Bombalı saldırıda çocuklarını kaybeden Hazaralar arasında silahlanma çağrıları yükseliyor

Kabil'de önceki gün yaşanan saldırıda çoğu kız öğrenci 80'den fazla kişi hayatını kaybetmişti

Kabil'de çoğunlukla kız öğrencilerin hayatını kaybettiği saldırı, Hazara toplumunu yasa boğdu (New York Times)

Afganistan'ın başkenti Kabil'de önceki gün bir okulun yakınında meydana gelen ve 80’den fazla kişinin öldüğü patlamalar, çoğunlukla Hazara toplumunun yaşadığı semti yasa boğdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kabil’deki Daşti Barçi semtinde art arda patlayan üç bombanın, özellikle liseden çıkan yaşları 11 ve 18 arasındaki kız öğrencileri hedef aldığı belirtilmişti. Hiçbir örgütün sorumluluğunu üstlenmediği olay, daha önce de Taliban ve IŞİD’in saldırılarına hedef olan Hazara Şiileri arasında büyük gerilime neden oldu.

The New York Times’ın haberine göre, saldırının yaşandığı semtte birçok kız öğrenci dün toprağa verilirken, cenazelerde bir araya gelen Hazara toplumu üyeleri arasında silahlanma çağrıları yükseldi.

Habere göre ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 10’unu oluşturan Hazaraların önemli bir bölümü, ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin ardından Taliban’ın iktidarı ele geçirme ve iç savaş ihtimaline karşı kendisi de Hazara olan Abdül Gani Alipur liderliğindeki milis güçlere katılmayı tartışıyor.

Bölgede güvenliğin yetersizliğinden şikayet eden semt sakinleri, daha önce de birçok saldırıya maruz kaldıklarını ve hükümet güçlerinin kendilerini korumayı başaramadığını belirtiyor.

"Ölmeyi hak edecek ne yaptık?"

Cenazelerin düzenlendiği İmam Ali Camii önünde beleyen kalabalıktan Cavid Hassani, "Yas tutmaktan başka bir şey yapamıyoruz. Hükümeti destekledik ama karşılığında saldırıya uğradık. Bu kızların hepsi işçi ailelerinden geliyordu" dedi.

Yas tutan Hazaralardan Muhammed Hakim İmon da "Biz hiçbir suç işlemedik. Ölmeyi hak edecek ne yaptık? Bu suçu işleyenler insanlığa düşman" diye konuştu. Birçok kişi de, cenazelerini gömmek için toplanan kalabalığı korumak için neredeyse hiçbir güvenlik gücü gönderilmemesine tepki gösterdi.

Afganistan Meclisi’nin Hazara üyelerinden Arif Rahmani, "Bu saldırı Hazaraları ellerine silah alıp kendilerini korumaya zorluyor. Hazaralar kararlarını vermek zorunda kalacak. Mahallelerinde her köşe başında bir güvenlik görevlisi olacak" ifadelerini kullandı.


Independent Türkçe, The New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU