Süper Lig'de 5'te 5 yapan Galatasaray, şampiyonluğa bir adım daha yaklaştı... Tüzemen: Fenerbahçe ve Beşiktaş, şampiyonluğu altın tepside Galatasaray'a sundu

Spor yazarı Levent Tüzemen, bu sezon inişli-çıkışlı bir grafik sergileyen buna karşılık son 5 lig maçından da galibiyetle ayrılarak zirveye ortak olan Galatasaray'daki son durumu ve ligdeki şampiyonluk yarışını, Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Galatasaray, Beşiktaş ile 81'er puanla zirveyi paylaşıyor / Fotoğraf: AA

Süper Lig'in 41. haftasında deplasmanda Yukatel Denizlispor'a konuk olan Galatasaray, rakiplerinin mağlup olduğu haftada kritik öneme sahip maçta yeşil-siyahlıları mağlup ederek önemli bir avantaj yakaladı.

Denizli Atatürk Stadı'nda oynanan karşılaşmaya "mutlak galibiyet" parolasıyla çıkan sarı-kırmızılılar müsabakayı Halil Dervişoğlu, Ryan Babel ve Mustafa Muhammed'in (2) golleriyle 4-1 kazandı. Ev sahibi ekibin tek golü ise Recep Niyaz'dan geldi.

Alınan bu sonucun ardından puanını 81'e yükselten Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın yenildiği haftanın en karlı takımı olmayı başardı. Lider Beşiktaş ile puanını eşitleyen ve averajla ikinci sırada yer alan sarı-kırmızlılar, şampiyonluk umudunu son haftaya taşıdı.

İstanbul temsilcisi Süper Lig'deki son maçını cumartesi günü Yeni Malatyaspor ile oynayacak.

Ligdeki son 5 maçından galibiyetle ayrıldı

8 haftalık galibiyet serisinin ardından büyük düşüş yaşayan ve oynadığı 8 maçta 3'er mağlubiyet ile beraberlik alan iki mücadeleden de galip ayrılan sarı-kırmızılı ekip, bir yandan da krizlerle boğuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Seçim krizinin gölgesinde mücadelesini sürdüren İstanbul temsilcisi, Antalyaspor maçıyla yeniden çıkışa geçti.

Sözkonusu süreçte Antalyaspor ile Konyaspor'u 1-0, Gençlerbirliği'ni 2-0, Beşiktaş'ı 3-1 ve Denizlispor'u da 4-1 mağlup eden Fatih Terim'in öğrencileri, rakiplerinin de puan kayıplarını iyi değerlendirerek zirveye ortak oldu.

Şampiyonluk için üç senaryo bulunuyor

Ligde averajla ikinci sırada yer alan Galatasaray'ın şampiyonluğu için üç farklı senaryo bulunuyor.

Sarı-kırmızılılar, Yeni Malatyaspor'u yener, Beşiktaş da Göztepe karşısında puan kaybederse şampiyonluğa ulaşacak.

Galatasaray'ın berabere kalması ve Beşiktaş'ın maçı kaybetmesi halinde yine İstanbul ekibi şampiyonluk kupasına uzanıyor.

Bir diğer senaryo ise Beşiktaş'ın galip geleceği her skordan 3 farklı kazanması halinde sarı-kırmızılılar kupaya uzanıyor.

Spor yazarı Levent Tüzemen, Galatasaray'daki son durumu ve Süper Lig'deki şampiyonluk yarışını Independent Türkçe için yorumladı.

 

GS-YD-AA11.jpg
Galatasaray'ın Mısırlı yıldızı Mustafa Muhammed, Denizlispor karşısında 2 gol üretti / Fotoğraf: AA

 

Tüzemen: Denizlispor karşısında biraz durgun oynanmasının sebebi, diğer maçlarla ilgili verilen skorlar

Galatasaray'ın Süper Lig'in 40. haftasında mağlup ettiği Beşiktaş ve Denizlispor maçlarındaki oyunu Yeni Malatyaspor karşısında da sergileyeceğini belirten Tüzemen, Denizli'de farklı kazanılması gereken maçta oyuncuların durgunluğu ile ilgili eleştirileri şöyle yorumladı:

Denizlispor karşısında Galatasaraylı oyuncuların biraz durgun oynamasının sebebi, tribünde sürekli diğer maçlarla ilgili verilen skorlarmış. Dolayısıyla bedenleri sahada, akılları gelecek olan skorlardaydı. Devre arası soyunma odasına iki takım da 1-0 mağlup giriyorlar. Bazı oyuncular bir an evvel gol atıp fark yaratalım düşüncesiyle maalesef paylaşımcı olan duygudan uzak kalıyorlar. Fatih Terim de bunu hissedince değişikliğe gidiyor ve sonuç ortaya çıkıyor. 

"Galatasaraylı oyuncular farklı kazandıkları taktirde nereye geleceklerini biliyor"

Denizlispor karşısında Galatasaray'ın daha farklı kazanması gereken pozisyonları olduğunu ve bu durumun oyunu biraz etkilediğine değinen Tüzemen, benzer görüntünün Yeni Malatyaspor maçında yaşanmayacağını söyledi:

Şimdi Galatasaraylı oyuncular farklı kazandıkları taktirde nereye geleceklerini biliyorlar. Bana göre Fenerbahçe ve özellikle Beşiktaş, şampiyonluğu altın tepside Galatasaray'a sundu. 

"'Haysiyetinizle oynayın' laflarına rağmen Galatasaray bu noktaya geliyorsa, Fatih Terim'in etkisindendir"

Bu sezon Galatasaray'da yönetim, Fatih Terim, TFF ve hakemler, Younes Belhanda arasında birtakım sorunlar yaşandı.

Son yıllarda sarı-kırmızılı ekipte kaos çıkan her dönemde ise bu durumun takıma olumlu yansıdığı görüldü.

Tüzemen'e "Galatasaray'a kaos yarıyor" algısının doğru olup olmadığını sordum.

"Fatih Terim olmasaydı Galatasaray'ın yaşadığı kaoslardan futbolcular olumsuz etkilenirdi" diyen Tüzemen, sözlerini şöyle sürdürdü:

Florya'da sadece Terim'in sözünün geçtiği ve orayı Galatasaray'ın evi gibi gördüğü için takıma çok fazla yansıtmıyor bu işleri. Başkanın oyunculara söylediği 'Haysiyetinizle şerefinizle oynayın' lafına rağmen eğer Galatasaray bu noktaya geliyorsa, burada Fatih Terim'in büyüklüğünü ortaya koyduğu, karakterli duruşun etkisi vardır. Başka takımlarda bunu yapamazsınız. Çok çabuk dağılma olabilir. 

 

GS-YD-AA12.jpg
Galatasaray, Yeni Malatyaspor karşılaşmasına mutlak galibiyet parolasıyla çıkacak / Fotoğraf: AA

 

"Fatih Terim, Galatasaray ailesini son 6 haftada yeniden inşa etti"

Galatasaray'da aidiyet duygusu olan oyuncuların sayısının fazla olmasının avantajlarından da söz eden Tüzemen, son 6 haftada elde edilen 5 galibiyetin ve takımdaki yükselişin nedenlerini şöyle açıkladı:

Yeniler için bu görülmese dahi yüksek konsantrasyonla oynayabiliyorlarsa Fatih Terim'in futbolcularla olan iletişiminden kaynaklanıyor. Mesela Denizlispor maçında Mustafa'ya ikinci penaltıyı attırması. Golü attı, geldi Terim'e sarıldı, öptü. Bu futbolcu Fatih Terim için çok şey yapar. Gedson Fernandes ve diğer oyuncuların da bitmiş tükenmiş Donk'un kurtarıcı adam olarak oynaması da önemli. Marcao ile sözleşme imzalanmasından sonra oyuncunun iyi oyununa geri dönmesi, Uruguaylı Muslera'nın 40 yıllık Galatasaraylı aidiyetiyle oynaması gibi... Bunları yaratabilecek Galatasaray ailesini son 6 haftada yeniden inşa etti Fatih Terim.

"İki teknik adamın da kendi takımlarını ayağa kaldıracak ruh haline sahip olmadığını görüyorum"

Süper Lig'de son haftalar öncesi takımlar üzerindeki stresin arttığına ve bunu maç sonu teknik adamların açıklamalarına bakılarak anlaşılabileceğini dile getiren Tüzemen, şampiyonluk yarışındaki Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe'nin teknik direktörlerini şöyle değerlendirdi:

Maç sonu açıklamaları dinlediniz mi? Ben dinledim. Sergen Yalçın'ın çok gergin, karamsar bir hali var. 'Bakalım cumartesi ne olacak' diyor. Daha önceki konuşmalarının çok uzağında. Bir sıkıntı olduğunu fark ediyorum. Bunu Emre Kocadağ'da da gördük. Durgun, konuşkan ancak sadece konuşuyor. İnanç yok! İkincisi ise Emre Belözoğlu. Bir anda 'Hata bende' dedi! İki teknik direktörde de psikolojik bir çöküntü var. İki teknik adamın tecrübelerinin ve diyaloglarının kendi takımlarını ayağa kaldıracak ruh haline sahip olmadığını görüyorum. Terim ise bunlar arasında en tecrübeli olanı. 8 şampiyonluk yaşamış, onlarca kupa kazanmış, Milan'ı, Fiorentina'yı çalıştırmış, Galatasaray'da ve A Milli Takım'da önemli başarılara imza atmış. Burada net konuşmak lazım. Terim'in tecrübesi ortada. Bakın mesela oyuncuların maçta sonra İstanbul'a döndükten sonra 'Kamp yapalım' teklifine Terim'in 'Hayır, evinize gidin' cevabını vermesi ve sonrasında futbolcuların 'Hayır, biz kalmak istiyoruz' demeleri şampiyonluğa ne kadar konsantre olduklarını gösteriyor. O takımda kariyer yapma konumunda birçok oyuncu, bunu başarmak için bir fırsat olarak görüyorlar. Burada takım-aile olmanın getirdiği refleksi görüyorum.

"İki takım oyuncuları, hocaları ve yönetimleri psikolojik çöküntü yaşıyor"

Galatasaray'ın Süper Lig şampiyonluğunu sonuna kadar kovaladığını ve bu durumu bir gerilim filmi olarak nitelendiren Tüzemen, sözlerini şöyle noktaladı:

Finali yaklaştıkça sinirlerine sahip çıkanlar, çelik gibi olanlar finali götürürler. Galatasaray'ın son iki şampiyonluğuna bakın. Hem Başakşehir'i hem de Beşiktaş'ı yenerek şampiyon oldular. Bu maçları oynamak için çok tecrübeli teknik adamlara ihtiyacınız var. Galatasaray'ın başında Fatih Terim'in olması büyük bir avantaj. Ancak şunu da söylemek istiyorum: Fatih Terim'in sözleşmesinin bitmesi ve bu yönetimin iki yıllık opsiyonu kullanmaması beni çok şaşırtıyor... Bugün Terim'in opsiyonunu kullanmak için imza attırmak karşılığında yeni gelecek yönetimden hiç kimsenin karşı çıkacağını düşünmüyorum. Fatih Hoca Galatasaraylı ve bu saatten sonra bir yere gidecek hali yok. Galatasaray şampiyon olmasa bile buraya kadar getirmek, bu iddia içine sokmak başarıdır. Galatasaray Malatya'yı yendiği taktirde Şampiyonlar Ligi'ne gidiyor. Bu garanti. Gol farkı şampiyonu belirleyecek. Göztepe Beşiktaş'ı yener, Fenerbahçe'de Kayserispor'u yenerse Beşiktaş bir anda üçüncü olacak. Dolayısıyla ben diyorum ki Terim'in tecrübesi, oyuncuların isteği, coşkusu şu anda iki takımın oyuncularından da çok üstte. İki takım oyuncuları da hocaları ve yönetimleriyle beraber psikolojik çöküntü yaşıyor. Galatasaray'da yönetim belki görünmüyor ama Terim'in tecrübesi, futbolcularla kendini inandırması Galatasaray'ı çok daha şanslı gösteriyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU