Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden Filistin açıklaması

TBMM'de grubu bulunan 5 parti, 10 Mayıs'ta yayımlanan ortak bildiride UCM'ye çağrı yapmıştı

İsrail ordusu, pazartesi akşamından bu yana Gazze Şeridi'nden İsrail'e 1000'den fazla roket atıldığını duyurdu (UCM)

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Fatou Bensouda, Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze'de şiddet olaylarının artmasından ve bölgede savaş suçları işlenme ihtimalinden endişe duyduğunu bildirdi.

Başsavcı Bensouda 12 Mayıs'ta Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze'yle çevresinde şiddetin ve Roma Statüsü kapsamında savaş suçu olan muhtemel eylemlerin artışına büyük bir kaygıyla dikkat çekiyorum" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dairemiz, bölgedeki gelişmeleri izlemeye devam edecek ve yetki alanına giren her konuyu dikkate alacaktır.

Bensouda, "uluslararası toplumun yaptığı sükunet, itidal ve şiddete son verme çağrısını" yinelediğini de sözlerine ekledi.

TBMM'de grubu bulunan AKP, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti, 10 Mayıs'ta yayımlanan ortak bildiride UCM'ye çağrıda bulunmuştu:

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM), 1967'den bu yana İsrail'in işgali altındaki Doğu Kudüs dahil Filistin topraklarında yargı yetkisine sahip bulunduğuna dair kararı, İsrail'in Filistin topraklarında işlemekte olduğu suçlardan dolayı hesap vermesinin ve söz konusu suçların sorumlularının tespit edilmesinin önünü açmıştır. Bu çerçevede, UCM'nin yaşanan olaylar ve insanlık suçları bakımından İsrail'e karşı net bir tavır alarak, görevini yerine getirmesini talep ediyor ve destekliyoruz.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de salı günü yaptığı yazılı açıklamada UCM'yi göreve çağırmış ve "UCM zulmün hesabını İsrail devletinden sormak mecburiyetindedir" demişti.

 

Independent Türkçe, Reuters, Sputnik Türkiye, DW Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU