Barış Pehlivan: Peker’in tanık gösterdiği polislere ne oldu?

"Bu görevden almaların Sedat Peker’in anlattıklarıyla ilgisi olduğunu düşünmek istemiyorum. Peker’in tüm anlattıklarının da yalan olduğunun ortaya çıkmasını arzuluyorum"

Fotoğraf: AA

Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Pehlivan, hakkında kırmızı bültenle arama kararı bulunan Sedat Peker’in yayınladığı videolarda yer alan iddialardan birisini köşesine taşıdı. Pehlivan'ın aktardığına göre Peker'in bir videoda ismini geçirdiği üç polis, İstanbul'daki görevlerinden Türkiye'nin farklı yerlerine atandı.

Pehlivan, “Peker’in tanık gösterdiği polislere ne oldu?” başlıklı köşe yazısında şu iddiayı hatırlattı:

İzleyenler bilir; Peker’in anlattıklarından biri de Beykoz Konakları’nda geçiyordu. İddiasına göre Tolga Ağar, restoran işletmecisi Nusret Gökçe ile telefonda tartışıp, silahını ateşlemişti. Peker, bu olayın Emir Sarıgül’ün evinde gerçekleştiğini ve üstünün örtüldüğünü ileri sürdü. 

“Peki, eğer doğruysa ne zaman yaşanmıştı bu olay?” diye soran Pehlivan, Dost Beykoz adlı bir yerel yayın organında 18 Nisan 2020’de çıkan  “Beykoz Konakları’ndan silah sesleri duyuldu” başlıklı haberi paylaştı.

Buna göre haberde şu ifadeler yer alıyor:

Emir Sarıgül’ün Beykoz Konakları’nda yer alan evinde arkadaşlarıyla parti düzenlediği ve bu partide büyük bir tartışma çıktığı iddia edildi. Komşuların olay yerinden aktardığı bilgilere göre söz konusu tartışmada silah sesleri de yükseldi.

Yükselen silah seslerinin ardından komşuların şikâyeti üzerine olay yerine intikal eden polis ekiplerinin inceleme yaptıkları belirtildi. Öte yandan bazı görgü tanıkları, site içerisinde yer alan iki destek güç polisinin olaya ilk müdahalede bulunduğunu, ekiplerin ise ihbarın üzerinden birkaç dakika geçmesinin ardından olay yerine geldiklerini bildirdi.

Peker’in açıklamalarının bu haber ile örtüştüğüne dikkati çeken Cumhuriyet yazarı, şu ifadeleri kullandı:

Peker, silah seslerinin yükseldiği işte o tartışmaya polis müdürlerinin de tanık olduğunu ileri sürdü. İsim de verdi: İstanbul Emniyet müdür yardımcıları Cevdet Hürol Öztürk, Sunay Balıklıkaya ve Mehmet Sururi Saydam.  İddiaların doğruluğunu kanıtlamak yargının işi. Ben, başka ilginç bir gerçeği gündeme getireceğim.  Ama önce, şunu yazmasam olmaz: 

Sedat Peker, “havaya ateş etti” suçunu Sarıgül’ün şoförünün üstlendiğini öne sürdü. Hatta o kişinin cezaevine girdiğini dahi iddia etti. Halbuki bu, ceza kanunundaki “genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulmasını” ilgilendirir ve Türkiye pratiğinde bu suçtan tutuklama yapılmaz. Haliyle, Peker’in bu iddiası da bende şüphe uyandırdı.  Neyse, asıl konuma geleyim... 

Soru şu: Peker’in kapatıldığını öne sürdüğü bu olaya tanık polis müdürlerine ne oldu?  Ne dedim: Olayın Nisan 2020’de yaşandığı ileri sürüldü. 

Üç ay sonra ise yani temmuzda İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde birçok atama gerçekleşti. Ve işte iddialara konu olan Üç il Emniyet müdür yardımcısı da o gün görevden alındı, başka yerlere gönderildi. Buna göre Cevdet Hürol Öztürk Küçükçekmece’ye, Sunay Balıklıkaya Konya’ya ve ilginçtir Mehmet Sururi Saydam ise Elazığ’a tayin edildi. 

Pehlivan yazısında “Bu görevden almaların Sedat Peker’in anlattıklarıyla ilgisi olduğunu düşünmek istemiyorum. Peker’in tüm anlattıklarının da yalan olduğunun ortaya çıkmasını arzuluyorum. Ama işte saflık benimkisi, bugün Türkiye’de bu iddiaları hakkıyla soruşturacak bir yargı mekanizması maalesef yok” yorumunu yaptı.

 

Cumhuriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU