Taha Akyol: Bahçeli Erdoğan’ı ‘başbakan’ yapmak istiyor!

"Hukuki kurumlaşması zayıf toplumlarda başkanlık sistemi ne kadar onarılsa da sorunları giderilemez. Bence doğru olan güçlendirilmiş parlamenter sistemdir"

Fotoğraf: AA

Karar gazetesi yazarı Taha Akyol, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin açıkladığı 100 maddelik anayasa önerisiyle ilgili bir köşe yazısı kaleme aldı. Akyol’a göre Bahçeli, Cumhurbaşkanı’nın yetkilerini kısıtlayıp Meclis ve kurumları güçlendirmek istiyor.

Akyol, bugünkü köşe yazısında Bahçeli’nin basın toplantısıyla açıkladığı anayasa önerisinin kamuoyunda yeterince tartışılmadığı ve anlaşılmadığını ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Tam metni henüz açıklamasa da Bahçeli’nin basın toplantısında okuduğu metin CB hükümet sisteminde nasıl ciddi sorunlar olduğunu ortaya koyuyor” diyen Akyol, şunları yazdı:

Çözüm için de Başkan’ı değil, Meclis’i ve kurumları güçlendiren öneriler getiriyor. Parlamenter sistemdeki başbakana benzeyen bir ‘başkan’ öneriyor. Parlamenter sistemdeki tarafsız Cumhurbaşkanı’nın siyasi işlevini de Meclis Başkanına veriyor. Bu bakımdan Beştepe’de memnunlukla karşılandığını sanmıyorum.

Bahçeli’nin açıkladığı bazı maddeleri yazısında değerlendiren Akyol, şunları yazdı:

Modelin içeriği açıklandığında ayrıntılarını yazacağım. Bahçeli’nin açıklaması hem CB sistemindeki sorunları gözler önüne seriyor hem parlamenter sistemdeki kurumsal yürütme ve tarafsız cumhurbaşkanı ilkelerinin önemini ortaya koyuyor. Bu bakımdan önemlidir, ciddiyetle tahlil edilmelidir. Ancak hukuki kurumlaşması zayıf toplumlarda başkanlık sistemi ne kadar onarılsa da sorunları giderilemez. Bence doğru olan güçlendirilmiş parlamenter sistemdir.

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU