Ev sinemasında bu hafta: Aklın değil, kalplerin hakkını verebileceği bir film; Annem

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için " Annem" adlı filmi ve bu hafta çevrim içi platformlarda yayımlanacak diğer seçme filmler ile "Festival ajandası"nı yazdı

Yıllar evvel Amerika Birleşik Devletleri Virginia eyaletinde yaşayan Anna Jarvis isimli bir kadının 1905 yılında vefat eden annesi için her sene kutlama yapma isteğiyle ortaya çıkan ve ilk kez 1908 yılında Amerika'da kutlanmaya başlanan, ardından hızla tüm dünyaya yayılan "Anneler Günü", 1955 yılından beri de ülkemizde kutlanır hale gelmiş.

O gün bugündür her mayıs ayının ikinci pazarı tüm insanlık tarafından adeta annelere adanmış bir gün gibi kabul edilir; ama ebediyen hakları ödenmeyecek olan annelerimiz için gösterilen sevgi ve saygının senede bir güne sığdırılması elbette mümkün değildir.


Aklın değil, kalplerin hakkını verebileceği bir film; Annem

Yönetmen: / Oyuncular: Özge Gürel, Sumru Yavrucuk, Sercan Badur, Tuna Orhan, Itir Esen, Fatma Toptaş, Fulya Özcan, Zuhal Acar, Tuğçe Karabayır, Pera Semiz, Onurhan Konak, Rasim Yetişkin, Türker Yılmaz, Atmaca Yusuf / Süre: 110 dakika
 

 

Özümden kaçtıkça kendimi bulurum sandım, ama yanılmışım…


Anneler Günü nedeniyle pek çok yayın kuşağında anneleri kadrajına alan yapımların öne çıktığı bu hafta hem Netflix'in Türk Filmleri kategorisinde hem de Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu'nun Seç İzle/Film/Tivibu Vitrin altında yer alan Anneler Günü klasöründeki yerli yapımlar arasında seyretme imkânı bulacağınız Annem adlı bu film; baştan uyarayım, son zamanlarda seyredeceğiniz en duygu yüklü film olabilir.
 


Mustafa Kotan'ın yönetmenliğini üstlendiği bu film, klişe denebilecek bir konu çerçevesinde; fedakâr bir anneyle kızının hikâyesini konu ediniyor olsa da hem performanslar hem de konuyu ele alış biçimi filmi seyretmek için ayıracağınız zamanın hakkını kesinlikle veriyor.
 


Şahsen sinemada vizyona girdiğinde annemle birlikte izleme imkânı bulduğum ve seyrederken yeri geldiğinde kahkaha attığım yeri geldiğinde göz yaşlarıma engel olamadığım bu filmi özetlemek gerekirse, Annem; imkansızlıklar ve aile içindeki şiddetli geçimsizliğe rağmen kızını her şeye katlanacak kadar çok seven, kızının geleceği için kendini siper eden, kızına çok düşkün, muzip ve inatçı bir anne ile ondan ölesiye utanan kızının dramatik hikayesini anlatıyor.


Büyük kaçış

Nazlı hem yaşadığı köyden hem de annesinden utanan ve bir an önce yaşadığı bu düzenden kurtulmak isteyen genç bir kızdır.

Nazlı'nın annesi ise kızı için her şeyi yapmayı göze alan, imkansızlıkları mümkün kılmaya çalışan fedakâr bir kadındır.
 


Sevgisini gösterme konusunda öfkesini gösterdiği gibi cömert olamayan babasının baskısı ve tüm engellemelerine rağmen üniversiteyi kazanmasıyla Nazlı, doğup büyüdüğü köyden, ailesiyle yaşadığı evinden, kurtulmak istediği annesinden bir gün nihayet ayrılır.

Bu ayrılık tabiri caiz ise onun için kurtuluş olan büyük bir kaçıştır.
 


Nazlı yeni hayatına başlayacağı büyük şehirde önce iyi-kötü kalacak bir yer, sonra da kendine harçlık çıkaracak yarı zamanlı bir iş bulur ve kısa zamanda İstanbul'un o kaotik temposuna alışır.
 


Elbette oraya gidince hiçbir şey öyle sürpriz bir değnekle değişmemiştir ama Nazlı, hayatın her zaman kendisi için bir sürprizi olduğuna emindir ki annesinin her zaman ona verdiği "büyük laf etme, başına gelir…" tavsiyesi boşuna söylenmiş değildir.
 


Çünkü Nazlı insanın en çok korktuğu şeyin bir gün başına mutlaka geleceğini çoktan tecrübe etmiştir.
Apartmandaki bir dairenin tadilatı sırasında tanıştığı Mert, Nazlı'nın önce hayatına sonra da kalbine girmiştir.
 

 

Yeni bir başlangıç

Zengin bir ailenin tek çocuğu olan müteahhit Mert ile aralarındaki romantik ilişki evliliğe doğru ilerliyorsa da oğlunu kimseye kaptırmak istemeyen sosyetik anne ile orta yolu bulmaya çalışan sindirilmiş zengin iş adamı baba bir gün nihayet Nazlı'nın anne ve babasıyla tanışır.

Beklenildiği üzere sınıfsal çatışma bu buluşmayı tatsız bir şekilde sonuçlandırır.
 


Ancak her şeye rağmen aldığı çocuk gelişimi eğitimiyle Nazlı yıllar içinde, kendi ayaklarının üstünde durmayı başarır ve hayatını kurma yolunda kendisine eş olan Mert ile beraberliklerini evlilikle sonuçlandırır.

Fakat bu evlilik sürecinde Nazlı'nın vereceği çok büyük sınavlar da olacaktır.
 

 

Geri dönüş

Üniversite ile başlayan yolculuğu Nazlı'yı büyüdüğü köyden uzaklaştırmışsa da Nazlı, geçen onca yılın ardından arkasına bakmadan kaçtığı gerçeğine ve sorumluluklarıyla yüzleşeceği yere, köye, annesinin yanına geri dönmeye karar verir ve yıllar geçmesine rağmen hala üzerine fazlaca düşen annesiyle tekrar bir bağ kurmaya çalışır.
 

Nazlı yeniden eve döndüğü için annesinin içi içine sığmıyordur ama bir taraftan da onun bu keyifsiz haline çok üzülüyordur.
 


Evliliğindeki sorunları ve acılarıyla yüzleştiğini bilen annesi onu teselli etmeye çalışsa da Nazlı içini kemiren dertlerinden tam olarak kurtulamıyordur.

Ta ki tüm gerçekler artık saklanılmayacak noktaya gelene dek…
 

 

Yüzleşme

Çaresizliği kabullenmiş gibi görünmesine rağmen aslında tam aksine savaşçı bir anne ile maddi imkansızlıklar altında boğuldukça yanlış davranışlarla kendini ifade eden baba karakterlerinin çok başarılı bir şekilde aktarıldığını düşündüğüm filmde özellikle Sumru Yavrucuk'un performansı o kadar güçlü ve o kadar doğal ki o karakteri oynamıyor adeta bu hayatı yaşıyor.
 


Sevdiğimiz insanlarla karşılıklı olarak her şeyimizi paylaşabilmenin önemini, yüzleşmelerin kıymetini vurgulayan film, sağlam kalabilmek için ördüğümüz duvarların altında ezilmenin nasıl bir şey olduğunu çok güzel ve çarpıcı bir şekilde izleyicisine gösteriyor.
 


İzlerken kendinizden de bir şeyler bulacağınız, anneniz ve babanızla olan ilişkinizi sorgulayacağınız Annem adlı bu film, insana, içine attığı ya da üstünü örttüğü dertlerle yüzleştirirken baş tacı annelerimizin kıymetini çok geçmeden hatırlamamızı sağlıyor.
 


Candan Erçetin'in "Annem" şarkısı da filme artı bir değer katıyor ve film sinematografisiyle de insanın hem aklında hem de kalbinde yer ediyor.
 


Bu hafta sonu imkânı ve zamanı olanların ailesiyle -özellikle de annesiyle- seyretmesini tavsiye ettiğim bu film vesilesiyle elleri öpülesi, haklarının ödenmesi mümkün olmayan annelerimizin gözlerine yaş düşmeyecek nice güzel ve sağlıklı günler diliyorum.

 

Haftanın diğer filmleri

41 Kişilik Dans

Yönetmen: David Pablos / Oyuncular: Alfonso Herrera, Emiliano Zurita, Mabel Cadena, Fernando Becerril, Rodrigo Virago, Fernanda Echevarría, Sergio Solís, Álvaro Guerrero, Roberto Duarte, Abraham Juárez, Carolina Politi, Paulina Álvarez Muñoz, Romanni Villacaña Castañeda, Carlos Oropeza Tapia, Michelle Betancourt, Alberto Lomnitz, Bernardo Castilla / Süre: 93 dakika
 

 

İnsanların maskelerini çıkartarak tamamen kendisi olabileceği bir yer var mıdır?


Netflix'in Meksika Yapımı Bağımsız Filmler kategorisinde 12 Mayıs'ta gösterime girmesi beklenen Dance of the Forty-One (El baile de los 41) adlı, gerçek hayattan uyarlanmış bu filmde; Meksika devlet başkanının kızıyla evlenen eşcinsel vekil, erkeklerle âlem yapmaktan vazgeçmeyince bir skandal patlak verir.

19'uncu yüzyıl sonlarında Ignacio de la Torre, Meksika Devlet Başkanı Porfirio Díaz'ın kızıyla evlenir, ancak Ignacio çifte yaşam sürmektedir.

Geleneksel siyaset dünyasında kariyer basamaklarını tırmanan Ignacio gizli bir cemiyete üyedir.

Bu iki yaşantı arasında kurduğu hassas denge, cemiyetin 42. üyesi olan Evaristo ile tanışmasının ardından sarsılmaya başlar.

Bu sırada, şehirde bir eve düzenlenen baskında birçok erkek kadın kıyafetleri giymiş olarak yakalanır.

Hükümet bu olayın üzerini örtmek istese de basın olayı kamuoyuna açıklamak için çabalamaktadır çünkü baskında yakalananlar toplumun üst kısmına mensup insanlardır.

Ignacio'nun verdiği bu partiye düzenlenen polis baskını ise sırları açığa çıkararak büyük bir skandalın patlak vermesine yol açar.

Bu parti daha sonra 41 kişilik dans olarak adlandırılır.

 

Ana

Yönetmen: Charles McDougall / Oyuncular: Andy Garcia, Dafne Keen, Jeanne Tripplehorn, Luna Lauren Velez, Ramón Franco, Aris Mejias, Aurelio Lima, Jesus Gomez, Maria Coral Otero, Melissa E. Rodriguez Noguera, Alexon Duprey, Luis Gonzalez, Leonardo Castro, Ketty McDougall, Valeria Pomales, Andrea Figarella, Fernelis Reyes, Jonathan Dwayne, Juan Pablo Diaz, Oscar Guerrero, Norvil Fragosa, Nicole Chacón, Angel R. Gonzalez, Christian Miranda, Blas Sien Diaz, Danilo Beauchamp, Jafet Ortiz, Julio Ramos Velez, Joe Drago, Solimar Figueroa Cruz, Angel Vazquez, Jerry N. Medina, Jessica A. Stewart, Adryanna Mueller O'Farrell, Juan Then Perez, Eduardo J. Montero, Ramón Núñez, Luillo Ruiz, Julitza Berberena, Ramiro ‘Ramir' Delgado Ruiz, Jorge J. González, Raymond Joel Oliveras, Leonardo Pierantoni, Gabriel Alejandro Rodriguez, Edward Lee Thompson, Donald Trump / Süre: 105 dakika
 

 

Kaybedenler de bazen kazanır…


beIN CONNECT'in Dramalar kuşağında bu hafta gösterime giren Ana (The Guardian) adlı bu filmde; Ana, şans eseri tanıştığı Rafa ile tehlikeli bir yolculuğa çıkar.

Rafa Rodriguez, "Porto Riko'daki en hesaplı ikinci el arabaları" söylemiyle kendi başına reklam çekerek elindeki arabaları satmaya çalışan biridir.

Ancak elinde bulunan arabaları satmak için çabalayan Rafa'nın hayatı, bir arabanın arkasında uyuya kalan dokuz yaşındaki Ana ile tanışması ile bambaşka bir hal alır.

Rafa, annesi hapishanede olduğu için kalabilecek güvenli bir yeri olmayan Ana'nın babasını bulmak için küçük kız ile birlikte tehlikeli bir yolculuğa çıkar.

Bu yolculuk hiç tahmin bile edemeyeceği şekilde Rafa'nın hayatının akışının değişmesine neden olur.

Usta oyuncu Andy Garcia'ya, His Dark Materials dizisinin yıldızı Dafne Keen'in eşlik ettiği yapımın kamera arkasında Charles Mcdougall oturuyor.

 

Biz Böyleyiz

Yönetmen: Caner Özyurtlu / Oyuncular: Berrak Tüzünataç, Engin Öztürk, Şebnem Bozoklu, Özge Özpirinçci, Meriç Aral, Boran Kuzum, Hümeyra, Müfit Kayacan, Serkan Keskin, İlhan Şen, Burak Altay, Recep Güneysu, Ayşegül Türkoğlu, Nalan Olcayalp, Barış Yıldız, Nevzer Tuğçe Gülhan, Cansın Şenel, Ferize Çetin, Sabokhan Atar, Cihan Ayger, Melih Düzenli, Mert Balcas, Derin Erdoğan, Arel Erim, Ateş Tunç Tunç, Derin Durmuş, Özen Çağla Akın, Banu Batur, Ayşenur Taban, Doğa Taban, Pınar Aydoğan / Süre: 121 dakika
 

 

Tivibu'nun Sinema Yerli kanalında gösterime giren ve televizyonda ilk kez ekranlara gelen Biz Böyleyiz adlı bu filmde; çocukluk ve gençlik dönemlerini birlikte geçiren bir grup arkadaş, yetişkinliğe geçmeleriyle birlikte farklı yönlere savrulur.

Nezihe'nin ellerinde büyüyen grup, hayatta en değer verdikleri kişi olan Nezihe'nin rahatsızlandığını öğrendiklerinde büyük bir üzüntüye kapılırlar.

Bu süreçte Nezihe'nin yanında olmak isteyen ekip, İstanbul'dan Nezihe'nin İzmir'deki evine gider.

Birbirlerinden tamamen farklı karakterlere sahip olan arkadaşlar, bu vesileyle yıllar sonra yeniden birkaç günlüğüne bir arada kalmak zorunda kalır.

Bu süreç, sürpriz gelişmelerin ve geçmişe yönelik hesaplaşmaların yaşanmasına neden olur.

 

Canavar Harmon

Yönetmen: Anthony Mandler / Oyuncular: John David Washington, Jennifer Ehle, Jeffrey Wright, Jennifer Hudson, Tim Blake Nelson, Jharrel Jerome, Mikey Madison, Alejandro Hernandez, Kelvin Harrison Jr., Paul Ben-Victor, Jonny Coyne, Dorian Missick, Lovie Simone, Willie C. Carpenter, Adriana DeGirolami, Nas, ASAP Rocky, Teresa Avia Lim, Keet Davis, Akintola Jiboyewa, Rege Lewis, Liam Obergfoll, John Cashin, Kelvin Hale, Jeremy Dash, Danny Henriquez, June Ballinger, Roberto Lopez, Mitch Roberson, Milanee Gordon, Kevin Alexis Rivera, Joel Van Liew, Amanda Crown, Nyleek Moore, Jackson Francis Greene, Geisha Otero, Marc Blagowidow, Keven Andres, Scott Micca, Rylee Gabrielle King, Vincent Veloso / Süre: 98 dakika
 

 

Çocuk… Sanatçı… Yabancı… Başarısız… Haydut… Canavar… Bana baktığınızda siz ne görüyorsunuz?


Walter Dean Myers'in modern edebiyat klasiğinden uyarlanan ve Netflix'in Kitaplardan Uyarlanan Filmler kategorisinde bu hafta gösterime giren Monster adlı bu filmde; cinayetle sonuçlanan bir soygunun zanlısı olan genç, onu çoktan yargılamış olan adalet sistemine karşı masumiyetini ve dürüstlüğünü kanıtlama mücadelesi verir.

Ağır ceza gerektiren cinayetle suçlandığında dünyası başına yıkılan on yedi yaşındaki onur öğrencisi Steve Harmon'ın hikâyesini anlatan film, Harlem'den gelen ve seçkin bir lisede okuyan akıllı, sempatik bir sinema öğrencisinin hayatının geri kalanını hapiste geçirmesine neden olabilecek karmaşık hukuk mücadelesindeki dramatik serüvenini konu alıyor.

 

Gelincik

Yönetmen: Orçun Benli / Oyuncular: Ahmet Mümtaz Taylan, Kaan Yıldırım, Hande Doğandemir, Bülent Emrah Parlak, Ulaş Torun, Nilperi Şahinkaya, Mehmet Ali Kaptanlar, Yıldırım Beyazıt, Eray Özbal, Bulut Akkale, Cansu Karakartal, Saffet Serdar Akbıyık, Zafer Altun, Bade Naz Aslan, Bekir Behrem, Soydan Soydaş, Alper Turgut, Erdal Çerçi / Süre: 78 dakika
 

 

Yaralar vardır; insanın ruhunu kemiren, cüzzam gibi yaralar…


57. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Ahmet Mümtaz Taylan'a En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazandıran ve Netflix'in Türk Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Gelincik adlı bu film; faili meçhuller, zorla kaybetmeler, yargısız infazlar ve işkencelerle dolu 90'lar siyasi atmosferinde geçen bir polisiye hikâye anlatıyor.

Filmde; görevinden ayrılmış olan genç komiser Ayhan yıllarca mücadele ettiği her şeyi ardında bırakarak kendisine yeni bir yaşam kurmaya karar verir.

Şehirden uzakta bulunan bir orman evine yerleşen Ayhan, burada avcılık yaparak vakit geçirir.

Ancak inziva çekildiği orman evinin yakınlarında ava çıktığı bir gün bir gelincik vuran Ayhan, kendini Karadayı olarak tanıtan tuhaf bir adamla karşılaşır ve ondan gelincikler hakkında tuhaf bir kehanet öğrenir.

Gelincikler konusunda kendisini uyaran Karadayı, tuhaf olduğu kadar iyi de bir insana benzemekteyse de Ayhan kurduğu bu ahbaplıkla birlikte, ardında bıraktığı anılarıyla yüzleşirken bir yandan da kendisine musallat olan gelincikle mücadele etmek zorunda kalır.

 

Güneş

Yönetmen: Majid Majidi / Oyuncular: Ali Nassirian, Javad Ezati, Tannaz Tabatabaei, Roohollah Zamani, Mohammad Mahdi Mousavifar, Shamila Shirzad, Abolfazl Shirzad, Mani Ghafouri, Safar Mohammadi, Ali Ghabeshi, Babak Lotfi Khajepasha / Süre: 99 dakika
 

 

Edebiyattan tarihe, resimden tiyatroya, müzikten felsefeye birçok alanda yapımları izleyiciyle buluşturan TRT 2'nin ödüllü ve prestijli filmler kuşağında 8 Mayıs'ta ekranlara gelecek olan Sun Children / The Sun (Khorshid) adlı bu film; 12 yaşındaki Ali ve üç arkadaşının hayatına odaklanıyor.

Hayatta kalmak için birlikte mücadele eden Ali ve üç arkadaşı, ailelerine destek olmak için gece gündüz çalışır.

Bu arada bir araba tamircisinde küçük işler yapan üç çocuk, hızlı bir şekilde para kazanmak için küçük suçlar işler.

Mucizevi gibi görünen bir olayın ardından Ali, yeraltında bulunan gizli bir hazineden haberdar olur.

Ancak onun ve arkadaşlarının hazineye ulaşabilmeleri için, hazinenin bulunduğu yere yakın olan, sokak çocuklarını ve çocuk işçileri eğitmeye çalışan bir hayır kurumu olan Sun School'a kaydolmaları gerekir.

Geçen yılın sonlarına doğru #HerŞeyeRağmen sloganıyla etkinliklerini gerçekleştiren 8. Boğaziçi Film Festivali'nde açılış filmi olarak gösterilen Sun Children, 77. Venedik Film Festivali'nin Ana Yarışma bölümünde dünya prömiyerini gerçekleştirmiş ve oyuncusu Rouhollah Zamani'ye Marcello Mastroianni En İyi Genç Oyuncu Ödülü'nü kazandırmıştı.

 

İkili Oyun

Yönetmen: Colin Krisel, James Krisel / Oyuncular: Zach Avery, Brian Cox, Udo Kier, Samara Weaving, Karl E. Landler, Nicole Ansari-Cox, Alex Fernandez, Carly Chaikin, Karina Chery, Kearsten Walden, Wallis Herst, Mark Joy, Pasha D. Lychnikoff, Robert Wesley Mason, Hal Ozsan, Virginia Fields, Sophie Miodownik, Gregory Cook, Mary Oien, Anil Raman, Zoltán Hódi, Cyrus Leisy, Trevor Smithson, David Abernethy, Robert Bess, Kaye Boone, Alex Brewer, Natalie Cassell, Peter Chiamardas, Sheri Gill Dixon, Bill Doran, Lisa Edmondson, Preslaysa Edwards, Annesa ann Faticoni, Matthew Feldhaus, Gene Hansen, John S. Howell Sr., Shiquita James, George Ludden, Elisa Meri, Melinda Mielock, Jesse Milliner, George Plank, Kathy Sanders, Brittney Scalf, Peter Sweet, Dan Verkman, Ryan Ray Wilson, Jomartin Yumul / Süre: 90 dakika
 

 

Digitürk'ün yayın kuşağında 9 Mayıs'ta ilk kez ekranlara gelecek olan Last Moment of Clarity adlı bu filmde; New York'da sıradan bir yaşam süren Sam'in hayatı, kız arkadaşı Georgia'nın Bulgar mafyası tarafından öldürülmesiyle kabusa döner.

Sevgilisinin katillerinden saklanmaya çalışan Sam, bunun için New York'tan ayrılarak Paris'e kaçar.

Yıllar sonra bir gün televizyonda izlediği filmde, Georgia'ya tıpa tıp benzeyen bir kadın görür.

Oyuncunun Georgia olabileceğinden şüphelenen Sam, bunu araştırmak için Los Angelas'a gider ve gizemli oyuncu ile görüştüğünde hayatı kontrolünden çıkmaya başlar.

 

Kayıp Kızlar ve Aşk Otelleri

Yönetmen: William Olsson / Oyuncular: Alexandra Daddario, Takehiro Hira, Carice van Houten, Andrew Rothney, Misuzu Kanno, Yasunari Takeshima, Kate Easton, Haruka Imô, Yu Mizuhara, Mariko Tsutsui, Eri Ishida, Panta, Anastasia Nasu, Asuka Kurosawa, Luke Bridgford, Mai Ôzora, Kazuhiro Muroyama, Tarô Suruga, Osamu Shigematsu, Yu Hokazono, Momoki Yamada, KôkoItô, Kazuhiro Kuroyama, Kenji Isomura, Katsumasa Morita, Manu Bergese, Peter Mark Kendall, Elisabeth, Larena Shohei Muroya, Andrew Pfeffer, Dalila Poch, Federico Settimelli, Dasha Teranishi, Niclas Ericsson, Catherine Hanrahan, Axel Kzewit, Jenny Shima / Süre: 97 dakika
 

 

Netflix'in Gizemli Dramalar kuşağında bu hafta gösterime girmesi beklenen Lost Girls & Love Hotels adlı bu filmde; Tokyo'da yaşayan Margaret, uçak görevlisi olmak isteyen bir grup kız öğrenciye İngilizce telaffuzu öğretmenliği yapan, ruhen kaybolmuş yalnız bir kadındır.

Arkadaşları ile Japonya'nın köhne barlarında sıradan bir hayat süren Margaret'ın bir takıntısı vardır; aşk otelleri.

Margaret, aşk otellerine giderek, yabancılarla ilişki yaşamaktan hoşlanmaktadır ancak Margaret'ın tek takıntısı bu da değildir; yaşadığı tek gecelik ilişkilerde itaatkâr olmak, sevişirken acı çekmek onun için vazgeçilmezdir.

Margaret, bir gece bar çıkışında gizemli görünüşlü, lüks bir araba kullanan bir adam görür.

Gördüğü anda ondan etkilendiği çok bariz olan Margaret daha sonra aynı adamla bir dükkânda tekrar karşılaşır ve kendisi için ne kadar zararlı olabileceğini fark etmediği bir aşka doğru sürüklenir.

Margaret'in Kazu ile birlikte olması onun için tehlikeli olsa da genç kadın kalbine söz geçiremez, böylelikle karanlık ve sevginin ışığında kendisini bulmaya çalışır.

Acı dolu geçmişini bu yeni ilişki ile unutmaya çalışan Margaret, gizemli bir yakuza olan Kazu ile dolu dizgin bir ilişki içindeyken onun başka bir kadınla evlenmek üzere olduğunu öğrenir.

Her ne kadar bunu kendisi adına sorun etmese de bir süre sonra, uğuruna işinden atılmayı göze aldığı adamla yolları ayrılmak zorunda kalınca Margaret kendini tamamen dağılmış hissedecektir.

 

Kendinizi Kurtarın!

Yönetmen: Alex Huston Fischer, Eleanor Wilson / Oyuncular: Sunita Mani, John Reynolds, Ben Sinclair, John Early, Jo Firestone, Gary Richardson, Johanna Day, Stephen Koepfer, Zenobia Shroff, Amy Sedaris / Süre: 93 dakika
 

 

Tivibu'nun Sinema Komedi kuşağında bu hafta gösterime giren Save Yourselves! adlı bu apokaliptik filmde; Brooklyn'de yaşayan Jack ve Su adlı yeni evli genç çift, pek çok arkadaşları gibi teknoloji bağımlısı olan, telefonlarını kapatamayan bir çifttir.

Teknolojinin esiri oldukları için gerçek hayata ve ilişkilerine yeterince vakit ayırmadıklarına kanaat getiren ve bu duruma bir son vermek isteyen ikili, ormanda izole bir eve gidip, bir hafta boyunca teknolojiden uzak kalmaya karar verir.

Tam da Su ve Jack baş başa teknolojisiz bir hayata başladıklarında, düşünülemez bir şey gerçek olur ve uzaylılar gezegenimizi istila eder.

Yaşananlardan habersiz olan çift, izole yaşamlarından ayrılma zamanı geldiğinde medeniyete geri dönmenin bir yolunu bulmak zorunda kalır.

Başta sevimli olduğunu düşündüren ancak giderek tehlikeli ve korkutucu bir hal almayan bu uzaylı istilası sonucu genç çift hazırlıksız yakalandıkları bu gelişme sonunda kendilerine gerçekten güvenli bir yer bulmak için yola koyulur.

 

Oksijen

Yönetmen: Alexandre Aja / Oyuncular: Mélanie Laurent, Mathieu Amalric, Malik Zidi, Marc Saez, Laura Boujenah, Lyah Valade, Cathy Cerda, Marie Lemiale, Pascal Germain, Eric Herson-Macarel / Süre: 100 dakika
 

 

Netflix'in Fransa Yapımı Gerilim Filmleri kategorisinde 12 Mayıs'ta gösterime girecek olan Oxygen adlı bu filmde; kriyojenik bir kapsülde uyanan, kim olduğunu, oraya nasıl geldiğini hatırlamayan bir genç kadının oksijeni hızla tükenmektedir ve bu kâbustan kurtulmanın bir yolunu bulmak için hafızasını geri kazanması gerekmektedir.

Her şeyin hafızasının iyileşmesini engellemek için yapıldığı garip bir ortamda kendini bulan Liz oksijeni tükenmeden önce kim olduğunu hatırlamaya çalışır ve hayatta kalmak için savaşır.

 

Sevgili Affy

Yönetmen: Samuel Olatunji / Oyuncular: Toyin Abraham, Enyinna Nwigwe, Kehinde Bankole, Odunlade Adekola, Chinedu Ikedieze, Bimbo Ademoye, Hafiz Oyetoro, Chiwetalu Agu, Lizzy Jay / Süre: 110 minutes
 

 

Netflix'in Nijerya Yapımı Romantik Filmler kategorisinde bu hafta gösterime girmesi beklenen Dear Affy adlı bu filmde; hayallerindeki sevgi dolu adamla evlenmek üzere olan sanat tutkunu bir kadın düğün öncesinde yanlışlıkla hamile kaldığını öğrenince birtakım engeller ve zorluklarla karşılaşır.

Oldukça iyi organize edilmiş planlarını ve stratejilerini bozan bu durum, ateşli kadının doğmamış bebeğinin babasını aramak için zorlu bir yolculuğa çıkmasına sebep olur.

 

Tenere

Yönetmen: Hasan Söylemez / Süre: 93 dakika
 

 

Dünyanın en büyük ve en sıcak çölü Sahra Çölü'nde günler süren, tehlikelerle dolu bir yolculuk ve Nijer'den yola çıkıp Libya ve Avrupa'ya ulaşmak için çölü geçmeye çalışan Afrikalı insanların gerçek hikayesi.

Hasan Söylemez'in ismini "Çöllerin Çölü" anlamına gelen bölgeden alan, Afrikalı göçmenlerin çetin şartlardaki yolculukta yaşadıklarını aktardığı; İstanbul Film Festivali, Ankara Film Festivali, Pan Afrika Film Festivali özel seçkilerine giren ve Manchester Film Festivali'nden ödülle dönen, 8,5 IMDb puanına sahip Tenere adlı bu film, bu haftadan itibaren GAİN'de izlenebiliyor.

Hasan Söylemez, Nijer'in Agadez şehrinden yola çıkan Beşir ve yol arkadaşlarının Nuh'un gemisini andıran bir kamyondaki yolculuğunu seyirciye aktarırken Afrikalı yolcular bu sürede yaklaşık 400 bin kilometrekareye yayılan Tenere bölgesini geçerek, Libya veya Avrupa'ya ulaşmaya çalışıyorlar.

10-15 günü bulan bu yolculuk hem fiziksel hem psikolojik olarak son derece zorlayıcı.

Çölde kaybolmak, araç bozulduğu için olduğu yerde kalarak susuzluktan ölmek veya haydutların saldırısına uğramak olası kabul ediliyor.

Sadece son üç yılda bölgede 20 binin üzerinde kişi ölmek üzereyken kurtarılmış, hayatını kaybedenlerin sayısı ise bilinmiyor.

Belgesel türündeki film, tüm bu riskleri kabul ederek yola çıkanların hazırlıklarını, yolda yaşananları, doğa şartları ve duygusal çelişkilerle mücadelelerini seyirciye aktarıyor.

 

Yol Yorgunu

Yönetmen: Ivan Ayr / Oyuncular: Lakshvir Saran, Suvinder Vicky / Süre: 98 dakika
 

 

Zor günler… İyi günler gibi onlar da gelip geçer…


Netflix'in Hint Dilinde Filmler kategorisinde bu hafta gösterime giren Milestone (Meel patthar) adlı bu duygu yüklü filmde; yollarda 500 bin kilometreyi deviren tecrübeli bir kamyoncudan, genç bir şoförü eğitmesi istenir, ancak yaşadığı trajedinin etkisi altındayken bu onun için hiç kolay olmayacaktır.

Kısa süre önce eşini kaybetmiş olan orta yaşlı kamyon şoförü Ghalib yaşadığı kişisel trajedi ve bunun sonuçlarıyla uğraşırken, işini genç bir şoföre kaptırma tehlikesiyle karşı karşıya kalınca varoluşsal bir krize sürüklenir.

Üstelik tüm bunlar Ghalib'in kamyonunun 500 bin kilometreye ulaşarak şirket rekorunu kırmasının hemen ardından yaşanır.

 

Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrim içi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2020 öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.


beIN CONNECT

Her zaman kaliteli ve ödüllü yapımları izleyicilerine sunmayı hedefleyen Digitürk, Ramazan Bayramı'nı da kapsayan ve 17 Mayıs'a kadar sürecek olan tam kapanma dönemi boyunca yerli/yabancı dizi, film, yaşam ve belgesel içerikli kanallarını tüm üyelerine açıyor.

Bu kapsamda üyelerinin keyifli vakit geçirmeleri için birbirinden renkli yapımı izleyicisine sunan Türkiye'nin ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün ayrıca izleyicilerine diledikleri zaman diledikleri içeriklere ulaşma imkânı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT'in zengin kütüphanesi de daha önce görülmemiş filmleri üyeleriyle buluşturmaya devam ediyor.

Digitürk ve beIN CONNECT'in mayıs ayının bu ikinci haftasında yayın programına yeni eklediği filmler ise şöyle;

  • 14 Numara (1985)
  • Abigail: Sınırların Ötesinde (Abigail, 2019)
  • Aidiyet (2019)
  • Annie (2014)
  • Arabistanlı Lawrence (Lawrence of Arabia, 1962)
  • Aşık (2016)
  • Aşk (Amour / Love, 2012)
  • Berlin in Berlin (1983)
  • Bir Milyon Küçük Parça (A Million Little Pieces, 2018)
  • Bugün Aslında Dündü (Groundhog Day, 1993)
  • Cennete Yolculuk (Heaven Is for Real, 2014)
  • Çanakkale Çocukları (2012)
  • Çılgın Sahtekârlar (City Slickers II: The Legend of Curly's Gold, 1994)
  • Çinli Dul (Feng huo fang fei / The Chinese Widow "In Harm's Way", 2017)
  • Doğruyu Söyle (Concussion, 2015)
  • Gandhi (1982)
  • Hellboy (2004)
  • Hook (1991)
  • İlk Öpücük (2017)
  • Kağıt (2010)
  • Karışma Anne! (The Meddler, 2015)
  • Kızım Gibi Kokuyorsun (2019)
  • Komser Şekspir (2000)
  • Kurtuluş Günü (The Filthy Thirteen / D-Day Assassins, 2019)
  • Kuyu (2017)
  • Küçük Kıyamet (2006)
  • Mükemmel Aday (Die Perfekte Kandidatin / The Perfect Candidate, 2019)
  • Neşeli Dalgalar (Surf's Up, 2007)
  • Okul (2004)
  • Oliver!: Masum Melekler (Oliver!, 1968)
  • Paralı Askerler (You Can't Win ‘Em All, 1970)
  • Pete Smalls Öldü mü? (Pete Smalls Is Dead, 2010)
  • Pixels (2015)
  • Plajda (2008)
  • Propaganda (1999)
  • Romantik (2007)
  • Star (The Star, 2017)
  • Sosis Partisi (Sausage Party, 2016)
  • Şirinler 2 (The Smurfs 2, 2013)
  • T2 Trainspotting (2017)
  • Yarının Adı Başka (2017)
  • Zum: Süper Kahraman Akademisi (Zoom, 2006)


BluTV

İlham veren, bilgilendiren ve eğlendiren içeriklerle dünyanın dört bir yanındaki tutkulu hayran kitlesine hizmet veren Discovery ile orijinal içerik üretimini özenle seçilmiş yerli ve yabancı yapımlarla genişleterek Türk SVOD pazarının büyümesine öncülük eden BluTV'nin 2021'in başında duyurduğu stratejik ortaklık, şu an discovery+'ın BluTV'de yayına başlamasıyla yeni bir boyut kazandı.

Bu güçlü ortaklık, dünya çapında Türkçe ve Arapça konuşan tüm izleyicilerine hizmet veren Türkiye'nin önde gelen yerel abone bazlı online video izleme platformu olan BluTV'nin hem yerel hem de bölgesel gücünü göstermekle kalmıyor, aynı zamanda Türkiye'de üretilen içeriklerin değerinin de bir kez daha altını çiziyor, çünkü bu ortaklık ile BluTV orijinal prodüksiyonları ve dolayısıyla Türkçe içerikler dünya çapında geniş bir izleyici kitlesine ulaşıyor.

Dsicovery'nin gerçek hayata dayalı eğlence içeriği sunan global online video hizmeti discovery+'ın, BluTV'de yayına başlamasıyla birlikte BluTV aboneleri, discovery+ için ayrılan özel alanda Discovery Channel, TLC, DMAX, ID ve Discovery Science gibi Discovery'nin global markalarından en ilgi çekici yapımları istedikleri zaman izleyebilecek.

Discovery'nin orijinal yapımlarının yanı sıra dünya çapında beğeniyle takip edilen programları da platformda yer alacak.

İstediğiniz zaman, istediğiniz yerden, birbirinden farklı dizi, film ve canlı yayını reklamsız izlemenizi sağlayan, Doğan Holding çatısı altında kurulmuş bir dijital televizyon platformu olan BluTV'nin bu ortaklık kapsamında yayın programına eklediği yapımlar şöyle;

  • Above and Beyond: NASA's Journey to Tomorrow (2018)
  • African Shark Safari (2017)
  • Air Jaws: The Hunted (2018)
  • Air Jaws: Ultimate Breach Off (2020)
  • Andrew Mayne: Ghost Diver (2019)
  • Attack of the Murder Hornets (2021)
  • Curiosity: Alien Invasion:are We Ready? (2011)
  • Curiosity: Can You Live Forever? (2011)
  • Curiosity: Did God Create The Universe? (2011)
  • Curiosity: How Evil Are You? (2011)
  • Curiosity: How Will The World End? (2011)
  • Curiosity: Is There A Parallel Universe? (2011)
  • Curiosity: Mankind Rising (2012)
  • Curiosity: Mars Landing 2012 (2012)
  • Curiosity: Sun Storm (2012)
  • Curiosity: What's America Worth? (2011)
  • Curiosity: World's Dirtiest Man (2011)
  • Donald Trump: A Faking It Special (2020)
  • JonBenet Ramsey: What Really Happened (2021)
  • Luda Can't Cook (2021)
  • Resurrection (2021)
  • The Impossible Row (2019)
  • They Call Me Dr Miami (2020)
  • Unraveled: The Long Island Serial Killer (2021)


FilmBox

Uluslararası medya kuruluşu SPI International bünyesinde yer alan ve kütüphanesine eklediği yapımlarla dikkat çeken, film ve dizi kanalı FilmBox'ın mayıs ayının bu ikinci haftasında öne çıkan filmleri şöyle;

  • Almanya, Sıfır Yılı (Germania anno zero / Germany Year Zero, 1948)
  • Ekim / Dünyayı Sarsan On Gün (Oktyabr / October: Ten Days that Shook the World, 1927)
  • Eski ve Yeni (Staroye i novoye / Old and New, 1929)
  • Genç Şair (Un jeune poète / A Young Poet, 2014)
  • Gerçek Gülücük (La sonrisa verdadera / True Smile, 2015)
  • Harika Bir Pazar Günü (Subarashiki nichiyobi / One Wonderful Sunday, 1947)
  • Son Kez (One More Time, 2013)
  • Tatlı Hayat (La dölce vita, 1960)
  • Tokyo Hikâyesi (Tôkyô monogatari / Tokyo Story, 1953)
  • Yabancı Muhabir (Foreign Correspondent, 1940)


MUBI

Sinemanın her türlü form ve büyüklükteki ekranda izlenmesi gerektiğine inanan ve 10 milyondan fazla sinemaseveri aynı çatı altında buluşturan MUBI'nin dünyanın her yerinden en yeni yönetmenlerden en çok ödül kazananlara uzanan zengin programı yepyeni içeriklerle mayıs ayının bu ikinci haftasında izleyiciyle buluşmaya devam ediyor.

Uzman ekiplerin festivalleri tarayarak bulup çıkardıkları birbirinden güzel, heyecanlı ve orijinal filmlerle hazırladıkları; özel kuşakları, yönetmen retrospektifleri, önde gelen film festivallerinden gösterimlerin yer aldığı yapımlar arasında bu hafta öne çıkan filmler şöyle;

  • Ateşlere Doğmak (Born in Flames, 1983)
  • Atlantis (2019)
  • Cennetten de Garip (Stranger Than Paradise, 1984)
  • Kirazın Tadı (Ta'm e guilass / Taste of Cherry, 1997)
  • Lorna'nın Sessizliği (Le silence de Lorna / Lorna's Silence, 2008)
  • Mutluluğun Peşinde (Rabbit Hole, 2010)
  • Zama (2017)


Netflix

"Birbirimize sadece bir hikâye uzaklığındayız" sloganıyla dünyada 30'u aşkın dilde, 190'dan fazla ülkede, 207 milyonu aşkın ücretli kullanıcısına, favorisi hâline gelecek bir sonraki hikâyeyi bulmalarına yardımcı olmak için farklı türlerde uzun metrajlı filmler, belgeseller, diziler, animeler ve ödüllü orijinal içerikler sunan Netflix, yeni yapımları ile çemberi genişleterek büyümesini sürdürüyor.

Pandemi sebebiyle ekran başında uzun saatler geçirdiğimiz şu günlerde dünyanın en popüler dijital içerik platformuna dönüşen Netflix birbirinden ünlü isimlerin yer aldığı yapımlarıyla da hayatımızı renklendirip evde sinema keyfini sürdürmemizi sağlamaya hız kesmeden devam ediyor.

Netflix'e ilginin hayli yüksek olduğu şu sıralar cesur hikâyeler ve performanslarla büyüleyen sezonun en yeni filmlerinin yanı sıra, mayıs ayının bu ikinci haftasında platforma giriş yapan bazı filmler şöyle;

  • Acemi Kâşifler: Görevimiz Kocaayak (The Yeti Adventures, 2017)
  • Asla Çok Geç Değil (It Is Never Too Late, 1956)
  • Bir Dilim Suç (Layer Cake, 2004)
  • BMX Bandits (1983)
  • Evcil Hayvanların Gizli Yaşamı 2 (The Secret Life of Pets 2, 2019)
  • Gerçek Bir Hikaye (Patch Adams, 1998)
  • Heathers (1989)
  • Kanun Kaçağı ve Karısı (Berg-Ejvind och hans hustru / The Outlaw and His Wife, 1918)
  • Ninja Kaplumbağalar (Teenage Mutant Ninja Turtles: The Movie, 1990)
  • Ninja Kaplumbağalar 2 (Teenage Mutant Ninja Turtles II: The Secret of the Ooze, 1991)
  • Ölümcül Anahtar (Deadly Switch, 2019)
  • Shaft (2019)
  • Siyah Giyen Adamlar: Global Tehdit (Men in Black: International, 2019)
  • Super Me (Qi Huan Zhi Lv, 2019)
  • Swiped (2018)
  • Şeytanın Oğlu (Brightburn, 2019)
  • The Corrupted (2019)
  • Uykusuz (Sleepless, 2017)


PuhuTV

Doğuş Holding çatısı altında kurulan ve "Sen Nasıl İzlersen" sloganıyla faaliyetlerini sürdüren PuhuTV; bilgisayar, mobil cihazlar ve akıllı televizyonlar üzerinden erişilebilen uygulama yayınlarının yanı sıra film, dizi, çocuk türlerinde yerli ve yabancı içerikler sunmaya devam ediyor.

İnternet üzerinden hizmet veren bir medya sağlayıcısı olan PuhuTV'nin Türk filmleri için ayrılmış zengin kütüphanesinde, farklı kategorilerde bu hafta öne çıkan bazı filmleri şöyle;

  • Abbase Sultan (1968)
  • Annem (1987)
  • Bütün Anneler Melektir (1971)
  • Kızım ve Ben (1969)
  • Kuma (1975)
  • Meryem ve Oğulları (1977)
  • Yedi Evlat İki Damat (1973)


Tivibu

Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu, izlenme rekorları kıran filmleri, belgeselleri, dizileri ve çocuklara yönelik farklı türlerdeki yerli ve yabancı yapımlarıyla her yaştan izleyiciye hitap etmeyi sürdürüyor.

Bu yıl 9 Mayıs'ta kutlanan Anneler Günü vesilesiyle, 17 Mayıs'a kadar aile ve anne-çocuk ilişkileri temalı filmleri izleyicilere sunacak olan Tivibu'nun mayıs ayının bu ikinci haftasında yayın akışında birçoğu ekranlara ilk kez gelecek filmler ise şöyle;

  • Acil Teslimat (Premium Rush, 2012)
  • Altıncı His (The Sixth Sense, 1999)
  • Anneler ve Kızları (1971)
  • Annem (2019)
  • Ayka (2018)
  • Azim'in Annesi Rona (Rona, Madar-e Azim / Rona, Azim's Mother, 2018)
  • Bharat (2019)
  • Bir Zamanlar... Hollywood'da (Once Upon a Time... in Hollywood, 2019)
  • Charlie'nin Melekleri (Charlie's Angels, 2019)
  • Çınar Ağacı (2011)
  • Dünya: Yeni Bir Başlangıç (After Earth, 2013)
  • Emoji Filmi (The Emoji Movie, 2017)
  • Gelin (1973)
  • Gülşah Küçük Anne (1976)
  • Hıçkırık (Hichki, 2018)
  • Jersey'li Çocuklar (Jersey Boys, 2014)
  • Juliet'in Gözü (Eye on Juliet, 2017)
  • Kız Kardeşimin Hikâyesi (My Sister's Keeper, 2009)
  • Korsanlar! (The Pirates! In an Adventure with Scientists!, 2012)
  • Kraliyet Çöpçatanı (Royal Matchmaker, 2018)
  • Kusursuz Dünya (A Perfect World, 1993)
  • Küçük Kadınlar (Little Women, 2019)
  • Kümes (2015)
  • Mahallede Güzel Bir Gün (A Beautiful Day in the Neighborhood, 2019)
  • Nergis Hanım (2014)
  • Papatya (2017)
  • Peri: Ağzı Olmayan Kız (2019)
  • Phil (2019)
  • Scooby-Doo: Güreş Macerası (Scooby-Doo! WrestleMania Mystery, 2014)
  • Ters Çevirme (Varoonegi / Inversion, 2016)
  • Zorro Maskeli Kahraman (The Mask of Zorro, 1998)


TRT 1 & TRT 2

Diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları mayıs ayının bu ikinci haftasında izleyenlerine sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.

Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin aralarında televizyonda ilk kez izleyiciyle buluşacak filmlerin de yer aldığı, mayıs ayı boyunca orijinal dilinde yayımlanacak filmler şöyle;

  • Avcı (The Hunter, 2011)
  • Baba (The Father)
  • Bırakma Beni (Never Leave Me, 2017)
  • Düğün Dernek (2013)
  • Güneş İmparatorluğu (Empire of the Sun, 1987)
  • Kırmızı Bahçe (Pomegranate Garden / Red Garden, 2016)
  • Misafir (2018)
  • Organize İşler (2005)
  • Paramparça (Aloft, 2014)
  • Rafadan Tayfa: Dehliz Macerası (2018)
  • Vadiler Aslanı (Shane, 1953)
  • Yağmur Adam (Rain Man, 1988)


Festival ajandası

İstanbul Film Festivali

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 40. İstanbul Film Festivali'nin uluslararası festivallerden merakla beklenen dokuz filmden oluşan çevrim içi Mayıs Gösterimleri'nin ilk bölümü, 6-16 Mayıs'ta filmonline.iksv.org'da yapılacak.

Gösterimler arasında 2021 Berlin Film Festivali'nden ve Sundance'ten ödüller alan filmler ile Oscar adaylarına varan yapımların yanı sıra Pedro Almodóvar'ın Jean Cocteau'nun aynı oyunundan uyarladığı iki filmi de yer alıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beşiktaş Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi'nin de tanıtım desteği verdiği festivalde filmler; Discovery+'ın Tema Sponsoru olduğu Belgesel Kuşağı, Paribu'nun Tema Sponsoru olduğu Dünya Festivallerinden, Selpak'ın Tema Sponsoru olduğu Antidepresan, Zorlu Holding'in Tema Sponsoru olduğu Çiçek İstemez, Nespresso'nun Tema Sponsoru olduğu Genç Ustalar bölümlerinde gösterilecek.
 


Festivalin Mayıs Gösterimleri kapsamında bu hafta programına aldığı filmler şöyle;

Ateşle Yazmak (Writing with Fire, 2021)

  • Bay Bachmann ve Sınıfı (Herr Bachmann und seine Klasse / Mr Bachmann and His Class, 2021)
  • Dünyanın En Güzel Oğlanı (The Most Beautiful Boy in the World, 2021)
  • Gezegen (El Planeta, 2021)
  • İnsan Sesi (The Human Voice, 2020)
  • Kralların Gecesi (La Nuit des Rois / Night of the Kings, 2020)
  • Orman - Seni Her Yerde Görüyorum (Rengeteg - mindenhol látlak / Forest - I See You Everywhere, 2021)
  • Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar (Mujeres al borde de un ataque de nervios / Women on the Verge of a Nervous Breakdown, 1988)
  • Suzanna Andler (2021)

40. İstanbul Film Festivali'yle ilgili tüm gelişmeleri sosyal medya hesaplarından da takip edebilir, #istfilmfest40 ve #filmgibi40yıl etiketlerini kullanarak siz de festival sohbetinin parçası olabilirsiniz.


Pera Müzesi Film ve Video Programları

Pera Film'in "Zevk Meselesi" sergisinden ilhamla hazırladığı "Dijital Duygular" başlıklı seçki, dijital kültürün ve internetin şekillendirdiği yaşamlarımıza sanat filmleri ve videoları aracılığıyla ayna tutuyor.

Program, 9-29 Mayıs tarihleri arasında Pera Müzesi web sitesinden ücretsiz izlenebilir.
 


Sergi, ortaya çıktığı günden bu yana anlamı sürekli değişen kitsch kavramının beğeninin şekillenmesindeki rolüne odaklanırken; film programı, sınıfsal bir gösterge olarak beğeni kavramının, yüksek sanata karşın kitle kültüründeki yükselişin ve nesne kültüründen dijital kültüre geçiş sürecinde şekillenen görsel dilin, sinema ve video sanatındaki yansımalarını bir araya getiriyor.

ABD ve İspanya'dan, görselliği ile dikkat çeken 5 yapımın yer aldığı programda, internet dünyasının ve tüketim kültürünün toplumsal yansımaları çarpıcı bir dille ortaya konuluyor.

Gösterimde yer alan filmler ise şöyle;

  • Özgür Kuş / Freebird (11')
  • Fresh Kill (78')
  • (chatlandia) (3')
  • Mükemmel Yabancılar İçin Sevgililer Günü / Valentine for Perfect Strangers (3')
  • Harikalar Geziniyor / Wonders Wander  (60')


Popüler kültür ve internet dünyasının renkli simaları

Ünlü rock grubu Lynyrd Skynyrd'ın Freebird şarkısının komik ve gürültülü bir uyarlaması olan Özgür Kuş'ta Suzie Silver, tüm rolleri hem yönetiyor hem de oynuyor; cinsiyetler ve türler arası geçişi sağlamak üzere olağanüstü bir görüntü yelpazesinden ve özel efektlerden faydalanan yönetmen, izleyiciye muhteşem bir görsel şölen sunuyor.

Julia Meltzer ve Amanda Ramos'un, internetin sosyal mekân olarak nasıl işlediğini ele aldıkları kısa filmi (chantlandia), izleyiciyi şu sorgulamalara teşvik ediyor: Bilgi Çağı bizi gerçekten bir araya mı getirir, yoksa birbirimizden daha fazla ayrılmamıza mı neden olur, bilgisayarın plastik ara yüzüyle samimi ve yakın olabilir miyiz?

Programın en eğlenceli filmlerinden biri de Brooklyn'li bir sokak kedisinin internet kullanıcılarına aşk mektubu niteliğindeki Mükemmel Yabancılar İçin Sevgililer Günü; 2006 yılında anonim biçimde internette yayınlanan ve yaklaşık yarım milyon görüntülemeye ulaşarak YouTube'un açılış sayfasına düşen kısa film, "viral" hale gelen sanat videolarının ilk örneklerinden biri.


İleri teknoloji toplumundan kıyamet sonrası manzaralar

Shu Lea Cheang, aynı oyuncularla farklı dönemlerde çektiği iki filmiyle programda yer alıyor.
Beyaz, burjuva, heteroseksüel bir dünyada kurumsal kapitalizm tarafından sınırlara itilmiş insanlar arasındaki bağları ortaya çıkartan Fresh Kill; yüksek teknolojik tüketim kültürünün zehirli sonuçlarına maruz kalan kıyamet sonrası bir manzarayı tasvir ediyor ve ulusaşırı şirketlerin Üçüncü Dünya ülkelerinden hammadde getirirken hem ürünleri hem de insanları zehirlediği temasından hareket eden film, Staten Island'ı kaplayan kurgusal katı atık sahası Fresh Kill'de geçiyor.

Cheang'in konum tabanlı mobil internet dizisi Harikalar Geziniyor ise Madrid'in Maravillas (Harikalar) olarak da anılan Malasaña semtinde geçiyor; dizi, anaakım-dışı yeni eşcinsel kuşağı; mülteciler, göçmenler, açık aileler, sürdürülebilir yaşam gibi konular çerçevesinde ele alıyor.

Dijital Duygular film programı, 9-29 Mayıs tarihleri arasında peramuzesi.org.tr adresinde çevrim içi olarak yayınlanacak ve sadece Türkiye'deki izleyiciler tarafından izlenebilecek.

Yasal düzenlemeler gereği film gösterimleri, aksi belirtilmediği sürece, +18 uygulamasına tabidir.


Dikkatimi çekenler

Yirminci yüzyıl Amerikan edebiyatında Ernest Hemingway ve William Faulkner ile birlikte Kayıp Kuşağın temsilcilerinden biri olan ve Türkiye'de Muhteşem Gatsby, Caz Çağı Öyküleri ve Benjamin Button'ın Tuhaf Hikayesi gibi eserleriyle tanınan F. Scott Fitzgerald, bu sefer 1930'larda altın çağını yaşayan Hollywood'da geçen bir romanla VakıfBank Kültür Yayınları'nın okurlarını selamlıyor.
 


Fitzgerald'ın 1940'taki ölümümün ardından yayınlanan, sinematografik gücü ve akıcılığıyla dikkat çeken Son Patron (The Love of the Last Tycoon) adlı bu roman, sinema dünyasının önemli figürlerinden biri olan Monroe Stahr'ın Hollywood'ın parlak ışıklarının ardındaki siyasi çekişmelere, trajedilere, ümit ve ümitsizliklere yer veren hikâyesini çarpıcı bir şekilde anlatıyor.

İstanbul doğumlu, Rum asıllı Amerikalı yönetmen Elia Kazan tarafından 1976 yılında beyaz perdeye de uyarlanan, Duygu Miçooğulları'nın tercümesiyle de VakıfBank Kültür Yayınları'nın edebiyat serisine kazandırılan bu kitabı bir sinemasever olarak hemen aldım ve kütüphaneme ekledim, size de tavsiye ederim.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU