NASA'nın Mars keşfinin eğlenceli yüzü: Perseverance'ın görüntülediği en tuhaf nesneler

Mars'ın çorak topraklarında tuhaf şekilli taşlardan oluşan komik nesneler de var. Perseverance bilimsel araştırmaları sırasında bunları görüntülemeyi ihmal etmiyor

Mars'ta görüntülenen kaya parçalarından biri, Brachiosaurus türü dinozorlara benzetiliyor (Fotoğraflar: Wikimedia Commons, NASA / Kolaj: Independent Türkçe)

NASA'nın Perseverance gezgini, Mars'ta geçmişte yaşamış olabilecek yaşam formlarına dair fosil bulmak için kayaları inceliyor. Bu esnada sıradışı kaya parçaları görüntülüyor.

Sosyal medya kullanıcıları Perseverance'ın fotoğraflarını çektiği bu kaya parçalarını paylaşımlarında çeşitli nesnelere benzetiyor.

Binlerce kullanıcının beğendiği ve yorum yaptığı o paylaşımlar, Mars keşfinin eğlenceli yüzünü gözler önüne seriyor.

İşte Perseverance'ın görüntülediği tuhaf kaya parçaları:

Brachiosaurus kayası

NASA'da görevli yazılım mühendisi Kevin Gill, 16 Nisan'da Twitter'dan yaptığı paylaşımda sıradışı şekle sahip bir kaya parçasını dinozora benzetti.

Uzay aracının görüntülediği kayayı Brachiosaurus türü dinozorlara benzeten Gill, şöyle yazdı:

Görünüşe göre NASA Perseverance, Mars'ta küçük bir Brachiosaurus fosili bulmuş.

 


Bu küçük taşın şekli, uzun boynu ve küçük kafasıyla Jurassic Park filmlerine de konu olan dinozoru andırıyordu. 

25 m. uzunluğa ve 30 ton ağırlığa ulaşabilen Brachiosaurus dinozorları, otoburdu ve muhtemelen yüksek ağaçların yapraklarıyla besleniyordu.

"Popoya benziyor"

Popüler bilim yazarı Jason Major, Perseverance'ın şubatta çektiği bir fotoğrafta iki tuhaf kaya parçası fark etti. Major yanyana duran bu parçaları "popoya" benzetti.

Major, 1 Mart'ta Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Perseverance muhtemelen onu incelemeyecek. Ama umarım birileri bunu 'popo kayası' diye kaydeder" dedi ve ekledi:

Çünkü popoya benziyor. Hepsi bu.

 


Major'ın paylaşımından yaklaşık bir ay sonra Perseverance, söz konusu kaya parçalarının daha net bir görüntüsünü elde etti. Major bu görüntüyü de Twitter hesabından paylaşmayı ihmal etmedi.

Mars'taki tuhaf, yeşil kaya

Perseverance yaklaşık bir ay önce 15 santimetrelik, tuhaf bir kaya tespit etmişti.
 

73a6565e8b58410aef8d011e9e9f30accd296845.jpeg
Perseverance kayayı lazer atışlarıyla inceliyor (NASA)


Bilim insanları bu kayanın nereden geldiğine dair hiçbir açıklama üretemedi.

Üzerinde delikler bulunan, pürüzsüz ve parlak gövdeli kaya çok gizemliydi. Bilim insanları onun Mars'ta oluşabileceği gibi derin uzaydan gelen bir göktaşı olabileceğini de söylüyor.

İlerleyen günlerde Perseverance, kayayla ilgili daha detaylı incelemelerde bulunarak kökenine dair daha kesin bilgiler verebilir.

 

Independent Türkçe, CNET, Webtekno

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU