yargıda kota sistemini uygulama çağrılarını reddettiklerini ve bu çağrıların Anayasa ile Siyasi Diyalog Forumu’nda alınan kararlara aykırı olduğunu vurguladılar.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU