ABD'de bir yılda onlarca Katolik okulu kapandı

Ekonomik kriz zaten düşüşte olan öğrenci sayısını daha da azalttı

Pandemiden kentlerdeki Katolik okulları daha fazla etkilendi (Wall Street Journal)

Küresel salgın, ABD'deki Katolik okullarını da vurdu. Pandeminin neden olduğu ekonomik kriz, pek çok aileyi okul parası vermekten alıkoyarken kilise de bu masrafları karşılayamıyor. 

Wall Street Journal'ın Ulusal Katolik Eğitim Derneği'ne dayandırdığı habere göre, yaklaşık 6 bin okuldan en az 209'u son bir yılda kapandı. Bu yaz daha fazlasının kapanması beklenirken bazıları da GoFundMe üzerinden bağış kovalıyor. 

Katolik okullarına kayıt olan öğrencilerin oranı da bu öğretim yılı başında yüzde 6,4 düştü. Derneğin 1970'lerden bu yana tuttuğu kayıtlara göre, bu görülen en büyük düşüş. 

Çoğu özel okuldan daha az para isteyen Katolik okulları, ortalama olarak ilkokullar için yılda 4 bin 800 dolar, liselerse 10 bin dolar talep ediyor. Ayrılan öğrencilerin devletlerin desteklediği özel okullara ya da evden eğitim ağlarına katıldığı bildiriliyor. 

Boston Başpiskoposluğu adına konuşan yöneticilerden Tom Carroll, kentteki 111 okuldan 11'ini kapatmak zorunda kaldıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:

Bunlar, ekonomik kapanmadan en kötü etkilenen nüfusa hizmet veriyordu. Katolik Kilisesi'nin tüm birimleri aynı anda sıradışı bir baskı altında kaldığı için hiç kimse hiç kimseyi kurtaramadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer yandan Ulusal Katolik Eğitim Derneği kayıtları, pandemi öncesinde de her yıl yaklaşık 100 okulun kapandığına işaret ediyor. 1970'lerde 4,4 milyon çocuğa eğitim veren Katolik okulları, günümüzde 1,6 milyon öğrenciye sahip. 

Pew Araştırma Merkezi'nin 2019'daki araştırmasına göre ABD'nin yüzde 20'si Katolik. Bu oran, 2007'de yüzde 24 olarak ölçülmüştü. 

Kilisedeki seks skandalları, 2008'deki ekonomik kriz ve Katoliklerin eşcinsel evliliğiyle kürtaja yönelik muhalefetinin de bu düşüşlerde etkili olduğu tahmin ediliyor. 


Independent Türkçe, Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU