Çöllerde yaşayan küçük dinozorun sıradışı bir duyma yetisi ve gece görüşü olduğu keşfedildi

"Bunların en az 65 milyon yıl önce yaşamış bir dinozor türünde toplanması çok şaşırtıcı"

Shuvuuia adı, Moğolcada "kuş" anlamına gelen "shuvuu" kelimesinden türetildi (Scitech Daily / Viktor Radermaker)

Çöllerde yaşamış küçük dinozor Shuvuuia'nın sıradışı biçimde gelişmiş bir duyma yetisi ve gece görüş özelliğine sahip olduğu ortaya çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güney Afrika'daki Witwatersrand Üniversitesi'nden Profesör Jonah Choiniere'nin önderliğinde, farklı ülkelerden bilim insanlarının katılımıyla düzenlenen çalışmada kuşların ve dinozorların görme ve duyma yetileri karşılaştırıldı.

Science'ta yayımlanan araştırmada 100'e yakın canlı kuş türü ve nesli tükenmiş dinozordan elde edilen veriler değerlendirdi.

Teropod alt takımından Tyrannosaurus ve Dromaeosaurus'un görme yetileri gündüz koşullarına uygun şekilde, duyma yetileri de avlanmalarına yardımcı olması için ortalamanın üstünde gelişmişti.

Ancak bilim insanları boyut olarak daha küçük olan Shuvuuia'nın duyma yetisinin çok daha gelişmiş olduğunu ve gece görüşü özelliğine sahip olduklarını belirtti.

Çalışmada Shuvuuia'nın iç kulağının işitsel kısmını oluşturan yapının, en keskin duyma yetisine sahip hayvanlardan baykuşunkiyle büyük benzerlikler gösterdiği gözlemlendi.

Ayrıca Shuvuuia'nın bugüne kadar dinozorlar ve kuşlar arasında ölçülen orantısal bakımdan en büyük gözbebeklerinden birine sahip olduğu tespit edildi. Bilim insanları, gözlerinin yapısı nedeniyle dinozorun geceleri de etrafını görebildiğini düşünüyor.

Shuvuuia aşağı yukarı tavuk büyüklüğünde ve şu anki Moğolistan'ın bulunduğu çöllerde yaşayan bir dinozordu. Diğer dinozorlarla karşılaştırıldığındaysa sıradışı bir iskelet yapısına sahipti. Pek de dayanıklı olmayan, kuşlarınkine benzer bir kafatası, ağırlık çalışan sporcularınki gibi adaleli kolları, her birinde tek pençe bulunan elleri ve uzun bacakları vardı.

Choiniere, "Geceleri aktif olma, kazma yeteneği, uzun arka bacaklar bugün çöllerde yaşayan hayvanları paylaştığı özellikler. Fakat bunların hepsinin en az 65 milyon yıl önce yaşamış bir dinozor türünde toplanması çok şaşırtıcı" dedi.



Independent Türkçe, Scitech Daily

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU