Yeni Şafak yazarı: Üst düzey TÜİK yetkilisi “Bunların rakamları tamamen uydurmasyon” dedi

"Tamamen metodolojiyi açıklamamaları nedeniyle, suç duyurusunda bulunduk"

Fotoğraf: AA

Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet, Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) “üst düzey bir yetkilinin” Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) açıkladığı verilerin tamamen uydurma olduğuna dair bir açıklama yaptığını söyledi.

Acet, TÜİK’in suç duyurusunda bulunduğu ENAG’la ilgili bir köşe yazısı kaleme aldı.

Yeni Şafak yazarının yazısında ismi paylaşılmayan “üst düzey bir TÜİK yetkilisinin” şu ifadeleri yer aldı:

İstatistik Kanunu’nun 6’ncı maddesinin 3’üncü fıkrasına ilişkin tamamen metodolojiyi açıklamamaları nedeniyle, suç duyurusunda bulunduk. Enflasyon oranlarını yüksek ya da az yayınlamalarıyla alâkası yok. Şeffaf davranmıyorlar. Hâlbuki biz madde ayrıntısına kadar, her şeyi yayınlıyoruz. Bu adamlar hangi mağazalardan hangi verileri yayınlıyorlar. Ne var bunun içeriğinde. Nasıl yapmışlar sınıflamalarını. Nasıl ayırt edebilmişler. Bunlar gerçekten zor işler. İnternetten fiyat toplamakla olacak iş değil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Görüştüğüm TÜİK yetkilisine, hazırladığınız verilere hükümet tarafından herhangi bir müdahale, yönlendirme oldu mu, oluyor mu şeklindeki ‘çok sorulan’ soruyu da yönelttim” diyen Acet, şu yanıtı aldığını yazdı:

Bu kesinlikle mümkün değil. Son üç yılda yüzde 56 kümülatif enflasyon açıkladık. Sanayi üretiminde yüzde 40’lık gerileme rakamları açıkladık. Böyle bir şey kesinlikle yok.

ENAG hakkında

ENAG, bir grup akademisyen tarafından Türkiye'deki enflasyonun saatlik, günlük ve aylık olarak açıklanması amacıyla kuruldu.

Üyeleri arasında Prof. Dr. Veysel Ulusoy (Yönetici), Dr. Öğretim Üyesi Caner Özdurak (Yönetici), Serkan Gençer (Finansal Ekonomi, Doktor Adayı, Yürütücü), Serhat Çebi (Uni. of Basque Country, Ekonomi, Doktor Adayı), Mustafa Demirok (Finansal Ekonomi, Doktor Adayı), Mehmet Ali Özer (Veri Bilimi), İbrahim Can (Yönetim, Organizasyon, Doktor Adayı) ve Mehmet Çağdaş (Finansal Analist) bulunuyor.

Grup, anlık olarak takip edilen döviz kuru, faiz ve borsa hisse fiyat değişimlerini etkileyen enflasyon verisinin de anlık olarak hesaplanması hedefleniyor. TÜİK, enflasyon verilerini sadece aylık olarak açıklıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, TÜİK’e alternatif enflasyon hesaplaması yaptığı ENAG hakkında suç duyurusunda bulunduğunu açıklamıştı.

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU