Engelli çocuklarla ilgilenen derneğin elektrik ve suyu kesik… Kalcı: 7 bin çocuğa dokunduk, hizmetimizi engellemeyin; Eren: İmar dışı bir yer, elektrik ve suyu kaçak

KEYDER Başkanı Hasan Kalcı, engelli çocuklar için kurdukları oluşumun yaklaşık 6 aydır çıkartılan sorunlarla boğuştuğunu belirterek, seslerinin duyulmasını istiyor. Göreme Belediye Başkanı Ömer Eren ise oluşumun yasal olmadığını savunuyor

Kapadokya'da engelli çocuklar için faaliyet gösteren KEYDER, yaşadığı sıkıntılar nedeniyle Göreme Belediyesi'yle karşı karşıya geldi. Independent Türkçe konuyu olayın tarafları olan KEYDER ve Göreme Belediyesi'yle konuştu / Fotoğraf: KEYDER

Otistik ve down sendromlu 14 öğrenci kapasiteli Kapadokya Engelli Yetenekler Derneği (KEYDER), günde iki seans olmak üzere toplamda 28 öğrenciye hizmet verebilen bir oluşumken, son aylarda karşılaşılan bazı sıkıntılar nedeniyle faaliyetlerini sürdüremiyor.

11 yıl önce dünyaya gelen evladının engelli olduğunu öğrenmesiyle bu oluşumu kurmaya karar verdiğini anlatan KEYDER'in Kurucu Başkanı Hasan Kalcı, "Bu çocuklar ne yapıyor, nelere ihtiyaç duyuyor?" diye düşünerek harekete geçtiğini söylerken, engelli evlat sahibi diğer ailelerin de "Çocuğumuzdan önce ölürsek, bizden sonra ona kim bakar?" kaygısı taşıdığını anlatıyor.

Engelli çocuklara destek olmak için 2013'te bir proje olarak hayata geçirdikleri oluşum, 4 yıl önce derneğe dönüşmüş.

"'Allah mutlaka bu çocuklara bir meziyet vermiştir' diyerek KEYDER'i kurduk" diyen Kalcı, "Özgürlükçü yaklaşım ve mekansal çözüm odaklıyız. Özgürlükçü yaklaşalım derken, çocukların hangi atölyeyi seçeceğini kendilerine bırakıyoruz ve böylece çocuğun özgür yaklaşımıyla hangi meziyetinin bulunduğunu bulmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Hasan Kalcı, "Mekansal çözüm de şu, bu çocuklar dikdörtgen, kare gibi çerçeveli şeyleri sevmiyor, kendilerini limitli hissediyor. Bu nedenle de motivasyonu artırmak, onları özgür hissettirmek için mekansal çözümü de aynı yaklaşımla yaptık. Sınıflarımızın her biri daireseldir. Bizi özel kılan, bu fikirler. Almanya 4 yıl önce Frankurt da bizi kopyaladı" şeklinde konuştu.

 

KEYDER 2.jpg
Fotoğraf: Kapadokya Engelli Yetenekler Derneği (KEYDER) 

 

Engelli çocuklara özgünven atölyelerinde ilgilenebilecekleri alanlarda yardımcı olduklarını anlatan Kalcı, "Özellikle atla terapi, konser alanında başkalarına hitap, açık hava sinemasında ekranda kendilerini görme, müzik, resim, el sanatları, drama, oyunculuk, koreografi ve ekim-dikim gibi çalışmalarla engelli çocuklara destek etkinlikeri yürütüyoruz. Bu tür faaliyetlerle psikolojilerine olumlu etki yapmaya çalışıyoruz" dedi.

"Enstrüman çalanlar da var; aşçı, resim öğretmeni olan da"

Atölye çalışmalarındaki amacın, 'annelerin çocuklarını keşfetmesi, çocukların da meziyetleri üzerinden hayata tutunabilmelerini sağlamak' olduğunu söyleyen, gönüllülerle birlikte gözlemde bulunduklarını, bunu annelerle paylaştıklarını ve çocukların evlerinde de yetenekleri üzerinde çalışabilmeleri olanağı sunduklarını dile getiren Hasan Kalcı, şunları kaydetti: 

Sürekliliğin olmasını sağlıyoruz. 3 yıldır müzikle ilgilenen bir çocuğumuz var. Şu an 21 yaşında ve çok güzel piyano çalıyor. Babasıyla enstrüman çalıyor. Babası buna inanmış değildi. Çok güzel örnekler var. Çocuklara sahip çıkarsak, meziyetleri doğrultusunda sürekli eğitim verirsek, o çocuklar da mutlaka bir şeyleri başarıyor. Enstrüman çalanlar da var; aşçı, resim öğretmeni olan da. Kendi meyvesini, sebzesini yetiştiren de. Bunlar çok değerli.

Hasan Kalcı KEYDER.jpg
Hasan Kalcı / Fotoğraf: KEYDER

 

Kapadokya'da yaklaşık 6 ay önce yapı kayıt belgeleri iptal edilince elektrik ve sularının kesildiğini anlatan Kalcı, sorunu Göreme Belediyesi'nin çözebileceğini belirtti. 

Şimdiye kadar sorunun neden çözülmediği konusuna da değinen Hasan Kalcı, kendisinin AK Parti'li olması sebebiyle önünün kesildiği iddiasında bulundu.

Çocukların siyaset üstü olduğunu, seslerinin duyulmasını ve hizmet vermelerine engel olunmamasını talep eden KEYDER Başkanı Kalcı, 2017 yapı kayıt belgesine göre bağlanmış olan elektrik ve suyun kapatılmasına "Sesimizi duyun; elektriğimizi, suyumuzu geri verin! Biz de Allah rızası için yaptığımız bu işi devam ettirelim" diye tepki gösterdi. 

Belediye Meclis Üyeliği de yapan Kalcı, ailelerin de çocukların da mağdur olduğunu savunarak, "Onlar, dört gözle bizi bekliyor. Bu sorumluluğun altında kul hakkı da var. Göreme Belediyesi'nden talebimiz, kendilerinin bu konuyla ilgili belirtmeleri gereken görüşü vermeleri. Böylelikle bizim daha önceden verdiğimiz dosyamız kurul tarafından onaylanacak ve elektriğimiz, suyumuz açılacak" ifadelerini kullandı.

"7 bine yakın çocuğun hayatına dokunduk"

Son olarak Hasan Kalcı, 7 yılda 7 bine yakın çocuğun hayatına dokunduklarını savunan, Göreme Belediye Başkanı'nın "olumlu" yaklaşımıyla yaşadıkları sorunu çözebileceklerini umduklarını söyledi ve ekledi:

Elektriğimiz, suyumuzu açsınlar. Çocuklarımızı davet edemiyoruz, aktivite yapamıyoruz. Pandemi olsa bile aileler geliyordu. Derneğin bahçesi, engelli çocuklarımız için kurtarılmış bölge gibiydi çünkü engelli çocuklar evde uzun süre kaldığında rahatsızlıkları artıyor. KEYDER LPA'nın 2 yıldır yürüttüğü 'Çocuğunu Keşfet' projesi vardı. Türkiye’nin her yerinden valilik aracılığıyla sosyal il müdürlüklerine davetiye gönderdik. Engelli çocuklarla ilgili Rab raporuna istinaden, öğrenebilirliği yüksek çocuklardan her hafta 5'ini, ailesiyle birlikte ağırladık. 8 haftada 40 çocuğa ulaştık. Derneğimizde misafir ederek, tüm aktivitelerden ücretsiz faydalandırdık. Çocuğun yeteneğini keşfettirip kendi şehrine döndüğünde meziyeti üzerinde çalışma yapmasını sağladık. Şimdi 300'ün üzerinde aile gelmeyi talep ediyor. Tek isteğimiz, bekleyen çocuklarımız için burayı açıp bu ailelere dokunmak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Eren: İmar dışı bir yer

Göreme Belediye Başkanı Ömer Eren, Hasan Kalcı'nın iddialarına cevap verdi. Telefonla ulaştığımız Eren, olayın Kalcı'nın anlattığından farklı olduğunu savundu.

 

Göreme Belediye Başkanı Ömer Eren Göreme Belediyesi.jpg
Ömer Eren / Fotoğraf: Göreme Belediyesi

 

Mahkemelik olduklarını, Kalcı hakkında tazminat davası da açmaya hazırlandıklarını dile getiren Ömer Eren, yasal yapılan işlere karşı olmadıklarını ifade etti. 

Başkan Eren, şunları söyledi: 

Kimsenin ekmeğiyle oynamıyoruz, rızkıyla uğraşmıyoruz. Orası imar dışı bir yer. Alan yönetimine göre buranın yıkılması lazım. Elektriği, suyu kaçak. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan, Milli Eğitim'den izni yok. 'Yasal müracaatınızı yapın' dedik. Engelli çocukların günahına neden girelim? Ayrıca kendisi (Kalcı) meclis üyem. Onun iddia ettiği gibi, siyasi bir anlaşmazlık sözkonusu değil. Ben MHP'liyim, o AK Parti'li zaten. Benim encümenlerimden biri de AK Parti'li. Kişinin otelinde de kaçak var. Restoranının tahliye edilmesi nedeniyle sorun yaşandı, onun asıl problemi oradan kaynaklanıyor. Derneğin internet sitesindeki proje ortakları da yalan, orada belirttiği gibi bakanlıkla da iş yapmadı. Resmi kurumum, yasal olmayan bir şey yapılırsa önüne geçerim. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU