Cannes Film Festivali’nde ilk kez siyahi bir kadın yönetmen ödül kazandı

Diop, yönetmenliğini siyahi bir kadının yaptığı filmin Cannes’da ilk kez gösterilmesine “çok geç kalındığını” söylemişti

Bu yıl Cannes Film Festivali'nde Büyük Ödül'ü Atlantik filmiyle Senegal asıllı Fransız yönetmen Mati Diop aldı / Fotoğraf: The Independent 

Senegal asıllı Fransız yönetmen Mati Diop 72 yıldır düzenlenen Cannes Film Festivali’nde ilk ödül alan siyahi kadın oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cannes Grand Prix ödülünü 36 yaşındaki Diop’a kazandıran Atlantik (Atlantique) filmi, genç göçmenler arasındaki cinsel politika konusunu ele alıyor.

Diop, ödülü almadan önce festival’de filmi gösterilen ilk Afrika kökenli kadın olarak tarihe geçmesinin kendisini “biraz üzdüğünü” söylemiş ve şöyle devam etmişti:

“Çok geç ve ilginçtir ki bu durum hala güncelliğini koruyor. Bunun bugün yanı 2019’da gerçekleşmiş olmasından dolayı, filmi gösterilen ilk siyahi kadın yönetmen olarak hissettiğim şey biraz hüzün. Bunu biliyordum çünkü buraya daha önce gelebilen hiçbir siyahi kadın olmadı. Biliyordum ama bu hala kat edecek çok yolumuz olduğunu gösteriyor.” 

Öte yandan, Güney Koreli Yönetmen Bong Joon-ho da Cannes’daki en prestijli ödülü alarak adını tarihe yazdırdı.

İşçi sınıfının dinamiklerini inceleyen kara mizah türündeki filmi Parasite ile Palme d’Or’e layık görülen Bong, Cannes’daki en iyi ödülü alan ilk Koreli oldu. Bong’un Okja filmi de 2017’deki Cannes festivalinde büyük alkış toplamıştı.

ABD’li yönetmen Quentin Tarantino’nun son filmi Bir Zamanlar Hollywood'da (Once Upon a Time in Hollywood) festivalden eli boş dönse de, filmin yıldızları Leonardo DiCaprio ve Brad Pitt eleştirmenlerden tam not aldı.

Festival 11 gün boyunca yeni film ve belgesellerin prömiyerlerini gösterdikten sonra 25 Mayıs Cumartesi günü kapanışını yaptı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU