Kılıçdaroğlu'ndan Kürt sorunu mesajı: Tartışmalar şeffaf yapılmalı

Kanaat önderleriyle buluşan CHP lideri ‘silahlı çözümün’ olamayacağını belirterek adres olarak TBMM’yi gösterdi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinden bazı kanaat önderleriyle bir araya gelerek Kürt sorunu konusunda önemli mesajlar verdi.

Kürt sorunu konusunda süreçlerin bugüne kadar kapalı kapılar ardında yürütüldüğünü söyleyen Kılıçdaroğlu’nun, “Tartışmalar şeffaf yapılmalı. Bütün yurttaşlarımızın kendi dillerini öğrenmeleri ve yazabilmeleri haklı bir taleptir. Ama ‘anadil’ ile ilgili taleplerde tartışmaların zemini TBMM olmalı. Güven ortamı sağlanması ve silahın ortadan kalkması gerekiyor. Silahla hiçbir şey elde edilemez” dediği öğrenildi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, önceki gün İstanbul’da Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden kanaat önderleriyle basına kapalı gerçekleşen iftar programında bir araya geldi. Programa İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu, İstanbul milletvekilleri; Gürsel Tekin, Sezgin Tanrıkulu ve Mehmet Bekaroğlu ile İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da katıldı.

Cumhuriyet'ten Mahmut Ilıcalı'nın haberine göre Kılıçdaroğlu, iftar yemeğinin ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

Edinilen bilgiye göre Kılıçdaroğlu’nun, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kürtçe eğitim veren bir kursunun bulunmadığının” belirtilmesi üzerine, “Bu işin muhatabı Ekrem İmamoğlu’dur. Kurs açabilir, talep varsa açması da lazım. Bütün yurttaşlarımızın kendi dillerini öğrenmeleri ve yazabilmeleri haklı bir taleptir. Ama ‘anadil’ ile ilgili taleplerde, parlamentoda görüşülmesi ve orada bir uzlaşma sağlanması gerekiyor” dediği öğrenildi.

"Kayyum atama hazırlığındalar"

Kılıçdaroğlu’nun, önceki dönemde özellikle Doğu ve Güneydoğu’daki bazı belediyelere kayyum atandığının anımsatılması üzerine, “Şimdi yeniden kayyum atama hazırlığındalar. Buna dair duyumlarımız var. Bu asla kabul edilemez” ifadelerini kullandığı belirtildi.

Kılıçdaroğlu’nun, CHP’nin “Türkiye’nin 5 temel sorunu” olarak sıraladığı başlıklardan birinin “toplumsal barış” olduğunu ifade ettiği belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun şu açıklamaları yaptığı ifade edildi:

“Sosyal demokrat bir partiyiz ve Cumhuriyetçiyiz. Cumhuriyetin temeli eşit yurttaşlıktır. Ama bu lafla olmuyor. Eşit yurttaşlık somut, objektif imkânlarla donatılmalıdır. Bu, insanların kendi kimlikleri ile kendilerini ifade edebileceği siyasal ve toplumsal ortamı yaratarak çözülür. Eşit yurttaşlık böyle olur. Ama bütün bunların olabilmesi için güven ortamı sağlanması ve bir an önce silahın ortadan kalkması gerekiyor. Silahla hiçbir şey elde edilemez. Yaşanan terör ve şiddet bölgeyi, bölge insanını tahrip ediyor. Bir an önce çözüme kavuşmalı.”

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU