Taliban, Ramazan Bayramı boyunca ateşkes ilan etti

Taliban, Afganistan'da Ramazan Bayramı'nda 3 gün boyunca ateşkes uygulayacağını duyurdu

Ateşkes açıklaması Kabil yakınlarındaki bir okula yapılan ve çoğu kız öğrenci en az 68 kişinin öldüğü saldırının ardından geldi / Fotoğraf: AA

Taliban'dan yapılan açıklamada, militanlara bayram süresince herhangi bir saldırı düzenlememesi talimatı verildiği bildirildi.

Açıklamada, Taliban militanlarının hükümetin kontrolünde olan bölgelere ve aynı şekilde hükümet güçlerinin de Taliban'ın kontrolündeki bölgelere seyahat edemeyeceği kaydedildi.

Halkın bayram günlerini huzur ve güven içerisinde geçirmeleri için ateşkes kararı alındığı ifade edilen açıklamada, ateşkes süresince karşı taraftan yapılacak herhangi bir saldırıya ise karşılık verileceği vurgulandı.

Hükümetten henüz Taliban'ın ateşkes kararıyla ilgili bir açıklama yapılmadı.

Öte yandan başkent Kabil'de 8 Mayıs'ta bir okulun önünde düzenlenen bombalı saldırılarda 68 kişi hayatını kaybetmişti. Ateşkes açıklaması Kabil yakınlarındaki bir okula yapılan ve çoğu kız öğrenci en az 68 kişinin öldüğü saldırıyı izledi.

Afganistan hükümetine göre yaklaşık 10 gündür yabancı güçlerin çekilmeye başlamasından bu yana ülkede şiddet olayları bir hayli arttı.

Afganistan'daki bombalı saldırıda en az 11 kişi hayatını kaybetti

Afganistan'ın güneyindeki Zabul vilayetinde yol kenarına yerleştirilen bombanın otobüsün geçişi sırasında infilak etmesi sonucu en az 11 kişi hayatını kaybederken, onlarca kişi yaralandı.

ABD'nin, Afganistan'daki tüm birliklerini 11 Eylül'e kadar çekeceğini açıklamasının ardından son haftalarda saldırılar arttı.

Zabul vilayeti valisi sözcüsü Gul Islam Sial, yaralılar arasında kadın ve çocukların da olduğunu söyledi. İçişleri bakanlığı sözcüsü 28 kişinin yaralandığını söyledi.

Saldırının sorumluluğunu üstlenen olmadı. Taliban sorulara yanıt vermedi.

Afganistan İçişleri Bakanlığı, ayrıca günün erken saatlerde başkent Kabil'in kuzeyindeki Parwan vilayetinde bir minibüse yapılan diğer bir saldırıda saldırıda iki kişinin hayatını kaybettiğini ve dokuz kişinin yaralandığını açıkladı.

 

AA, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU