BioNTech'in kurucusu Dr. Türeci: Aşıların fikri mülkiyet haklarının kaldırılması doz sayısını artırmayacak, üretimde kaos yaşanır

Türeci, Kovid-19 aşıları üzerindeki fikri mülkiyet haklarının kaldırılmasının iyi bir fikir olmadığını söyledi

Fotoğraf: AA

BioNTech'in kurucu ortağı Dr. Özlem Türeci, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarının üretim kapasitesini artırmak için aşıların fikri mülkiyet haklarından vazgeçilmesi çağrılarına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Söz konusu yöntemin bir çözüm olmayacağını ifade eden Türeci, kendi aşılarının üretim kapasitesini patentlerin değil, karmaşık üretim sürecinin sınırlandırdığını söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Üretim süreci 5 binden fazla adım içeriyor"

CNN International kanalına açıklamalarda bulunan Türeci, "Patent korumalarının hafifletilmesi fikri hakkında siz nasıl hissediyorsunuz?" sorusuna şu cevabı verdi:

Patentler aşıların, söz gelimi bizim aşımızın üretimi konusunda sınırlandırıcı faktörler değil. Aşı üretiminde bir dizi önemli etken var. Örneğin bizim üretim sürecimiz 5 binden fazla adım içeriyor, ki aşımızın güvenliğini ve koruma oranını garanti altına almak için bunların hepsinin doğru uygulanması gerekiyor. Deneyimli personel, özel tesisler, ham maddeye erişim gerekiyor. Dolayısıyla patentlerin askıya alınması bu konuyu çözmeyecek. Aşı üreticileri açısından, bunu uyumlu bir şekilde ve uluslararası çapta yapabilmek için yasal, idari ve organizasyonel çözümlerin daha önemli olduğuna inanıyoruz.

"Doz sayısını artırmayacak, üretimde kaosa yol açacak"

Bunun kötü bir fikir olduğunu dile getiren Türeci, "Önümüzeki 12 ay içinde elimizde olabilecek aşı dozunun sayısını artırmayacak. Muhtemelen, üretimde kaosun artmasına yol açacak" diye konuştu.

Ne olmuştu?

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri liderleri, 7-8 Mayıs'ta Portekiz'de yapacakları zirve toplantısında Kovid-19 aşıları üzerindeki fikri mülkiyet haklarını koruyan patentlerin kaldırılması konusunu görüşecek.

Dünya  liderleri ve uluslararası kuruluşlar koronavirüs aşılarının hızlı üretilmesi ve pandeminin kontrol altına alınması için patent haklarının askıya alınması fikrine destek vermeye başladı.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU