Dünya, İsrail-Filistin çatışmalarına nasıl tepki verdi?

Uluslararası kamuoyu gelişmeleri endişeyle izliyor

İsrail'in saldırılarında 12'si çocuk 35 kişi hayatını kaybederken, Filistin direniş örgütlerinin İsrail'e attığı roketler de 5 kişinin ölümüne ve 45 kişinin yaralanmasına neden oldu (AFP)

Kudüs'te son dönemde yaşanan gerginlik, Hamas ve İsrail ordusunun karşılıklı füze saldırılarıyla giderek büyüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yüzlerce kişinin yaralandığı ve hayatını kaybettiği olaylar sürerken, dünya kamuoyu gelişmeleri endişeyle izliyor ve liderler bölgede tansiyonun düşürülmesi çağrısında bulunuyor.

BM: Kabul edilemez

Bölgedeki çatışmaları değerlendiren Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric, karşılıklı saldırıların bir an evvel durdurulması çağrısını yaptı.

Dujarric açıklamasında "İsrail güvenlik güçleri, güç kullanımını sınırlamalı ve orantılı olmak zorunda. Öte yandan, İsrail halkına ayrım gözetmeksizin füze ve havan toplarının atılması da kabul edilemez" ifadelerine yer verdi.

ABD: İsrail'in kendini savunması meşru

ABD yönetimiyse bölgede barışın hakim olmasını istediklerini belirtirken, İsrail'in kendini savunma hakkı olduğunu ileri sürdü.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Başkan Joe Biden'ın gelişmeleri yakından takip ettiğini belirtirken, İsrailli ve Filistinli yetkililerle iletişim halinde olduklarını kaydetti.

Hamas'ın saldırılarının kınandığı fakat İsrail'e yönelik doğrudan bir suçlamada bulunulmayan açıklamada "Başkan Biden'ın İsrail'in meşru kendini savunma hakkına desteği hiçbir zaman bitmeyecektir. Hamas ve diğer terör gruplarınca Kudüs de dahil bölgede düzenlenen füze saldırılarını kınıyoruz" ifadeleri yer aldı.

Beyaz Saray, bölgede iki devletli çözümü desteklediklerini de yineleyerek Kudüs'ün "birlikte var olma alanı olması gerektiğini" vurguladı.

Rusya: İki tarafı da itidale çağırıyoruz

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs ve Gazze'de yaşanan son İsrail saldırılarının ardından, taraflara itidal çağrısında bulundu.

Peskov, açıklamasında "Her iki tarafı da itidale çağırıyoruz. Sivil kayıpların artması ve ayrım gözetmeksizin sivillerin bombalanmasından endişe ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Çin: Filistinli ailelerin tahliyesinden endişe duyuyoruz

Çin'in BM Daimi Temsilcisi Zhang, Doğu Kudüs'te sivillere yönelik şiddeti kınayarak, İsrail'e BM kararları ve uluslararası hukukun gerektirdiği yükümlükleri doğrultusunda yıkım, tahliye ve yerleşim birimi faaliyetlerini durdurması çağrısı yaptı.

Zhang, Kudüs'te Eski Şehir'de yer alan kutsal mekanlarının statüsünün korunması gerektiğini vurgulayarak "Çin, Şeyh Cerrah ve Silvan mahallelerinde Filistinli ailelerinin tahliyesinden derin endişe duyuyor" dedi.

AB: Tek taraflı eylemler yasadışıdır

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrel, Şeyh Cerrah'taki Filistinli ailelerin yerlerinden edilmesini kınamıştı.

Borrell, "Bu tek taraflı eylemler uluslararası insani hukukuna göre yasadışıdır ve bölgede gerilimi artırmaktan başka bir işe yaramaz. İsrail makamları bu faaliyetlere son vermeli, Filistinli toplulukların kalkınması ve yasal inşaatlar için uygun izinleri vermelidir" ifadelerini kullanmıştı.

Almanya: İsrail'e saldırılar durdurulmalı

Almanya Dışişleri bakanı Heiko Maas ise İsrail'in kendini savunma hakkı olduğunu ileri sürerek Hamas'ın saldırılarının kabul edilemez olduğunu belirtti.
 


Maas, açıklamasında "İsrail'e düzenlenen füze saldırıları kesinlikle kabul edilemez ve derhal sona ermelidir. İsrail'in bu durumda kendini savunma hakkı var. Şiddetin artması hoş görülemez ya da kabul edilemez" dedi.

Birleşik Krallık: Uçurumun kenarından dönün 

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, Twitter'dan paylaşımında "İsrail ve Filistinlileri uçurumun kenarından geri çekilmeye ve itidale çağırıyorum. Birleşik Krallık, artan şiddet ve sivil kayıplardan derinden endişe duyuyor ve gerilimlerin acil bir şekilde azaldığını görmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.


Pakistan: Filistin'in yanındayız

Pakistan Başbakanı İmran Han, İsrail ordusunun saldırılarını kınadı. Başbakan, Twitter'dan paylaşımında "Gazze ve Filistin'in yanında durmalıyız" dedi.

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi ise İsrail'in Filistinli sivillere saldırılarına karşı Müslüman topluluklara birlik çağrısında bulundu.

Karaçi şehrinde bir grup göstericinin İsrail karşıtı protestolar planladığı bildirildi.

Arap Birliği: İsrail'in saldırıları sorumsuzca

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, İsrail'in hava saldırılarının "ayrım gözetmeden ve sorumsuzca" yapıldığını savundu.

Gayt, bölgedeki gerginliğin artmasından İsrail'in sorumlu olduğunu belirtirken, uluslararası kamuoyunu da şiddetin durdurulması için adım atmaya çağırdı.
 


İran: Siyonistler sadece güçten anlar

İran dini lideri Ali Hamaney, saldırıları kınarken Filistinlilere direnmeleri çağrısında bulundu.

Hamaney, "Siyonistler sadece güç dilinden anlar. O yüzden Filistinlilerin kendi güçlerini ve direnişlerini artırıp suçluları teslim olmaya ve zalim saldırılarını durdurmaya zorlamalılar" dedi.

Ürdün ve Suudi Arabistan: Filistin halkı İsrail'in saldırılarından korunmalı 

Ürdün Dışişleri Bakanlığı'nın yazılı açıklamasında, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi'nin, Suudi Arabistanlı mevkidaşı Faysal bin Ferhan'la telefonda görüştüğü belirtildi.

Açıklamada, bakanların İsrail'in uygulamalarını "yasadışı" olarak nitelendirdiği, ve "Filistin halkının İsrail saldırılarından ve ihlallerinden korunması için etkin uluslararası çabaların netleştirilmesi gerektiğini vurguladığı" belirtildi. 

İslam İşbirliği Teşkilatı: Filistinin metanetini övgüyle karşılıyoruz

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın açıklamasında da Filistinlilere destek verildi.

Teşkilatın açıklamasında "İşgal altındaki Kudüs'te yaşayan ve İsrail'in kutsal bölgelere saldırılarına karşılık vere Filistin halkının metanetini övgüyle karşılıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Uluslararası Kızılhaç Örgütü: Siviller korunmalı

Uluslararası Kızılhaç Örgütü Ortadoğu Direktörü Fabrizio Carboni, uluslararası insan hakları kurallarının sivillere yönelik ayrım gözetmeyen saldırıları yasakladığını belirtti ve sivillerin korunması adına tüm önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

Direktör bölgede "ambulansların hızlı ve güvenli şekilde hareket edebilmesi", gönüllülerin ve sağlık ekiplerinin çalışması için kolaylık sağlanması çağrısında bulundu.

Uluslararası Ceza Mahkemesi: Savaş suçu işleniyor olabilir

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Fatou Bensouda ise Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs'te savaş suçu işlendiğine dair kaygıları bulunduğunu belirterek bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade etti.



Independent Türkçe, Reuters, AP, France 24, DW, AA

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU