ABD Dışişleri: Kabil patlamasının arkasında IŞİD olabilir

Saldırıda 80'den fazla kişi hayatını kaybetmişti

Saldırıda en az 150 kişi yaralandı (Reuters)

ABD, Afganistan'ın başkenti Kabil'deki bir okulun önünde düzenlenen bombalı saldırının arkasında IŞİD'in olabileceğini düşünüyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, 10 Mayıs'ta yaptığı basın açıklamasında şöyle konuştu:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hafta sonu düzenlenen saldırıya dair koşullar henüz belli değil. Ancak bunu Taliban'ın değil IŞİD'in gerçekleştirebileceğine işaret eden bazı izler var. Saldırıdan neyin veya kimin sorumlu olduğunu hala araştırıyoruz. Öte yandan geçmişte Kabil'de Şiilere yapılan benzer saldırılardan IŞİD'in sorumlu olduğuna dikkat çekmek istiyorum.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, saldırıdan Taliban'ı sorumlu tutmuş, ancak örgüt bu iddiayı reddetmişti.

Price da buna dikkat çekip "Taliban'ın saldırıyı reddettiğini görüyoruz. Ramazan Bayramı için ilan edilen üç günlük ateşkesi de memnuniyetle karşılıyoruz" dedi. Price sözlerini şöyle sürdürdü:

Taliban'ı ateşkesi uzatmaya ve şiddeti azaltmaya davet ediyoruz. Şiddete dönüşün hem anlamsız hem de trajik olacağını hepimiz biliyoruz.

8 Mayıs'ta Kabil'deki Daşti Barçi semtinde bir okulun önünde meydana gelen patlamalarda 80'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Yaşları 11-18 arasında değişen kız öğrencilerin hedef alındığı saldırıyı hiçbir örgüt üstlenmemişti. Bölge halkı arasında tansiyon saldırı sebebiyle artmış, Hazara Şiileri arasında silahlanma çağrıları yükselmişti.

 

Independent Türkçe, VOA, Sputnik International

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU