İbrahim Kahveci: Garip bir TÜİK hesabı

“Bir ay kadınlar iş buluyor ama ertesi ay erkekler. Önceki ay iş bulun kadınlar işini kaybederken bu sefer erkekler yerlerine geçiyor”

Fotoğraf: AA

Karar gazetesinin ekonomi yazarlarından İbrahim Kahveci, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2021 Mart işgücü rakamları konusunda “kafa karıştırıcı bazı noktalar olduğunu” söyledi. Karar yazarı, "Bir ay kadınlar iş buluyor ama ertesi ay erkekler. Önceki ay iş bulun kadınlar işini kaybederken bu sefer erkekler yerlerine geçiyor. Hatta bir ay genç kadınlar iş bulurken, daha üst yaş grubu kadınlar işini kaybedebiliyor. Sonraki ay ise durum tam tersine dönerek başka bir hal alabiliyor" diye yazdı.

Kahveci, bugünkü "Garip bir TÜİK hesabı" başlıklı yazısında kurumun dün açıkladığı veriler hakkında şunları söyledi:

Toplam çalışan sayısı yeniden 28 milyon sınırına dayandı. Yani işler bir bakıma iyi. Hatta 2015 sonrası işlerin bu derece toparlandığını görmemiştik. Çok sevindirici bir gelişme. Zaten Mart ayında elektrik tüketimi de yüzde 15,74 artış gösterdi. Sanayide çalışan sayısı da ilk kez 6 milyon sınırını aştı. Sadece bir ayda sanayide çalışan sayısı 411 bin kişi artış göstermiş. Muhteşem bir rakam.

2014-2017 arasında 5,3 milyon aralığına sıkışan, 2017-2019 döneminde ise 5,5 milyona dayanan ama sonra krizde 5,3 milyonun dahi altına düşen sanayideki çalışan sayısı bu ay mükemmel bir sıçrayış yaptı. Hatta toplam çalışan sayısındaki payı da yıllar sonra yeniden yüzde 22,0 sınırını aşmış oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Veriler gayet güzel. Ama arka plana baktığımızda epeyce kafa karışıyor” diyen Kahveci, yazısına şöyle devam etti:

Mesela sadece sanayi sektöründe 411 bin kişi iş buluyor ama bu işin tamamından fazlasını erkekler buluyor. Hatta sanayi sektöründe 83 bin kadın işini kaybederken, yerlerine 494 bin erkek işe giriyor. Böylece net istihdam artışı 411 binde kalıyor. Oysa sadece 1 ay önce; yani Şubat 2021’de sanayi sektöründe 184 bin erkek işini kaybederken, 56 bin kadın iş bulmuştu.

Mart ayında yaşanan erkek devriminin tam tersi bir kadın devrimi şubat ayında yaşanmış. Öyle yaşanmış ki, tarım sektöründe de şubat ayında 256 bin erkek işini kaybederken sadece 41 bin kadın işini kaybetmişti. Yani şubat ayında tarla bile erkeğin yüzüne gülmemişti... Toplam sayıları söyleyelim: Şubat ayında 130 bin erkek işini kaybederken 165 bin kadın iş bulmuştu. Oysa Mart ayıda iş tam tersine döndü ve 778 bin erkek iş bulurken 21 bin kadın işini kaybetmiş oldu. Ocak ayında 788 bin, Şubat ayında 35 bin ve, Mart ayında 757 bin toplam çalışan sayısı artıyor.

Ama genç nüfus şubat ayında 222 bin iş kaybı yaşarken mart ayında 285 bin kişilik iş buluyor. Böylece son 3 ay içerisinde 24+ yaş nüfusun iş bulma oranı yüzde 5’lerde kalırken, 15-24 yaş grubunda genç nüfusun iş bulma oranı yüzde 10’lara yaklaşıyor. Burada temel sorun 24+ yaş grubu kadınlarda. Ama bu sorunun kaynağı da Mart ayında 24+ yaş grubu kadınlarda 120 bin kişinin işini kaybetmiş olması. Burada da şu noktayı belirtelim: Şubat ayında toplamda 165 bin kadın iş buluyor. Ama şubat ayında 15-24 yaş grubu genç kadınlarda 77 bin kişi işini kaybediyor. Oysa ayı o zamanda 24+ yaş grubu 242 bin kadın iş buluyor. Şubat ayında genç kadınların iş kaybetmesine karşılık bu sefer de Mart ayında genç kadınlar iş bulurken 24+ yaş grubu kadınlar iş kaybediyor.

TÜİK’in açıkladığı verilerin kafa karıştırıcı olduğuna dikkati çeken Kahveci, şu ifadeleri kullandı:

Bu yazıyı yazarken ben bile rakamları tek tek hesaplamış olmama rağmen karıştırdım. Acaba hangisi ne kadar doğru?

Bir ay kadınlar iş buluyor ama ertesi ay erkekler. Önceki ay iş bulun kadınlar işini kaybederken bu sefer erkekler yerlerine geçiyor. Hatta bir ay genç kadınlar iş bulurken, daha üst yaş grubu kadınlar işini kaybedebiliyor. Sonraki ay ise durum tam tersine dönerek başka bir hal alabiliyor.

İşin özetini verelim: Enflasyon Araştırma Grubuna suç duyurusunda bulunan TÜİK için şunu demiştik: “Hesap sormaya kalkıyorsanız, önce doğru hesabı siz verin.” Sevindirici verilere bile sevinemez olduk ama olsun; sanayide çalışan sayısının yeniden hareketlenip 6 milyon sınırını geçmesi çok güzel. İnşallah devamı gelir.

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU