ABD'de petrol hattına saldırı nedeniyle istasyonlara akın eden halka uyarı: Benzini poşete koymayın

"Bunlar basit şeyler gibi görünüyor fakat çaresiz hale gelenler düzgün düşünemiyor"

Yaşanan aksama nedeniyle American Airlines, Southwest ve United Airlines gibi şirketler de olası bir yakıt kıtlığı riskine karşı uçuşlarda değişiklik yapmıştı (Reuters)

ABD'de petrol hattına düzenlenen saldırının ardından, panikle benzin stoklamaya devam eden halka "Benzinleri poşetlere doldurmayın" uyarısı yapıldı.

Ülkenin en büyük petrol boru hattı Colonial Pipeline, cuma günü yaşanan bir siber saldırı nedeniyle faaliyetlerini durdurmak zorunda kalmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Saldırının DarkSide adlı hacker grubu tarafından düzenlendiği doğrulanmıştı. Grup, fidye yazılımlarla büyük şirketleri hedef alarak elde ettikleri paraları hayır kurumlarına bağışladıkları eylemlerle gündeme gelmişti. Hackerlar geçen yıl iki kuruma 10 biner dolarlık Bitcoin bağışlamış fakat iki kurum da parayı almamıştı.

ABD'nin doğu bölgesindeki yakıt ihtiyacının yüzde 45'ini karşılayan boru hattının çalışmaz hale gelmesiyle halk paniklemiş ve petrol kıtlığı yaşanabileceği korkusuyla istasyonlardan yakıt stoklamaya başlamıştı.

Colonial boru hattı Teksas Körfezi'nden New York'a kadar uzanıyor. Hatta en fazla bağlı eyaletlerse Alabama, Georgia, Tennessee ile Kuzey ve Güney Carolina.

Enerji Bakanı Jennifer Granholm, şirketin pazartesi günü hattın önemli kısmında sevkiyatı manuel olarak başlattığını ve bu haftanın sonuna kadar da faaliyetlerin büyük oranda normale dönmesinin beklendiğini söyledi.

ABD Ürün Güvenliği Kurumu panikle istasyonlardan farklı gereçlerle yakıt stoklamaya çalışanlara Twitter üzerinden uyarıda bulundu.

Kurumun paylaşımında "Benzini poşetlere doldurmayın. Yalnızca benzin taşımak için uygun görülen kapları kullanın" ifadelerine yer verildi.

Ayrıca paylaşımlarda "Bunlar basit şeyler gibi görünüyor fakat çaresiz hale gelenler düzgün düşünemiyor. Ölümcül sonuçları olabilecek riskler alıyorlar" dendi.

Yetkililer tüketicilere stoklama yapmamaları çağrısında bulunurken, tedarik sıkıntısı sonucu ülkede ortalama benzin fiyatı 2014'ten bu yana ilk kez galon başına 3 doların üzerine çıkmıştı.

Yaşanan aksama nedeniyle American Airlines, Southwest ve United Airlines gibi şirketler de olası bir yakıt kıtlığı riskine karşı uçuşlarda değişiklik yapmıştı.



Independent Türkçe, Fox 13, NBC 15

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU